Jump to content

bruser

Members
  • Posts

    8
  • Joined

  • Last visited

bruser's Achievements

Rookie

Rookie (2/17)

  • First Post
  • Conversation Starter
  • Week One Done
  • One Month Later
  • One Year In

Recent Badges

0

Reputation

  1. Kan ikke dette være grunnen da? Man skal vel ikke skylle etter hva jeg har lært? Skylte bare gjennom med blod og ikke noe vann.
  2. Dette høres ut som klassisk "vom-søl". Det skjer, hvis man punkterer mage-tarmer, og garantert hvis det er vomskudd, eller projektilet eller splinter penetrerer mellomgulvet. Da må alt kjøtt som har fått mageinnhold på seg, skylles godt, og tas til oppmaling så fort som mulig. Feilen her er at dere, som sikkert mange andre, ikke kan slakte dyr i marka. Når man ikke skal kjøre dyra heile til "sivilisasjonen", må man flå ned sidene til ryggen, så åpne og ta ut innvoller, og så grovpartere slaktet (2 x lår, 2 x bog, 2 x ribber, 2 x slaktsider, ryggen delt i 2 - 3 deler, + tunge-hjerte (lever og nyrer)). Slaktdelene må henges opp på ei rå, eller på høye greiner i trær, så de tørker, og det danner seg tørkehinne. NB: Jeg pleier ikke vomme ut først, men flår ned lår - bøger og sider. Så velter jeg ut vomma. Jeg kutter IKKE tarm og spiserør - jeg skjærer slik at tarmen ved rasshølet henger fast i skinnet, og flår ned til nakken, hvoretter jeg tar av hodet, som da henger sammen med alle innvollene og skinnet. Da har jeg eliminert en mulighet til kontaminering. Mange bra poeng. Neida, det var ikke noe vomskudd eller noe "uhell" med vomminga. Alt ble tatt ut uten noe uhell, og vi fikk skylt det godt etterpå. Men ser i ettertid at vi kunne gjort mange ting annerledes selvsagt.
  3. Fant en artikkel her som er litt i den sjangeren vi snakker om også: http://www.namdalsavisa.no/Magasin/Fril ... 560858.ece" target="_blank Nei, vi må nok sikkert betale for dette, da vi ikke kan bevise at dyret var sykt da det ble skutt, men kan ikke helt se at vi har skyld i dette selv med den behandlingen det fikk.
  4. Ja, meninga mi er at vi ikke har gjort noe galt, men at oksen var syk da den ble skutt. Skjønner at man skal betale for en vare man har kjøpt, men har lyst til å få litt synspunkt rundt dette da det blir praktisert veldig forskjellig.
  5. Takker for respons. Alternativet vårt i dette tilfelle her, er som vi har gjort tidligere år, nemlig å henge opp dyret flådd i samme temperatur denne kvelden. Det er sånn vi har gjort det i alle de årene vi har jaktet der, uten noe problem de gangene. På den andre siden så er jo argumentet de har brukt mot oss at dyret ble liggende for varmt slik at mørningsprosessen startet før den skulle, da dyret lå med skinnet på.
  6. Ser ut som jeg trenger litt hjelp i en litt kjedelig sak. Høsten 2013 så hadde vi elgjakt i et område vi har jaktet mange ganger tidligere. Vi fikk en okse på post og skjøt på den. Vi traff, men ikke godt nok til at den falt. Den ble bare stående mer som paralysert, tok seg en liten runde og kom inn på samme glenna igjen, for så å stå og se på oss. Da gikk vi innpå den og fikk løsnet skudd nr 2 som gjorde at den falt om på stedet. Det begynte å li mot ettermiddag/kveld før vi var på plass med elgtrekken. I mellomtiden fikk ble den vommet. Skulle starte å dra den frem, men da havarerte elgtrekken såpass at vi ikke fikk reparert den. Vi ble enige om at elgtrekken skulle stå til dagen etter da det ble lyst igjen. Vi pakket ned dyret med en ny viltpose vi la over den. Skinnet på oksen satt fortsatt på. Det var 2-4 ca plussgrader i lufta. Morgenen etter fikk vi hentet, flådd og hengt den opp ca 16 timer etter at den ble skutt. Såg ingenting mistenkelig på dyret da. 3-4 dager etterpå skulle dyret veies. Det hadde da vært en døgnsnitt temperatur på ca 5-6 grader dagene i mellom der. Da vi delte dyret for veiing, viste det seg at kjøttet både i bakpart og noe i buken hadde en grå/grønn farge som luftet noe helt forferdelig. Da fikk vi tak i mattilsynet som kom for å inspisere dyret og det endte med at de kasserte oksen på bakgrunn av dette bederva kjøttet. Vi hadde dessverre ikke tatt vare på vitale deler av dyret, da dette var et dyr vi skulle ha selv. Vi har også hørt om 3-4 andre lignende tilfeller hvor de har oppdaget slik kjøtt på oksen i en radius på 8 mil fra der vi jaktet. Problemet vårt nå er at grunneierlaget vil ha betalt for denne oksen. Hva kan vi gjøre for å slippe unna å betale for dette? Er det noen organisasjoner/myndigheter som kan gå inn og bestemme, evt gi råd om hva som skal/burde gjøres i en slik situasjon? Vi varslet lederen i grunneierlaget at hvis det låg an til at vi måtte betale for oksen, ville vi ha varsel om dette tidlig. Dette ville vi for å skaffe uttalelser fra veterinærer, mattilsyn, værutskrift fra meteorologisk institutt for den aktuelle natta osv. Fikk ikke noe varsle i det hele tatt før regninga kom i posten og oksen var med på regninga. Dette skjedde nå. Noen i grunneierlaget mener at det bedervede kjøttet kommer seg av at dyret låg med skinnet på den aktuelle natta, noe vi mener er bare tull da vi har hørt at mange har gjort dette for å få i gang mørningsprosessen på dyret raskere. Noen av de andre som opplevde dette rundt oss fikk en ny okse på kvoten og slapp samtidig å betale nytt forskudd. Setter veldig stor pris på gode tips å råd i denne, for oss, kjedelige og dyre saken.
  7. bruser

    Hodelykter

    Tilbud på Silva X-trail pluss: http://www.clasohlson.no/Product/Produc ... =169368221" target="_blank Kr 799,- i skrivende stund. Noen med erfaringer? Håper i såfall på positive siden jeg nettopp bestilte en:)
  8. Hei. Syns dette var en kjempebra tråd med mye nyttig informasjon. Ser at den har ligget død en stund og håper du ikke har gitt opp prosjektet. Tenkte å spørre deg nå, siden du forhåpentligvis har brukt stampen en stund, hvilke bruker erfaringer du har gjort deg? Har du gjort om på stampen eller har du den slik du opprinnelig bygde den? Har selv planer om å sette meg opp en stamp på hytta til sommeren. Lurer derfor på om du kan komme med noen tips på ting som du selv har erfart. Jeg har pr idag ikke verken vann eller 230V på hytta (har 12 V). Har planer om å borre etter vann i sommer. Hytta ligger 200 meter fra et fjellvann! Kommer til å kjøpe en ferdig stamp, men syns prisen er litt stiv hos enkelte leverandører. Et tips der kanskje er å dra til Sverige for å kjøpe der... Ser for meg en stamp på rundt 2 meter i diameter. Det jeg i utgangspunktet er ute etter er generelle tips om badestamp, og ikke spesifikke ting som går på en selvbygd stamp. Forskjell på glassfiber innmat og tre innmat, mulighet til å fylle vann etter at man borrer etter vann, varmekilder, tilbehør, spesielle ting man må tenke på med grunn under stampen etc. Setter pris på det hvis noen svarer med de erfaringene de selv har. Dumt å finne opp kruttet på nytt:)
×
×
  • Create New...