Jump to content

kjemjo

Members
  • Posts

    10
  • Joined

  • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

kjemjo's Achievements

Rookie

Rookie (2/17)

  • First Post
  • Collaborator
  • Week One Done
  • One Month Later
  • One Year In

Recent Badges

1

Reputation

  1. Vanskelig å gi noe fasitsvar på hva som er foretrukket pels. Ett er i hvert fall sikkert, en curly pelstype må nappes regelmessig for å være i god trim. Da er heller ikke vinterforhold noe stort problem. Ved for lang pels på vinteren fester det seg for mye snøklumper under vanskelige forhold. Forøvrig har jeg aldri måttet avbryte jakt verken på grunn av regn, snø eller kulde. Dette gjelder både min strihårete hanne og min curly tispe. Små hunder må imidlertid beskyttes mot kulde når man tar pauser i jakta. Ingen av pelstypene gir særlig med pels i buken, så her er de sårbare. Har jaktet i minus 18 grader med min hanne. Han svømte over åpen elv to ganger og fortsatte losen i ca 30 min. Var rask til å ta ham inn i varmen etter det, men han fikk ikke noe men. Litt av poenget er at tyskeren er en utrolig robust hund som veldig sjelden har sykdommer.
  2. Hei Føler jeg har lyst til å kommentere endel. Har jaktet aktivt med to tyske jaktterriere i noen år. Samtidig har jeg hatt nær kontakt med det store miljøet av tyske jaktterriere i Sverige, og da spesielt i Skåneområdet. Der er tjt i ferd med å bli villsvinhund nummer 1. Den greier å løse ut svina fra meget vanskelige "såter" pga stor dådkraft, som svenskene sier. Samtidig er den i stand til å stille grisene slik at det er mulig å gå inn på stålos for å avlive byttet. Tjt er både lett nok og rask nok til stort sett å unngå skader. Tjt er først og fremst en støtende hund som har som primæroppgave å finne vilt og få det i bevegelse. Den kan trenes til å jakte omtrent hva som helst, og blir selvfølgelig best på det den jakter mest. Har møtt tjt i Sør-Sverige som hater grisene så sterkt at de har gått rett forbi annet klovvilt for å søke opp grisene. For å benytte tjt på elgjakt må det søkes om dispens fra DN. Jeg har gjort det for mine hunder, og det gikk greit. Primært er de ikke løs på drevet halsende hunder, og kan derfor benyttes også til vilt dette ikke er tillatt. Drevtidene på mine hunder har økt med jakterfaringene. Tror det er bra at en ettårig tjt ikke jobber mer enn 5-15 minutter etter uttak. Drevlengdene blir fort lange nok. En tysk jaktterrier du stiller til jaktprøver skal alltid være tilbake til eieren og koblet innen 60 min etter at den slippes. Hvis ikke blir den underkjent på jaktprøven. En tjt er best egnet ved stor vilttetthet. Har opplevd at den ikke har slått ut langt nok på store områder med lite vilt. Da kan det skjule seg vilt den ikke finner, men det skjer aldri på mindre områder med vilt i. Jeg har trent begge mine på grevling i Sverige, men ikke prioritert dette i jaktsituasjoner. Likevel opplevde jeg at hannen gikk inn i grevlinghi to ganger sist høst og kom ut med grevling i kjeften. Mange bruker den aktivt både til grevling og rev, med godt resultat. En stor betenkning og et ønske til slutt. Det finnes mange dårlige tyskere som tusler rundt eieren uten å finne stort der. Er meget betenkt over at vi ikke har organisert oss i Norge, på linje med det de har gjort i Sverige og Danmark. Avling uten jaktprøver, uten vurdering av dogbaseverdier og basert bare på den enkeltes subjektive skjønn vil ødelegge rasen over tid. Vet ikke helt hvordan vi skal gjøre det, men vi må organisere oss og danne en norsk versjon av tjt-klubb. Foreløpig holder jeg meg til Sverige og underkaster meg kravene der. Da har jeg også muligheten til å benytte meg av topphannene der.
  3. Hei Føler jeg har lyst til å kommentere endel. Har jaktet aktivt med to tyske jaktterriere i noen år. Samtidig har jeg hatt nær kontakt med det store miljøet av tyske jaktterriere i Sverige, og da spesielt i Skåneområdet. Der er tjt i ferd med å bli villsvinhund nummer 1. Den greier å løse ut svina fra meget vanskelige "såter" pga stor dådkraft, som svenskene sier. Samtidig er den i stand til å stille grisene slik at det er mulig å gå inn på stålos for å avlive byttet. Tjt er både lett nok og rask nok til stort sett å unngå skader. Tjt er først og fremst en støtende hund som har som primæroppgave å finne vilt og få det i bevegelse. Den kan trenes til å jakte omtrent hva som helst, og blir selvfølgelig best på det den jakter mest. Har møtt tjt i Sør-Sverige som hater grisene så sterkt at de har gått rett forbi annet klovvilt for å søke opp grisene. For å benytte tjt på elgjakt må det søkes om dispens fra DN. Jeg har gjort det for mine hunder, og det gikk greit. Primært er de ikke løs på drevet halsende hunder, og kan derfor benyttes også til vilt dette ikke er tillatt. Drevtidene på mine hunder har økt med jakterfaringene. Tror det er bra at en ettårig tjt ikke jobber mer enn 5-15 minutter etter uttak. Drevlengdene blir fort lange nok. En tysk jaktterrier du stiller til jaktprøver skal alltid være tilbake til eieren og koblet innen 60 min etter at den slippes. Hvis ikke blir den underkjent på jaktprøven. En tjt er best egnet ved stor vilttetthet. Har opplevd at den ikke har slått ut langt nok på store områder med lite vilt. Da kan det skjule seg vilt den ikke finner, men det skjer aldri på mindre områder med vilt i. Jeg har trent begge mine på grevling i Sverige, men ikke prioritert dette i jaktsituasjoner. Likevel opplevde jeg at hannen gikk inn i grevlinghi to ganger sist høst og kom ut med grevling i kjeften. Mange bruker den aktivt både til grevling og rev, med godt resultat. En stor betenkning og et ønske til slutt. Det finnes mange dårlige tyskere som tusler rundt eieren uten å finne stort der. Er meget betenkt over at vi ikke har organisert oss i Norge, på linje med det de har gjort i Sverige og Danmark. Avling uten jaktprøver, uten vurdering av dogbaseverdier og basert bare på den enkeltes subjektive skjønn vil ødelegge rasen over tid. Vet ikke helt hvordan vi skal gjøre det, men vi må organisere oss og danne en norsk versjon av tjt-klubb. Foreløpig holder jeg meg til Sverige og underkaster meg kravene der. Da har jeg også muligheten til å benytte meg av topphannene der.
  4. Har to tyske jaktterriere etter Tyjas-linjer i Skåne. Meget godt fornøyd med utviklinga. Har prioritert jakt over bakken, med det resultatet at de jakter like godt både på elg, hjort og rådyr. Hannen har også deltatt på villsvinjakt i Skåne før jul og greide seg meget bra sammen med drevne villsvinhunder i griseskogen. Hadde et kull for 1 1/2 år siden som ble meget bra. Reiser ned til Skåne neste uke for ny parring med Grekas Arnold på Tyjas kennel. Jeg følger avlsreglene og kravene til den tyske jaktterrierklubben i Sverige, og tispa er premiert både på hiprøver, på feltprøven(felthare) og på skogsprøven. 4 valper er forhåndsolgt, hvis alt går bra. Dette forrige kullet ble meget bra, så vi forsøker samme hanne også denne gangen. Tyskerne er krevende hunder som kan bli helt topp når de får den nødvendige oppfølging. Drevtidene er fra 10 minutter og opp mot en time, men som oftest ca 30 minutter. N.B. Det er herlig at de alltid kommer tilbake til fot hvis det ikke blir fall. Jeg er ikke i tvil om at jeg kommer til å fortsette arbeidet med tyske jaktterriere.
  5. Begge hannene og hele kullet er solgt. Det er litt usikkert rundt den første tispa som ble solgt pga endringer i situasjon til kjøperen. Han avgjør i helga om han kan gjennomføre kjøpet. Har avvist flere med at alle er solgt, så det er mulig jeg må avertere en gang til. Forøvrig ei meget flott tispe. Vurderer også å beholde den selv og utvikle den til min neste avlstispe.
  6. Generelt vil jeg være varsom med å la små barn være alene sammen med hunder. Mine to tyskere har jeg nå hatt i 4 og 5 år. Tispa er rolig og svært familiekjær, mens hannen er så full av energi at han er nysgjerrig på absolutt alt. Hannen var for voldsom i leiken til at jeg slapp han fritt i leik med barn fram til han var et par år, men han har forandret seg mye etter at han ble voksen. Nå omgås han alle og er svært åpen og vennlig. Akkurat nå har jeg valpekull, og det er masse besøk for å se på valpene. Tispa viser ingen aggresjon, men holder oppsikt med alle besøkende. Hannen er som vanlig glad og fornøyd, selv om tispa holder han på avstand fra valpene. Har ingen betenkeligheter med tysk jaktterrier som familiehund. Som jakthund er jeg mektig imponert over begge tyskerne mine, enten jeg jakter rådyr, hjort eller elg. Ser fram til at alle mytene om denne hunderasen blir dempet i Norge. I Sverige er den svært populær og i sterk frammarsj. Alle som ringer meg starter med å spørre om de er uregjerlige og farlige i gemyttet. De har hørt osv....... Jeg kjenner bare ikke igjen beskrivelsene, og i Midt-Norge har vi ca 20 TJ fra de samme linjene. Ingen av disse hundene er aggressive mot folk. Noen hanner kan være i overkant tøffe mot andre hannhunder, uansett størrelse, men i jaktsituasjoner er dette ikke problematisk.
  7. Avl er sammensetting av egenskapene fra to håndplukkede dyr. Svenskenes omfattende kartlegging av grunnleggende forutsetninger gjennom dog-base er et system jeg tror vi vil ha stor nytte av å adoptere i Norge. Gjennom dette systemet kan du forsøke å forsterke eller dempe egenskaper gjennom valg av kombinasjoner. Dessuten er det helt klare krav både til hannhunden og tispen i Sverige for å bli godkjent for parring av avelsrådet. Dette er praktiske kriterier gjennom jaktprøver, samt at avelsdyrene er innenfor rasens beskrivelser. Det vil i praksis si minst en 2.premie på utstilling. Jeg er kjent med at parringer foregår helt uavhengig av dette i Norge, med de resultater det kan gi. La oss fortsette en diskusjon på dette! Vi bør samles og etablere et seriøst miljø på landsbasis. Tror tjt er en rase som vil oppleve kraftig vekst og anerkjennelse også i Norge i årene framover hvis vi avler på de beste hundene vi har.
  8. Stjørdalsgjengen samarbeider tett med svenskemiljøet rundt Tyja's kennel og avler bare på godkjente parringer etter svenske kriterier. Tjt er ikke en hund du skal avle på etter eget forgodtbefinnende! Verdens mest allsidige jakthund fortjener bedre enn det. I Sverige er det etter hvert en stor rase, la oss lære av dem. Kjell M
  9. I Stjørdal har vi et miljø rundt tjk som har nær kontakt med toppmiljøene i Skåne. Vi har vurdert å opprette ei vest-jemtlandsk gruppe som er tilsluttet den tyske jaktterrierklubben i Sverige. Vi har hunder som jakter godt både over og under jorda. Mine to, en tispe og en hanne er brukt mye på rådyr, hjort og elg. De er kortdrivere som loser fra 15 minutter og opp til en time. Har alltid hatt dem ved foten i løpet av 60 minutter. Synes vi skal samle miljøet i Norge og ta knekken på de mange mytene om rasen. Hundene vi har (tilsammen 15 hunder) har meget godt gemytt og er flotte familiehunder i tillegg til at de er verdens mest allsidige jakthunder. Akkurat nå har jeg et valpekull på 4 tisper og 2 hanner etter Grekas Arnold og min egen Aike. De er kun 1 uke gamle og levering er først i begynnelsen av november. Legger ut kullet på Handelskammeret da jeg fortsatt har 3 valper som ikke er solgt. Selger kun til aktive, seriøse jegere.
×
×
  • Create New...