Jump to content

Kalstad

Members
  • Posts

    1,730
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by Kalstad

  1. Members

     49

    Skrevet 25. januar

    Sitat: "audungk"

    Først, for en luksus med tilgang på så mye kunnskapsrike folk! Jeg kan forstå det jeg leser, men jeg kan ikke dette helt enda, så det er veldig stas med hjelp! Tusen takk, @Biskopen!

     

    Aner at "Biskopen" har en bakgrunn sammenlignbar med min egen, sivilingeniør/cand real fra universitet, med anvendt matematikk/mekanikk som spesiale.

    Enig i den.

     

    Og "Biskopen"s popularisring av Coriolis-effekten er vel den beste jeg har sett. 

     

    Når det gjelder virkningen av coriolis, og andre, på et rifleprojektil, er vel dette mer av akademisk interesse, på de avstander man skyter på med rifle, uansett hvor kraftige rifler,, og på hvor lang avstand, i praksis. Kun for berettigelse  for langtrekkende artilleri, vil jeg tro.

    Virkingen av coriolis, og andre effekter, drukner i annen "støy" ved rifleskyting.

     

    Noen (borte nå?)hadde synspunkter på "M67" sine skriverier her.

    Forstår den, men M67 skyter mye, har stor innsikt under tema skytevåpen og ammunisjon/projektiler, og er derfor verdifull lesning.

     

    (Legg merke til at det riktige er "projektiler", ikke "proSjektiler", da projektiler ikke har noe med proSjekter å gjøre.

    Men det var en digresjon.)

  2. Enkelte vil kunne huske at Kalstad tidligere har vist tendens til skepsis til at der tillates buejakt på storvilt hos oss.

    Kalstad kom imidlertid for en tid tilbake over en tidligere artikkel i DB han fant interesse av å lese:

     

    http://www.dagbladet.no/2011/10/10/kult ... /18521562/" target="_blank" target="_blank" target="_blank

     

    Spesifikt utsagnet i artikkelen:

    "Buejakten krever og skaper en nærhet til storviltet som ikke skjer når man anvender skytevåpen."

     

    Kalstad fant fascinasjon og undring i utsagnet. Begrepet "nærhet" henspeiler her også på andre elementer enn kort skyteavstand, vil man tro.

    Hva menes med "nærhet" til jakten?

     

    - nærmere "urjakten", jakt med primitive våpen?

    - større innlevelse, anstrengelse og "smyge"dyktighet hos jeger pga den korte skuddavstanden?

     

    Kan en betraktning av også det motsatte, altså "fjernhet fra jakten", kunne kaste lys over begrepsinnholdet i "nærhet til jakt"?

     

    "Fjernhet" fra jakt, - hva kan det være? Ligger der et element av "fjernhet" i f.eks. dette?:

    http://www.njff.no/nyheter/2015/Sider/D ... -jakt.aspx" target="_blank" target="_blank" target="_blank

     

    -eller betale andre jegere for å felle vilt for seg, f.eks. for å få et gevir på veggen, da har man vel fjernet seg fysisk fra selve jakten?

     

    -eier man del av f.eks. elgjakt-terreng, men deltar ikke selv i jakten, men velger å få enten økonomisk kompensasjon eller en viss mengde kjøtt har man vel også "fjernet" seg fra jakten? Kalstad har i de senere år vært "fjernt" fra elgjakten på det viset. :oops:

     

    - kjører man motorisert helt frem til jaktterrenget, setter opp et kamo-jakt-telt i gjordekanten, og venter på at f.eks rådyr, hjort eller elg skal lokkes frem til utplasserte forballer,-har man beveget seg ut mot ytterkanten av jaktbegrepet da? Har jakten blitt redusert til en "kjøttonn", for bekvemmelighetsjegere?

     

    - er strevsom jakt etter hjort i bratte dalsider hele dager til ende mer nærhet til jakt? Er villreinjakt på snaufjellet, timers gange fra bilveg, mer nærhet til jakt?

     

    - smyging mot vilt, eller venting i timer i knusende ro, på at vilt skal komme på skuddhold for buejakt, er det "nærhet" til jakt? Ifølge Kalstad kan det være det....

  3. Nr 1 må da være ekorn.

     

    Her er et annet ekornspor

    DSC00377.JPG

    Hvis det er ekornspor...er det i så fall et skrekkeksempel fra Thernobyl:lol:

    Neida, det er et helt vanlig ekornspor, i litt løs kornet snø, ser det ut til. Til de som mener spor #1 er hare vil jeg si at det må dreie seg om en mikrohare, med arveanlegg skadet pga nedfall etter Tsjernobyl. :roll:

     

    Faktisk litt morsomt å lese hvor mange som ikke umiddelbart innser at spor #1 er ekorn. Har vanlig grunnkunnskap om naturen og dyrespor gått i glemmeboken? Ser man tegn til en bekymringsfrembringende degenerering av naturforståelse i befolkningen? Eg berre spyrjar... :wink:

  4. Først og fremst bør man intensivere jakt på predatorer.
    Og vet du - jeg skyter både ravn og rev. Jeg hadde 27 jaktdager på rev ifjor. Så tro det eller ei, men fuglehund jegere kan også skyte ravn og rev....

    Noen med referanse til hvor mye spurvehauk betyr som predator mot rype/rypekyllinger? Kalstad mener at han gjennom de siste årene har sett mer av denne rovfuglen enn tidligere, ikke minst i randområdene opp mot snaufjellet.

    Spurvehauken er jo totalfredet.

  5. I hvert fall ved skogsfugljakt kan det være stor ulempe å gå med en hund ...

    Enig i det. Samme gjelder delvis for jakt på "skarv" på nakent snaufjell også.

    Fra artikkelen i NRK det ble linket til over:

     

    "Rypejakta er «den nye Birken»

    Rolex og golf er ute for lenge siden, nå er det rypejakt som er det ultimate statussymbolet for de rike og vellykkede. Selv de som elsker det, innrømmer at det er blitt snobbete."

     

    Det er vel en utvikling man har sett komme lenge. Folk med hunder med fineste stamtavle, og jegere med siste mote av dyre jaktklær. Og status SUV parkert nærmest mulig jaktterrenget.

    Kalstad har vært med i rypejakta i flere tiår, og har sett utviklingen gå mer i den retning. Derfor sørger ikke Kalstad så mye om rypejakta får sterke begrensninger, eller faller helt bort :overrasket:

     

    Blir rypejakt historie går det vel mer over mot skogsfugljakt? Kanskje kan jakt på skogdue-ringdue bli gjevere?

    Vi har tidligere i høst lest i en tråd om folk som synes jakt på rådyr og hjort fra kamuflasjetelt i kanten av dyrket mark, og nær bebyggelse er helt ok jakt. Kalstad synes ikke det... for ham er slikt degenerert jakt.

     

    Ved ringduejakt kan "kamuflasjetelt-jakt i jordekant"- tillhengere en mulighet til å utvide sin jakttid.

  6. Den generelle minste alder er 18 år.
    Synes man skal plinke i noen år med luftgevær før man skaffer rifle. Skyter man bra med et luftgevær der et stempel skrangler og rister hele børsa (og det tar "evigheter" før kulen har forlatt løpet), så skyter man bra med rifle :)

    Godt råd fra "jonilse". Tilvenning med et stempel-luftgevær, "riste-luffe", så .22, og deretter jaktrifle vil Kalstad også mene.

     

    Kalstad husker fra ungdomstiden fra hjembygda oppe i Østerdalen. Det var et jag etter å være "macho" , eller "vaksen kar" som de kalte det der.

    Overhørte utsagn som: "`n æ da aildeles utlærdd jæger, `n ha da vorre mæ far sin på banun inkvarre gongen aille`reie, gut`n."

     

    Intolereanse overfor smell og rekyl kan "podes" inn i sentralnervesystemet dersom man for tidlig begynner med grovere skyts enn sin egen toleransegrense, i en ung alder. Kan være tungt å bli kvitt senere.

  7. Jeg skjøt mye Eley Club oppover nittitallet. Den var bra, ...
    Brunt lokk, eley standard. Det var vel rimeligste patron fra Eley.

    Eley Club og Eley Standard var vel to forskjellige patroner? Evt. forskjellige kvalitets-sorteringer av samme patron?

    Forsto det alltid slik at Eley Standard ikke ga seg ut for å være å ha like høy kvalitet som Eley Club?

    Mener å huske at Eley Standard i sin tid ble annonsert som billig treningsammo til 15 meter (og ikke anbefalt til 50 m) av forhandlere?

     

    Eley Club har vært med oss siden tidenes morgen, mener jeg var borti den ammoen på slutten av 60-tallet, da i "gammeldags" enkel pakning med annenhver patron opp-ned.

    Enkelte lot-er av Eley Club var faktisk ettertraktet av miniatyrskyttere for konkurranser i 50 m liggende.

  8. Voldsomt med arbeid for å bruke noen sporlyskuler :shock: jaja, din ammunisjon, din tid og ditt våpen.

    Selv hadde jeg brukt dem som dem er, matchløp eller ikke.

    Brukte ikke hylsene, hadde mange liggende :)

    Enig med KA.

    Du har altså noen fremragende , litt tykke hylser, med litt harde, men gode tennhetter, og et antagelig helt bra krutt,- og så bruker du bare den antatt minst egnede komponenten, sporlyskula?

     

    En nå avdød norsk komiker harselerte en gang med at oksehalesuppe måtte være verdens dyreste suppe.- man brukte kun halen av oksen og kastet resten.

    Ser hva jeg mener?

  9. Mener det het nikkelbelagt jernmantel som du nevnte.

    -Norsk 7,92 fra før krigen hadde også slik mantel.

    -Britisk 303 jeg har sett fra før og under krigen hadde likedan mantel.

    Kjenner til de der, men noen få .303 jeg skjøt bort en gang hadde en blank stålmantel som var mye stivere enn de nikkelbelagte valsejern-mantlene. Fremgravde kuler fra jordbakken viste ingen deformasjon!

    Lurte på om det kunne være en type av svakt panserbrytende ammo.

    Tror jeg skal ha en eller to slike skutte kuler i en av mine roteskuffer. Skal se om jeg finner igjen en slik, og så sage den over.

    Jeg vet at selve kulen griser og sannsynligvis griser også asfalten. Er det ikke bare like greit å fjerne den da?

    Noe av "avfalt"-tettingen sitter også igjen på innsiden av hylsehalsen, du får en liten rensejobb der også hvis du skal bli helt fri for "asfalten". :winke1:

  10. Tenne på sporlys? Bare legg en slik kule på bålet og gå litt unna. Det lyser og freser godt når det etter litt tid antenner.

    Stålkappe utenpå? En del ammo av andre typer/kalibre har hatt nikkelbelagt valset jernmantel.

     

    (Vel, var borti noe .303 ammo fra krigen, med kuler som kunne se ut til å ha en litt tykkere mantel (kappe) av (rustfritt) stål?

    Noen som vet mer om det? Veidin eller Høggern?..)

  11. Den jeg har er fra '85. Hvor langt tilbake må vi får man trenger å bli skeptisk til hettene?
    var det ikke sent 40 tidlig 50 tall ?

    Vestlig produsert ammo ble "rein" fra ca 1954 i alle fall, men noen typer ble non-korrosive før det. F.eks. har .30 M1 (US-karabin), så vidt jeg vet, alltid vært spesifisert for rustfrie hetter, allerede fra WW2 (1941).

     

    Kjenner ikke til at noe 7.62 x 51 NATO (produsert i den vestlige verden) noen gang har hatt korrosive hetter.

  12. Retardasjonen er 4 potens av hastigheten. En lettere kule vil ha høyere hastighet, ...

    Dette må vel være skrevet i en lettere søvnig tilstand en tidlig søndags morgen, som forfatteren av sitatet skriver senere i tråden.

     

    "Retardasjonen er 4. potens av hastigheten"... Utsagnet skurrer i alles ører antar Kalstad, da det her sammenstilles retardasjon, som har dimensjon meter ganger tid i -2. potens, og hastighet som har dimensjon meter ganger tid i minus 1. potens. To ulike dimensjoner, altså. Dette er en uhyrlighet, faglig sett.

     

    Antar at sitatforfatteren her mener å frembringe at retardasjonen av prosjektilet i vevet er en funskjon av kulens hastighet, hvor kulens hastighet inngår i 4. potens?

     

    Ville være interessant å få en referanse til hvor en slik relasjon er uttrykt ved en formell ligning.

  13. Nå vet jeg ikke hvor erfaren du er med hjemmelading, ..

    Det har vert en del på nett som har skrevet at gamle tennhetter inneholder noe greier som er veldig rustfremkallende (husker ikke hva slags stoff det var) men vet ikke hvor gamle de må være for å inneholde dette.

    Vel, NATO-ammoen din er ikke gammel nok til å danne særlig av rustfremkallende salter under avfyring. (Mye) eldre ammo kan ha korroderende tennhetter.

    (Bortsett fra enkelte typer av nyprodusert østeuropeiske (russisk) og asiatisk ammo, som fortsatt kan være svakt korroderende).

  14. Hylsene jeg satt igjen med er ubrukelig til reloading siden det ikke er hull i midten i bunn, men to små hull.

    Neida, de er godt brukbare, i alle fall èn gang, siden det sitter en "live" tennhette i hylsa, - dersom du ikke har "vasket" hylsene med tynner innvendig også, da... :trist:

    Nå vet jeg ikke hvor erfaren du er med hjemmelading, ..
    :forvirra:

    (Tenkte også litt på det spørsmålet...)

    NATO-sporlys? Helt ok ammo til uformell treningsbruk. Dette jo er prosjektiler som kan forårsake brann, så de bør brukes vinterstid.

    "Asfaltbelegget"? Tetting mot inntrengning av f.eks. olje det. Finnes også på en del NATO 7.62 x 51 med vanlig FMJ-kule.(!) Aldri hatt spesielle vansker med slik ammo.

  15. http://www.ostlendingen.no/Nekter_for_p ... 23071.html" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank

     

    Hvis det forholder seg slik tiltalen lyder er dette jaktutøvelse som hos Kalstad vekker forargelse og bestyrtelse.

    Enda verre hvis dette viser seg å være del av en allment godtatt jakt-ukultur i visse kretser.

     

    Mot slutten av den linkede artikkelen leser man:

     

    "Tryslingen er også tiltalt for å ha lånt bort sine hunder sammen med andres hunder til å jage en innfanget katt ved å jage eller bite den i hjel."(!)

     

    Videre:

     

    "Økokrim mener også at tryslingen har drevet ulovlig jakt fra bil."

     

    Til slutt:

     

    "Tryslingen skal også ha drevet jakt uten å ha tatt ny jegerprøve etter at han i 2009 ble dømt for å ha felt en bjørn i Trysil."

     

    ---

    http://www.ostlendingen.no/Strammer_inn ... 23137.html" target="_blank" target="_blank

  16. -The rifle MUST have a firing pin safety.

    Høres ut som de ønsker seg en NM149 med annen kikkertmontasje..

    En moddet M98K igjen? Som å sette magnesiumfelger på en utgammel T-Ford...

     

    Virker som PFT tror denne ordren blir stor nok til at aktuelle fabrikanter skreddersyr rifler etter de oppgitte spesifikasjoner. Er ikke så sikker på at noen tar seg bryet med det.

×
×
  • Create New...