Jump to content

Fat Lady

Members
  • Posts

    23
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by Fat Lady

  1. En liten felt-historie:

    En norsk soldat hadde lært å avstandsbedømme med kornet på AG'en. Han var FN-soldat i Sør-libanon og fikk spørsmål om hvor langt unna han var de israelske soldatene han hadde observert ved grensegjerdet. Han lærte seg fort hva slags rutiner IDF har når de er i ferd med å bli beskutt.

     

    Så til saken, du handlet korrekt. Og har god grunn til å være meget forbannet.

  2. Dette var en god tråd!

     

    Jeg støtter meg fullt ut til dette:

    Amerikanerne har et uttrykk som passer bra her: "Beware of the man with one rifle!"

    Bakgrunnen for uttrykket er at å ha en rifle man kjenner inn og ut er mer effektivt enn stadig å bytte våpen.

    Hilsen en med...fem eller seks rifler

     

    Tenkt deg at du har kun en rifle med nok anslagsenergi til det du skal jakte. På rifla er det en Picatinnyskinne som tillater deg raskt å bytte optikk uten ny innskyting. For meg er ett rødpunktsikte og et 3-12x56 med lys fornuftige valg.

     

    Om du har god tid kan du ha flere rifler. Det tar nemlig litt tid å fomle rundt med ulike våpen og sikter.

  3. Bruker aldri reim, rifla bæres med begge hender. Til nød med en hånd.

    Eneste måten å bære våpen på jakt etter min mening.

     

    I så fall er du ingen smygjeger. For korleis kombinerer du reimløs børse med aktiv kikkertbruk? Legg skyterøret frå deg i lyngen kvar gong du skal speide???

     

     

    Jeg smyger på hjort, bruker aldri reim, bruker aldri håndkikert, minst mulig skrammel. Kikerten på børsa brukes. Det er mange som har skadd rifla si pga fall med rifla på skulder.

  4. Både Lilja og Shilen har tabeller over anbefalt snurr i forhold til kulevekt/kaliber, men det er som Høggern skriv her, avhengig av kulevekta kva snurr ein skal ha på pipa...

     

    Dette er kanskje riktig om en ser forenklet på det. Men de siste ti åra er det vanligere å bruke andre måter å bygge kuler på som gjør at de får en annen egenvekt en den tradisjonelle mantlede bly-kulen. Dermed har ikke vekten lengre avgjørende betydning for vilken twist som er ideel. Det er lengden (formen) på kulen som en må se på. En homogen kule trenger annen twist enn en tradisjonell kule med samme vekt.

     

    Her er ett sitat fra kuleprodusenten GSC:

    Your rifle calibre dictates the diameter of the bullet you must use. Similarly, the rate of twist dictates the length of the bullet that must be used. Selecting a bullet by weight, rather than length, makes as much sense as choosing a pair of shoes by weight rather than shoe size. See the International standards of bore and groove diameters and twist rates.

     

    Når CheyTac™ LLC (www.cheytac.com) beskriver "balanced flight" i sine dokumenter, nevner de ikke kulevekt med et ord. Og det er vel de som kan å skyte langt! Her er noe mer info: http://en.wikipedia.org/wiki/.408_Chey_Tac#Balanced-flight_.2F_controlled-spin_projectile

     

    Utfra det jeg har les så langt, har jeg kommet frem til følgende:

    Dess lengre du skal få kula til å fly bra, dess viktigere er det å treffe med riktig spinn på kula. Ikke for høy, da blir kula for stabil og vil ikke vende nesa nedover i takt med den brattere kulebana. Og ikke for liten, da vil kula slå kollbøtte.

     

    Om du skal på jakt, bør du ha rikelig med spinn for å sikre god ballestikk inne i dyret.

×
×
  • Create New...