Jump to content

Her oversikt over gps-merkeprosjektene:


ejdanielsen

Recommended Posts

Selvsagt har jo disse forsøkene øket kunnskapen om hjortens forflyttninger igjennom året. Vi må huske at det er enkeltdyr og ikke en flokk som holder sammen man har merket. Merkingen viser at at noen dyr er meget stasjonære mens andre merket på samme lokalitet foretar tildels lange vandringer. Før trodde vi vel at mye av hjorten trakk innover i fjordene og tildels opp i fjellet om våren/sommeren. Idag ser vi at noen av de merkede trekker slik mens andre gjerne trekker nord/sør i relativt like biotoper i lavlandet eller de oppholder seg i et meget begrenset område hele året.

 

Så egentlig så er vi like langt med såpass få dyr som egentlig er merket men det er jo en begynnelse.

Merkeforsøkene uten gps har også vist tildels lang permanent(?) utvandring, f.eks. en spissbukk merket i Suldal som ble felt på Lista. Men det er jo slik hjorten etablerer seg på stadig nye områder, og slik har det vært i alle tider kanskje med unntak av 16-1700tallet da stammen var mikroskopisk med unntak av Hitra.

Link to comment
Share on other sites

Noen få hadde nok meninger om dette bygget på erfaring om at dyrene forsvant eller dukket opp i okt.-nov. Noen steder så man nok dyr i høyereliggende strøk om sommeren o.s.v.

 

Men vi må huske at hjortens utbredelse i nyere tid i all hovedsak har skjedd etter 1970, så sporadiske og små stammene var før den tid var lite å bygge teorier om dyrens vandringer på. Og som nevnt i mitt forrige innlegg så har hjorten "alltid" hatt utferdstrang i forsøk på å finne bedre leveområder, mest bukkene.

 

Midt på 1800tallet (1845?) begynte man med skuddpremier på rovvilt og dette gav hjorten bedre kår og da startet i hovedsak utbredelsen etter 2-300år med uhyre lite hjort i Norge. Lovverket gav folk lov til å skyte skadedyr på åker og eng hele året, derfor kom ikke den skikkelige veksten i stammen igang før på 50tallet etter at den nye Viltloven kom i 1951. Og selvsagt at bøndene og grunneierenes holdninger gradvis endret seg.

 

Konklusjonen må være at det stort sett var gjetninger folk tidligere hadde om hjortens vandringer, men noe ser jo ut til å være korrekt.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...