Jump to content

Gulars

Members
  • Posts

    74
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by Gulars

  1. Jeg kan ikke uttale meg om nyere bekledning fra Jerven. Min jakke er den originale Mountain Man (foret). Den har jeg hatt i ca 20 år, og den er fortsatt i bruk.

    Det er en utrolig slitesterk jakke. Dog har den blitt bittelitt frynset nederst på ermene, uten at dette har noen praktisk betydning. Fjellkamuflasjen er ikke hva den engang var. Jakken er falmet og nærmer seg en slags ørkenkamuflasje, men den er fortsatt potte tett og like varm.

    Mitt bruk har stort sett vært elgjakt. Hvis du skal bevege deg mye, bør det ikke være så mange grader over null. Jakka er varm. Jeg bruker den også til toppjakt. På ski i 10 minus i løssnø har jeg kun ei supertrøye under, og tar på en tynn fleece under pauser.

    Anbefales.

  2. 22 hours ago, znopi said:

    Trodde den jakken kom på markedet i 2014-2015??? I følge linken er testene fra 2015......

    Jeg kjøpte min i 2002 eller 2003. Dog har modellen som nå selges fått noen forbedringer (avtagbar hette, lufting, lengre "skjørt", gjennomføring for antenne / ledning, mm.), men den grunnleggende design er lik.

    Min jakke er MYE brukt. Kamuflasjen er ikke lenger like effektiv, da fargene er falmet. Den er også blitt litt frynset nederst på det ene ermet, men den er fortsatt varm og 100% vanntett.

    Jeg anbefaler denne jakka på det sterkeste. Om 13 dager skal den igjen brukes.

    • Like 1
  3. Jeg har jaktet mye i det området og er godt kjent. Dog er det noen år siden da grunneier skrudde opp prisen, og jeg fant meg andre terreng. Derfor vet jeg ikke hvor mye fugl det er der nå for tiden.

    Kjør fra Hommelvik mot Selbustrand. Ta av østover på skogsbilvei som går langs elva Nævra, rett sør for kraftlinjen (bomvei, betales med vipps). Parker etter ganske nøyaktig 3km. Følg en stump av en tømmervei nordover noen få hundre meter (veien ender). Da er du midt i orrfuglområdet. Går du videre nordover, kommer du til Storkleivkjølen. Der har jeg skutt flere tiurer.

    Terrenget er ganske lettgått og oversiktlig. Alle åser går øst-vest.

  4. Jeg er enig med kallekrakk.

    Forøvrig bruker jeg litt tid på rekognosering i forkant på de tider av døgnet duene er mest aktive. De følger ganske faste trekk-ruter og har favoritt-åkre.

  5. Gled deg til duejakt. Det er skikkelig moro. Dessverre har det vært svært lite duer her jeg bor i mange år nå (Trøndelag).

    Min erfaring er at camo er bra. Dekk ansikt og hender (om du har hvit hud). Unngå for all del hvite eller blanke ting liggende fremme (som f.eks. termos). Dog er det aller, aller viktigste å sitte musestille når duene kommer. Den minste bevegelse utløser panikk. Sånn sett er det best med litt vind, slik at løv og grener er i bevegelse og du blir "overdøvet".

    Sitter jeg helt stille, har jeg hatt suksess på duejakt uten annen camo enn nøytrale klær, så sant ansikt og hender er tildekket.

  6. Jeg har aldri forsøkt 6,5 på toppjakt, men kan ikke tenke meg det skal være problematisk (selv bruker jeg .308 og Lapua FMJ). Hva du beskriver høres for meg ut som dårlig treff. Når det er sagt, synes jeg hold på 140-250m er litt i overkant. Selv er jeg ikke komfortabel med hold over 120-130m på tiur (jeg bruker to-fot og avstandsmåler).

  7. Det er helt legitimt å være i mot jakt. Jeg respekterer jaktmotstandere like mye som jeg respekterer jegere. Men som en tidligere i tråden nevnte, mange jaktmotstanderes argumenter bunner i uvitenhet. Det ser også ut til at følelser trumfer fakta for mange.

  8. Hei.

    Jeg har bedrevet gåsejakt i ca 20 år, men er ingen ekspert. Her er noen erfaringer jeg har gjort meg.

    -Skutte gjess bruker jeg å legge i flokken med lokkegjess.

    -FUD har jeg ingen erfaring med.

    -Jeg har et sted mellom 50 og 60 bulvaner. Noen ganger, når jeg er alene bruker jeg ca halvparten. Jo fler, jo bedre. Min tommelfingerregel er at skal du lokke ned en flokk må du ha flere bulvaner enn gjess i flokken. Tidlig i sesongen (ved jaktstart kreves færre lokkegjess).

    -Min erfaring er at gråggås "biter" på lokkegjess av canada-typen.

    -Grågås er vanskelig å få helt ned på bakken. Oftest avbryter de innflygingen. Posisjoner deg under innflygingen.

    -Kjøp en lokkefløyte og lær deg å bruke den.

    -Et "flagg" kan være effektivt for å få oppmerksomhet fra gjess på lang avstand. Se på youtube, og lær å bruke det.

    -Bønder er trivelige folk. Henvend deg personlig. Jeg gjør dette også når jeg kjøper kort for et helt område.

    -Grov stålammo funker som bare det.

    -Magnum eller supermagnum er å foretrekke (jeg bruker supermagnum, stål BB)

    -Vær nøye med skuddavstand.

    -Skadeskutte gjess (av og til skjer det, dessverre) avlives hurtigst ved å stikke kniv inn i hodet bakfra.

    -Bruk hørselvern.

    -Vis hensyn.

    -Lykke til!

    • Like 4
  9. Hei, og velkommen som "toppjeger". Det er en svært spennende, men ofte slitsom disiplin.

    Du trenger først og fremst ei god rifle som du er kjent med. Jeg bruker .308, men jeg tror ikke kaliber er avgjørende. Videre mener jeg du bør ha en god kikkert og brede ski. Jeg bruker også tofot med laaange bein (fin å ha dyp løssnø). Jeg bruker også avstandsmåler.

    Det med sikker bakgrunn kan være et problem. Jeg bruker rett og slett kart og kompass for å se hva som befinner seg 3-4 km i skuddretningen. Ofte må jeg forsøke å komme meg delvis rundt fuglen for å få sikker bakgrunn

    Her er en video jeg laget for noen år siden:

    • Like 2
  10. Jeg var på Ørland i helga. Det ble ingen suksess. Ikke ei eneste gås var engang i nærheten av å få øye på mine 60 bulvaner. generelt lite fugl. Jeg så en og annen liten flokk ved kjøring til/fra jaktområdet. Om det rett og slett er få gjess der ute nå, eller de skremt av villmannsskyting, vet jeg ikke.

    Apropos dette med "cowboytilstander". For 10-15 år siden var det ille. Folk under hver busk som skjøt på laaaange hold (100m+). Til og med de som brukte rifle på fluktskudd. Dog har jeg inntrykk av at dette har bedret seg de senere år, men i følge forrige innlegg kan vi være inne i en ny, negativ trend.

  11. Noen spurte om jakta på Ørlandet. Så her er en oppdatering. Flere tusen gås nå over hele Ørlandet. Trekket inn fra sjøen begynner ca 05.30 og varer med masse gås i lufta fram til 9 tia. Her må det speides om kveld da de store flokkene skifter ofte plass. Men sikkerstikk uten speiding er grandefjæra og flatneset. Kommer og en god del på opphaug men der er det ikke slått like mye. Allerede noe korn trøsket men gåsa sitter like gjerne på gress ennå og spiser nyskudda. Har ikke blitt mange gås med heim ennå for å vi plages litt med å få de ned. (60-80 bulvaner, blinds og flink fyr m greylag hammer) mistenker at oppsettet vårt med bulvanene ikke blir godkjent av gåsa. Får lokket de inn fra langt hold men de brekker bestandig av på 100m hold. Vi bruker og timesvis på å skjule blindsen. Får forske litt meir på dette

     

    Mange takk for rapport. Skal prøve å få til en tur utover til uka.

    Din beskrivelse av vansker med å få flokken helt ned lyder kjent. Min erfaring er dess mindre flokken er, jo lettere er de å få ned. Hvorfor de ofte bryter av litt utenfor skuddhold har jeg ennå ikke funnet svar på etter mye eksperimentering med oppsett av lokkegjess, lokking og flagging.

    Er det forresten kortsalg på sporten?

  12. Min erfaring med støkkjakt er at lydløshet og farge på klær er av liten betydning (innenfor rimelighetens grenser). Jeg tror fuglen hører meg uansett. Den kan ikke ta til vingene og eksponere seg hver gang den hører en lyd i skogen. Det er først når man er visuelt identifiserbar som menneske at de letter. Dette har jeg erfart mange ganger når jeg har blitt fristet til å ta snarveier ut i åpent terreng. To skritt utpå myra og tiuren i lyngen på andre siden, 100m unna, flyr opp. Han har da antagelig hørt meg lenge.

  13. Var er tur i trønderskogen på tirsdag. De fleste jaktterreng her i området, blandt annet mitt vanlige, er stengt i år "grunnet lite fugl". Det ble derfor å fomle i nytt og totalt ukjent terreng. Ingen fangst, men jeg så en tiur og fire orrfugl. Egentlig ikke så ille, mener jeg. Jakter utem hund.

×
×
  • Create New...