Jump to content

valmet

Members
  • Posts

    7
  • Joined

  • Last visited

valmet's Achievements

Rookie

Rookie (2/17)

  • First Post
  • Conversation Starter
  • Week One Done
  • One Month Later
  • One Year In

Recent Badges

0

Reputation

  1. Her er tilsvar til kritikken fra jeger- og fiske foreningen i levanger fra gåsgrunneierlaget på Skogn. http://www.levangeravisa.no/nyheter/article8069055.ece" target="_blank
  2. Jense: Det blir nok aldri noen menneskerett å jakte gås på bondens innmark. Du kan prøve deg på Byneset i Trondheim å se hvor lett det er å komme til der for allmennheten . Jeg vet ikke om du har vært på Skogn, men deler av godterrenget er trangt! På Ørlandet (fosen)er terrengene med fritt kortsalg åpnere og egner seg mye bedre for fritt salg. Jeg tror man vil bli overrasket over hvor effektive en gruppe med samarbeidende jaktlag kan være. Jeg er overbevisst om at det vil øke avskytningen betydelig, men jeg er enig at det neppe vil være nok. Jeg er pessimistisk og regner med at man en gang i framtiden må ha vårjakt på kortnebben. SSB har sluppet sin jaktstatistikk på fylkesnivå. I 2012 ble det i Nord-Trøndelag felt 35 prosent (920 stykk) færre kortnebb enn året før. En kan diskutere seg blå hvorfor dette skjer samtidig som kortnebbstammen vokser, men jeg er i alle fall overbevisst om at hovedårsaken er et alt for høyt jaktpress.
  3. Vårjakt er vel ikke akkurat i tråd med norsk jakttradisjon, da blir det vel snarere skadedyrbekjempelse noe man ønsker å unngå. Min spådom er at elendig organisering av gåsjakta gjennom mange år vil bringe oss nettopp dit. Gåsjakta vil nok i kraft av sin natur være preget av bekjentskapsjakt. Det er ikke akkurat få ganger vi har sett oss ut en åker på Skogn etter spaning, booket den og senere fått trukket bookingen fordi "bonden" skal jakte selv. Gutteklubben grei har nok levd i beste velgående også i det bookingregimet som har gjeldt de siste årene. La nå de på Skogn komme med mer informasjon om hvordan jaktlagene skal organiseres før man dømmer ordningen nord og ned. Selv regner jeg med å jakte gås på fosen i år, så goosehuntarn må nok regne med skarp konkurranse i år.
  4. Jeg får være litt djevelens advokat her jeg da. . Jeg er ikke på facebook, bor i Trondheim og har ingen illusjon om at jaktlag basert i Levanger vil ha med jegere fra Trondheim, så her gråtes det ikke for min syke mor. Går man litt inn i hva forsker Ingunn Tombre og co. skriver så har de et oppriktig ønske om effektiv jakt på kortnebben. Det er ikke jegernes frysebokser det tenkes på, det er naturen på Svalbard og bøndene på Innherred og Vesterålen som lider av en voksende kortnebbstamme. Sett med forskernes og bøndenes øyne så bør det skytes så mange kortnebb som mulig i jaktsesongen, noe som ligger bak forsøkene på å organisere jakta på kortnebben bedre. Jeg har jaktet kortnebb på Skogn de to siste årene (Nesset året før det igjen) og må etter fjorårets jakt bare si meg enig at det er rett vei å gå å organisere seg via jaktlag. Alle de jeg kjenner som jaktet på Skogn i fjor opplevde det samme, var man ikke på akkurat den rette åkeren fikk man ikke gås på skuddhold. Sånn var det ikke de foregående årene, da fikk man en del sjanser selv om man ikke var 100 prosent rett plassert. Hovedårsaken til at det ble sånn i fjor var nok betydelig færre gjess enn før om årene. Været og sen innhøsting bidro nok til det, men jeg frykter at jaktpresset på Innherred har fått gåsa til å endre strategi. Selv var jeg ute 8 turer i fjor uten å løsne skudd , året før fikk jeg rundt 20 gjess med den samme innsatsen og betydelig dårligere kunnskap om terrenget For en som har jaktet litt gås så er det lett å forstå at konseptet hver gåsjeger sin åker ikke fungerer, gåsa skremmes og det skytes på for lange hold. Jeg er derfor enig med at det er riktig å prøve en form for jaktlagorganisering for å øke uttaket.
  5. Jeg var ute den 6/10 på Innherred i skikkelig regnvær. Jeg satte ut 36 en dimensjonale canadafigurer (klassiske fra 90 tallet), 24 sillosocks og 12 fuds. For å få til volum blandet jeg dem. Jeg skaut på to situasjoner med muligheter for duble og på 5 enkeltgås. Enkeltgåsa var stort sett individer fra større flokker som var litt for dristig for sitt eget beste. Hadde det vært flere skyttere enn bare meg så hadde vi nok satset på å la enkeltgåsa fly. Gåsa var interessert, men slo seg ikke rett ned på figurene. Uka før var vi 3 som var ute i prima gåsvær. Da hadde vi 100++ sillosocks, fuds og grågåsskall og gåsa slo seg rett på figurene. Jeg tror ikke at hovedforskjellen ligger i figurene, hovedårsaken mener jeg er at gåsa har vært jaktet hardt på i mellomtida og har lært at det ikke er lurt å gå rett ned. Jeg heller fremdeles til at volum er såpass viktig at jeg også neste gang vil sette ut mine endimensjonale canadafigurer, men de dagene der vi kan stille med over hundre sillosocks, grågåskall og fuds skal canadafigurene få hvile seg i bilen min.
  6. Det er veldig mye bra med opplegget til gåsejakt Levanger. Sammen med noen andre her på kammeret har jeg planlagt å jakte på Skogn i år. I fjor var vi på Nesset, men har lyst til å prøve et område som er organisert hardere. For en som har jaktet gås noen år er det lett å si seg enig i behovet for fredningsområder, tidsbegrenset jakt og samarbeid med forskere som ikke er direkte jaktfiendtlige for å komme videre i forvaltningen. Som jegere må vi stikke fingeren i jorda og innse at tidligere tiders villmannsjakt på kortnebbgåsa har bidratt til at gåsa trekker tidligere og at færre stopper på Innherred. Noen kommentarer Pris jaktkort: Det er mulig at noen vil reagere på at jakt som tidligere var gratis nå koster noen kroner, men sammenlignet med annen jakt vil jeg ikke kalle gåsejakta i Levanger dyr. Andre jaktområder i Levanger: Det er andre store områder i Levanger der det også drives gåsejakt. Risikerer dere ikke at ”fri jakt” der fører til tidlig trekk til tross for forsøk på strammere regulering hos dere? Fredningsområder: Hadde det ikke vært en fordel med ambulerende fredningsområder? Risikerer man ikke at gåsa finner ut at den er trygg på enkeltjorder, og bare blir der? Jakttid: For meg som ikke er interessert i kveldsjakt er det lagt opp til fem! fredningsdager i uka. I fjor var det to. Siden jeg neppe er alene om å fokusere på morgenjakten, vil ikke en slik organisering føre til voldsomt press på å få de gode teigene de lovlige morgenene? To mulige jaktdager i uka er helt på grensen av hva jeg er villig til å være med på. Valg av teig: Ser man på tilbakemeldingene her på kammeret er det åpenbart at organiseringens svake punkt i fjor var måten teigene kunne reserveres på. Det er lett å lese mellom linjene at her har det betydd mye om du kjenner grunneieren eller ikke. Hvordan har dere tenkt å løse det problemet?
  7. Etter sesongslutt for gåsjakta så driver man jo og surfer litt på nettet. Kanskje finner man det som virkelig får ting til å løsne , det eneste sikre er dog at lommeboka kommer til å blø Det er tydelig at såkalt flagging er ganske stort ”over there”. Det jeg lurer på, er om noen har erfaring med bruk av flagg på grågås og kortnebb. Betviler ikke at det har effekt på canada, men den er som kjent mer lettlurt enn de to andre artene.
×
×
  • Create New...