Jump to content

mengis

Members
  • Posts

    44
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by mengis

  1. Skogsfugl, spesielt eldre fulg, bør mørnes uten innvoller, med mindre man liker veldig skarp smak av viltet. Erfaringsmessing mener jeg innvoller setter litt smak i kjøttet og det blir rett og slett ikke så godt når fuglen smaker det samme som lukten ved slakting :/

     

    Det er ikke noe problem å ta innvoller uten å ta drakta - Legg fuglen på rygg, napp det værste av fjær rundt mage og rektum. Lag deretter et snitt i baken på fuglen, rett bak ribbein, og "åpne" opp buken med bare hendene. Innvoller drar du enkelt ut med hendene. Fullfør med å skjære bort pakka med innvoller ved å snitte rundt rektum.

    Lunger må fjernes separat, disse ligger i rillene mellom ribbein. Bare bruk fingertuppene til å skrape de ut.

     

    Skogsfugl bør henge 60 døgngrader(max 7-8 grader, ideelt 3-4 grader).

  2. Har vært på skogsfugljakt i samme terreng de to helgene etter jaktstart, og har fått mange gode opplevelser!

    Første fredagen etter jaktstart tok vi en kjapp tur på 45 min bare for å få en smakebit på helgen. Så svært lite fugl, men da vi kom inn i skog som jeg typisk ville antatt som "dårlig skog", gikk det opp en orrhane bare 15 meter unna! Skjøt ett skudd og min første skogsfugl gikk i bakken! Kjempekul opplevelse og særlig stas da det bare var 5 min unna bilen :) På lørdagen sto vi tidlig opp og så både røy og elg på vei inn til terrenget. Etter 15 minutter hørte vi fugl som gikk opp foran oss, og da vi nærmet oss gikk det opp enda to til. Vi fulgte etter og da jeg kom opp på en liten høyde og stoppet i noen sekunder dundret enda en orrhane ut kanskje 10 meter unna. Bommet på første skudd, men traff på andre og orrhane nr. 2 datt bare 15 minutter etter vi startet. Resten av lørdagen fikk vi opp flere orrhane-kull og to røy. På søndagen skjedde det mye mindre men var artig å se hare på bare 20 meters hold! Valgte å ikke skyte da jeg har hørt folk fortelle om at å skadeskyte hare er det verste de har opplevd . Møtte haren enda en gang 15 minutter senere, bare 15m unna!

     

    Denne helgen så vi mye mindre fugl, særlig på lørdagen da vi kun hørte enkelte utenfor rekkevidde. Eneste vi så var en diger tiur langs veien på vei til terrenget. Søndag hadde begynte dagen litt annerledes. En svær røy langs veien ga håp på vei inn til terrenget, og ganske tidlig ble det to lavskriker på meg og en kamerat. Etter omtrent 2 timer i skogen stoppet vi på en liten kolle fordi vi hørte både duelyder og kråkelyd. Vi sto stille i kanskje 2 minutter før vi snudde oss etter en kråke vi hørte. Og akkurat da braker det løs en diger røy kun 15 meter unna litt nedenfor kollen. Snudde meg, men fiklet mye med sikringen da jeg hadde byttet løp til kråka og fikk ikke skutt :( Hadde en annen kjempesjangse på røy men ble to bom bak fuglen.

     

    Er veldig fornøyd med to orrhaner så langt og føler jeg bare lærer mer og mer etter de feilene jeg gjør. Veldig gøy![/img]

     

     

    Du skyter lavskrike? Dårlig stil...

     

    "Kjent som jegerens og tømerhuggerens venn, fuglen som dukker opp når matpakka åpnes. En lykkebringer for de fleste i fjellskogen. "

     

    Velkommen dårlig karma!

  3. vømmøl

     

    Samme som for oss. Kom lørdag, men ble bare til onsdags morgen. Et lite skybrudd på tirsdag gav oss mulighet til et par timer i fjellet - resulterte i to ryper.

     

    Trist at perioden gikk helt til dundas!

  4. Akkurat returnert fra det som skulle være en 2-ukers tur i Vilhelmina, Sverige.

     

    Vi kom hjem etter 6 dager.

     

    Oppsummering:

    - Ingen fugl skutt.

    - Særdeles lite/ingen fugl i området rundt Vilhelmina. To dager med hund gav heller ingen resultat, bikkja fant nesten ikke en fjær.

    - Vanligvis florerer det med fugl langs veiene her, men i år så vi ikke en eneste fugl etter veien, bortsett fra en gammaltiur som satt og godtet seg utenfor hytteveggen en morgen.

    - Ifølge lokale har klekkinga feilet fullstendig pga. dårlig vår og sommer, samt totalkollaps i smågnagerbestand.

     

    Uansett, stemningen er god på tur. Vedlagt ligger et stemningsbilde;

     

    1270444.jpeg

  5. Må si jeg ble imponert over "på skuddhold". Mange situasjoner og meget god filming gjør dette til en av topp tre skogsfuglfilmer jeg har sett.

     

    Håper det kommer en oppfølger, blakkisrud!

  6. Jeg synes forbudet mot blyhaggel er flott. Neste forbud håper jeg blir mot hagla, så er vi kvitt den også :wink: .

     

    TOSK!

     

    håper dette var ikke ment serriøst.

     

     

    Haha, du lukta ikke ironien i denne?

  7. Mengis: Hormonforstyrrede transe-fugler må nesten holdes utenfor når man snakker om normal-vekt og størrelse. Er klar over ekstremtilfeller, men mitt spørsmål var ift normal vekt på orrhøne og røy...

     

    Og fuglen på 5kg fra 1998 er en forstyrret tiur, og ikke ei røy. Ganske fasinerende med feil fjærdrakt.

     

    Tiuren i røydrakt var kun nevnt i en bisetning.

     

    Men jeg gjentar; 2 kg +- 2 hg er normal vekt på ei røy. Det har blitt tatt røy på nesten 3,5 kg.

  8. 2,2 kg er bra vekt, men ikke allverden.

     

    Jeg skøyt ei røy på 2,1 for et par uker siden, og ca 2 kg er normal vekt for ei røy.

     

    En bekjent skøyt ei røy på nesten 3,5 kg i Sverige i fjor, da snakker man rekordstørrelse. Vet at det forekommer "transvesitter" på storfugl. En røy på 4,5 kg står utstilt på et museum i Trondheim. Den har drakta til ei røy, men nebbet til en tiur.

  9. Var ute en liten ettermiddagstur i terrenget på hjemstedet mitt. Hadde med en lånt bikkje. Så to fugler og to ble med hjem. Det var vel anvendte 2 timer. Fuglen har heldigvis begynt å trykke litt mer nå som elgjakta har vart litt

     

     

    Blei det to kjøttmeis, eller to tiurer?

  10.  

    Start med denne, her får du iallefall litt instruksjon på teknikker for forskjellige situasjoner. Ligger flere videoer der.

     

    NB: Tror fløyta i videoen har "byttet" farger på de to delene av fløyta, så du må blåse i motsatt del av den det blåses i på videoen for å få lyd.

     

     

    Så er det bare øve!

×
×
  • Create New...