Jump to content

Jeger-567

Members
  • Posts

    47
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by Jeger-567

  1. Vargen skrev (På 26.3.2024 den 13.03):

    Linolje eller ulike oljer ment for treverk.

     

    Er greit å vite forskjell på to hovedgrupper av oljer: Smøreoljer, og herdende "finish-oljer".

     

    Smøreoljer er laget for å helst aldri stivne eller tykne, og for å gi lav friksjon samt ulik grad av rustbeskyttelse. Smøreoljer er overhodet ikke egnet til bruk på treverk. Noen smøreoljer er direkte skadelige for stokken.

     

    Herdende oljer er stikk motsatt, de polymeriserer i reaksjon med luft og blir etter hvert harde. Noen herdende oljer er vel egnet til å beskytte tre og gir pen finish, men de er overhodet ikke egnet som smøremiddel til finmekanikk siden de over tid vil bli seige og etter hvert harde.

     

    I grove trekk og som hovedregel er moderne smøreoljer laget av petroleum eller er syntetisk fremstilt, mens herdende oljer ofte er mer eller mindre naturprodukt fra planter eller dyr/fisk (mest planteoljer som brukes pga lukt).

    Takk for lærerikt svar :). Så en oliven olje er egentlig bedre enn en smøreolje? Om jeg har forstått dette rett?

  2. 1983 skrev (13 timer siden):

    Er vel helt vanlig at forskjeftene kan være trege etter noen fuktige turer ute. Fikses med sandpapir og skjefteolje.

     

    prøv å skru låsemekanismen til forksjefte ut av treverket og se om den smetter i lås slik den skal da. 
    Da har du fasiten.

    Takk for svar, den funker når låsemekanismen er ute av treverket. Har ikke skjefteolje men en drøss andre oljer. Noe annet som kan fungere isteden for skjefteolje?

  3. Ranger#44 skrev (6 minutter siden):

    Jepp. Forklaringen jeg fikk, dette var riktignok 10 år siden og fra forhandler så ta det med en klype salt. Var at beretta tørket stokkene sine veldig raskt/høy varme, så etter noe tid så utvidet dem seg. Om det stemmer eller ikke, vet jeg ikke. Men at det utvidet seg er det ingen tvil om. 

     

    For ditt tilfelle; tar forskjefte i pipen før det går i lås? Klarer du å presse låsearmen ned, for å tvinge den i lås? 

     

    Og om du kjøpte ny fra forhandler er det bare å levere tilbake og be dem rette opp. 

    Ser ut som forskjeftet tar i pipen før den går i lås. Klarer ikke å presse låsearmen ned. Blir nokk å ta tilbake til forhandler, men litt kjedelig er det jo å sende å vente på å få den tilbake for noe som en kanskje kunne ordnet lett selv.

  4. Ranger#44 skrev (56 minutter siden):

    Treverket til beretta har det med å utvide seg. Jeg måtte pusse på både kolbe og forskjefte på den jeg hadde. Tipper at forskjefte stopper mot nederste pipe før låsen vipper over.

    Ganske med engang? Den var kjøpt ny for under 6 mnd siden

  5. Jeger-567 skrev (Akkurat nå):

    Har prøvd + oljet litt. Men virker ikke som at metallet kommer langt nokk fram. Kan laste opp noen bilder senere.

    Problemet oppstod uten å bruke haglen engang. Det er det rareste med det hele problemet.

  6. Olemann skrev (21 minutter siden):

    Har du sjekket at skruene i forskjeftet er skrudd til? Minnes at jeg hadde noe problemer en gang som skyldtes at skruene der hadde løsnet litt. 
    Husker imidlertid ikke hva problemet var.. ☺️

    Har prøvd + oljet litt. Men virker ikke som at metallet kommer langt nokk fram. Kan laste opp noen bilder senere.

  7. M67 skrev (17 minutter siden):

    Hyggelig å få tilbakemelding 😊

    Har samlet litt oppigjennom. Byttet produkter og metoder, men dagens framgangsmåte har holdt ei stund.

    Folk liker ulike ting, og det er mange metoder som virker. I familien har vi i de siste årene skutt opptil 12 000 skudd i året, og det blir en del puss. I perioder har jeg pusset 2-3 rifler hver søndags kveld. Man lærer snarveiene for å si det sånn...

     

    Du må bekymre deg for rust, ikke oppbygging av mantel eller karbon, eller slitasje ;)

     

    100 skudd i året så bare passer du på at rifla er tørr når du lagrer den, putt en dråpe fett eller seig olje på baksiden av låsklakkene av og til, og spray CRC i løpet når du setter den bort. Unngår du olje på stokken (om den er tre) så vil rifla vare lenger enn deg, enten du pusser den eller ikke.
    Kjøp evt en "Boresnake", så du kan dra igjennom noe olje, f.eks. hver gang du har skutt. Det vil holde rust unna.

     

    I skytterlaget låner vi ut Sauer 200STR til de som ikke har sin egen, og en del av de som låner gidder ikke å pusse. Da går rifla (6.5x55) gjerne 1000 skudd det året (puss hva er det?), og en travel ungdomsleder  drar en lapp olje gjennom før den settes inn om høsten - og låner den ut til en lignende skytter neste år. Pipene på disse riflene varer gjerne i 10 år med slik bruk. Jeg pusset alle våre slike i fjor, og det kommer mye rart ut av dem, men de skyter jo 25 skudd på ei femkrone om man tester dem. Ei, i fjor hadde rusta i løpet - ikke nok til å ødelegge noe, men rust var det nå. Unngå rust.

     

    K

    Takk for et enda bedre svar :). Ser du mener at rifla vil vare lenger enn meg, det er også tanken. Men si at den blir brukt dobbelt så mye som antatt, 200 skudd i året og 40 år=8000 skudd altså. Trur du presisjonen fortsatt vil være grei nok til å samle 3 skudd på 5cm, etter 8000 skudd? Skjønner at dette varierer litt, men regner med sauer 200 str har litt bedre kvalitet på løp, enn en tikka jakt rifle. Skal også følge rådet du har gitt meg selvfølgelig, boresnake virker veldig enkelt og greit. CRC er kjempestoff :)

  8. M67 skrev (6 minutter siden):

    Ja, ja og ja. Jeg har 4-5 pussestokker nå. Jeg har knekt en, og bøyd en, men den første jeg kjøpte, i 1983, har jeg ennå. Den er degradert til feltpussestokk og bor i bnnen av en dragbag. Men man kan si at den er nedbetalt...

    Paul Clean produktene er kremen etter mitt syn. Bore Tech er veldig bra, og VFG-serien er veldig bra, og Tipton. XXL-produktene er kjipe, pussestokken er f.eks. lett å bøye, mens BTen er av fjærstål. Tipton er karbonfiber og en fryd å jobbe med, men ikke så solid.

    Kjøp flere børster om gangen, de slites, selv om Tipton sine er bra. Biltama sine er nesten engang. Sinclair sine holder i mange år.

     

    K

    Takk for godt svar :) 

    Virker som du har god kontroll på det meste innen pusseutstyr. Hvilke produkter er mest verdi for pengene?Kommer nokk til å bli lite puss, da jeg ser for meg rundt 100 skudd i året :). Så ikke så gøy å bruke mye penger på noen som man bruker 1-2 gang i året

  9. Sølvrev skrev (2 minutter siden):

    Ja, du må jo fjerne lagringsfettet som vi har omtalt ovenfor. Bruk sprit eller aceton. Lurt å dra gjennom en pussepropp/fille med litt Super1-olje før skyting så blir det lettere renhold siden. Og skaff deg en god pussestokk og 6,5 mm bronsebørste først som sist. 

    Takk for gode svar :)
    Gjelder dette på hagler også? Eller kun rifler? Har du noen anbefalinger til merker av pussestokk og bronsebørste? 

  10. Har nettopp anskaffet mitt første våpen, en tikka t3x i 6,5 (ny fra forhandler). Tenkte å teste denne med lyddemper (FD 196) også ny fra forhandler, i påsken. Kikkertsikte er grovinnstilt, men ingen ting mer er gjort. Må jeg pusse noe/ gjøre noe annet først? Eller er det bare å lade patroner og teste fritt fram?

  11. Silkesvarten skrev (23 minutter siden):

    Min Steiner Ranger 3-12x56 frå 2016. (Før dei fekk nytt navn som Steiner Ranger 4) har 44,3 mm, på den har eg ein Butler Creek størrelse 20. Den har eg merkeleg nok ikkje øydelagd enno, mine går lett i filler.

     

    Det er ting som kan tyda på at det er forskjell på Ranger og Ranger 4. Vekta er litt redusert, synsfeltet litt større, og utgangspupill litt mindre på Ranger 4 enn på Ranger.

     

    Linken din til Sportsbutikken viser data for den "gamle" Ranger, identiske data som min har.

    Linken din til Optics Trade viser data for den "nye" Ranger 4.

     

    Ut frå dette vil eg tru at du har 45,8 mm utvendig diameter på okkularet.


    Hjertelig takk for svar, ser Butler Creek ikke har 46 i øyestørrelse, fungerer det fint og gå for samme type som sitter fremme på kikkerten?

  12. Hei, har lyst å kjøpe butler creek øye til min nye kikkert Steiner Ranger 4, 3-12*56. Men problemet er at de blir oppgitt med ulike dimensjoner på øye delen av kikkerten:

     

    denne nettsiden oppgir: 44,3mm som utvendig størrelse bakerst på kikkerten (ocular diameter) https://www.sportsbutikken.no/steiner-ranger-3-12x56_35273p.html

     

    denne nettsiden oppgir 45,8mm (eyepieace diameter)

    https://www.optics-trade.eu/en/steiner-ranger-3-12x56.html

     

    ser butler creek øye går til størrelse 20: (45,1mm)


    https://www.landro.no/butler-creek/106273/butler-creek-øye-20-45-1mm

     

    kunne jo selvfølgelig målt selv om jeg hadde kikkerten men har ikke fått den og usikker på når levering er. Har noen andre greier jeg tenkte å bestille fra Landrø så greit å bestille dette samtidig. Så er det noen som vet hvilken som kommer til å passe? 
     

    På forhand takk for svar :)

     

  13. Doublè skrev (2 timer siden):

    Les siste innlegg i "Hagleskyting" ang Bioammo «blue».....😬🫣🤔

     

    D

    Har sett det, men har sett flere som sier den er bra og lest 2 tester som skryter. Men takk for tipset, er litt derfor jeg spørr for å se om flere har samme erfaring som h*n. Og om noen har andre alternativer jeg ikke har vurdert

  14. Hei, tenkte å gå til innkjøp av litt blyfri hagleammunisjon. Har egentlig tenkt å prøve Bio ammo blue, men om noen har andre anbefalinger kom gjerne med dem. Tenkte å kjøpe ammunisjon til:

    revejakt

    gåsjakt

    andjakt

    rypejakt

    orrfugljakt


    Ser landrø anbefaler denne til alt mellom due og hare: https://www.landro.no/bioammo/114045/bioammo-blue-12-70-28g--hash-5-25-250

     

     

    Og denne fra rådyr-rev: https://www.landro.no/bioammo/120295/bioammo-blue-12-70-32g--hash-3-25-250

     

     

    Så er dette noe å stole på? Burde man styr unna ammunisjonen? Ville dere brukt str 3 til rev, gås og orrfugl og str 5 til and og rype?

     

    På forhand takk for svar :)

  15. Har vært i butikken men var vanskelig å bestemme seg, berettaen ga mest god magefølelse. Må også si Khan k500 lux føltes hakke bedre enn berettaen igjen, ikke på på magefølelse, men det føltes ut som den passet bedre. Kanskje fordi selgeren lovpriset den? Føler det er umulig å bestemme seg etter kun å ha klådd litt på dem.

  16. Hei, skal straks til med kjøp av hagle og er ute etter litt erfaringer fra andre. Duellen det står mellom er Beretta 686 SP 2022 modell vs Browning 525 2023 modell. Gitt samme pris, hvilken ville du valgt? Noen som kan oppsummere forskjellene mellom de 2 ulike modellene?

     

    Skal brukes til både lerduer og jakt.

    Er selv 176cm høy og veier 72kg og har relativt små hender, noen som kan gjette hvilken som kommer til å passe meg best?

     

    På forhand takk for svar :)

×
×
  • Create New...