Jump to content

TS

Members
 • Content Count

  22
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

8 Neutral

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Kassens venstre side er av Kongsberg Våpenfabrikk merket POLITI, riksvåpen og eget serienummer. Ut over det er den 100 prosent original og nummerlik. Bajonett fra 1939 har jeg også til den. Morsom sak, men altså litt i tvil om den skal forbli et kuriosa, eller om den skal brukes til noe mer enn bare noe koseskyting ett par ganger i året.
 2. Interessant. Takk for informasjon Ei tohi varjata. Da må jeg utforske CIP. Jeg har nok vært orientert mot "over there", så da var det naturlig med SAAMI. Skal se hva her på bjerget har å tilby, bare jeg slipper å lese fransk, så er det jo stort sett kjekt med det metriske systemet da 😉 (I fare for å starte en ny debatt eller tråkke noen på tærne om det metriske og the imperial system, så må jeg si at jeg foretrekker grain mot gram hva gjelder lading.) -- Forresten litt underlig at Cip har bare 14 medlemsland, hvorav feks Norge, Sverige og Danmark ikke er medlemmer...?
 3. Okey. Kan du si noe om hvorfor Ei tohi varjata?
 4. Hadde liggende en god del fabrikkny øvingsammo Sellier & Bellot FMJ 8x57 JS 196gr/12,7g. Disse gikk tungt inn i kammeret, gikk høøyyyt og spredte som bare rakkeren. Ikke akkurat noen presisjonsbørse jeg skøt med, men på hundremeteren holder den seg i alle fall innenfor svarten [G33/40 mauser bergjegerkarabin 1941 med originale stålsikter. Har lyst til å sette på et rødpunktsikte og bruke den som villsvinbørsa mi - nå står den jo bare i skapet og tar opp plass, men det er en annen sak] Totallengden på disse fabrikkny patronene viste seg å være 79,4 mm. Jeg demonterte en patron, og målte maksimal patronlengde i kammeret på børsa mi. Med disse kulene var det i kammeret plass til patroner på maks OAL på 78,2 mm. Altså var disse patronene 1,2 mm for lange! Ikke rart den var tung å lade - må jo ha kjørt kulene skikkelig inn i rillene og trykket de inn i hylsa. Tipper på at det har vært et overtrykk som resultat, men jeg ser ikke noen faretegn, annet at de gikk i hytt og pine, og muligens noe krater på tennhetta. Har fortsatt en del skudd igjen, og disse har jeg med ladepressa presset ned kula 2 mm i hylsene, til en OAL på 77,4 mm, slik at jeg får en friflukt på 0,8 mm. Kulene er lange, så det er fortsatt et godt stykke fra hylsehalsen til ogive'en på kula. Jeg så at hylsene var rimelig godt fyll opp med krutt fra fabrikken, men jeg hørte ingen kompresjonslyder i kruttet da jeg presset ned kula. -- Jeg har ikke skutt med disse nedkortede fabrikkpatronene ennå... Noen som ser betenkeligheter med det? -- Jeg vil tro at det blir et høyere trykk når jeg nå har satt kula dypere. Men samtidig antar jeg at friflukten vil oppveie for den tilstanden de var i, da jeg bare med sluttstykket presset kulene inn i hylsa og inn i rillegangen, uten friflukt. Hva tror dere? -- PS: Det jeg synes er noe merkelig er at Saami gir spesifikasjoner på patroner i dette kaliberet på OAL min 71,50mm og OAL maks 82,55mm. Og ladebøker gir diverse patronlengder innenfor dette, samt kortere. Min erfaring nå tilsier at det er strengt å anbefale å måle maks patronlengde, med den aktuelle kula, i ditt eget spesifikke våpen. Kanskje dette er velkjent i ladekretser, men muligens noe undervurdert, eller?
 5. TS

  Er hylsene ødelagt?

  Godt å høre! Jeg er overbevist 😇 Prøvde meg på å argumentere mot "han som mente å ha greie på det", men med min korte fartstid i lade-verden ble jeg veiet for lett... Takk for svar her på forumet. Nå blir det lading i romjula 👍🏼
 6. Her om dagen vasket jeg ei bøtte med messinghylser i diverse kaliber (fabrikkammo skutt en gang). Etter skylling la jeg dem i et dørslag av metall, og inn i stekeovnen med varmluft på 100 grader Celsius for tørking, ca 1 time. Snakka deretter med "en som har greie på det", og han fortalte meg at de hylsene kunne jeg bare kaste. At messingen i hylsene nå var ødelagt, fordi jeg hadde tørka dem på for høy varme. Stemmer dette? Hvor går grensen? Hilsen en nybegynner på lading, som går og verker på å komme igang å lade. Må jeg kjøpe meg nye hylser?
 7. TS

  Hva er pipens lengde?

  Hva er egentlig pipens lengde? (Det er myndighetene som skal ha opplysningen, men repr. kan ikke gi eksakt svar på spørsmålet...) Ta feks en løs pipe på en S&L. Er pipelengden all over? Er det fra løpets framre utløp (kronen) til kammerets fremre del der løpets rifler begynner/patronleie? Eller til kammerets bakre del? Eller regner man også med delen med låseleie for sluttstykkets låseklakker?
 8. Noen som har erfaring med å sette Scout Scope kikkertmontasje i baksikte på Mauseren K98k? Funker det, eller blir det lealøst? 😲 Ser at "BadAceTactical" har NDT (No Drill or Tapping) montasjer med skinne for å sette i baksiktet, uten å ødelegge noe av det originale eller drille og herje med ladearm og sikring. De har endel slike montasjer til forskjellige gamle rifler, men ikke til min Mauser bergjegerkarabin G33/40 (VZ33) dot 1941 8mmx57is/js (7,92x57). Jeg har vært i kontakt med dem, men nei, ingen som dem mente passa selv om prinsippet var likt. Har lyst til å få en børsemaker eller en verktøymaker til å lage et slikt feste i skikkelig stål. Noen som har erfaringer her? Noen børsemaker eller verksted som gjør slikt arbeid? Type stål som anbefales? Pris? Noen tips til kikkertsikte som fungerer med så stor avstand til øyet? (feks til villsvinjakt 70 m +/-) Takker for tips! 👀
 9. Kjøpte noe småtteri her om dagen fra UK. Baser og noe verktøy, til den nette sum av kr 770 + frakt kr 230. Det jeg ikke hadde regnet med var at forhandleren i UK hadde avtale med DHL i Norge. De leverte på døra uten at jeg hadde bedt om det (!), og skulle ha kr 380 i avgift og gebyr. Så varene, som jeg tenkte hadde en grei pris på 770, ble altså fordyret med kr 610 i frakt og avgifter. Delene fikk plass i en bobleplastkonvolutt og veide 350 gram. Det var ikke noe billig varer/kinaskrap, men god kvalitet til en grei pris. Men nå tror jeg de ville blitt billigere å kjøpe i butikk i Norge. En erfaring "dyrere"! 😫 Noe å tenke på til neste gang, og var bare glad for at det ikke handlet om de store summene. Jeg ble ikke helt klok på om jeg betalte toll eller bare Mva for varene heller. Oppi det hele stusset jeg på at jeg ikke fikk kjøpt skruer sammen med basene. Fikk nemlig opplyst at skruene ikke var godkjent til export utenfor UK og Irland!?! Pussig 👀 Noen med erfaring på slikt her?
 10. Takk for den informasjonen. Sikkert en interessant artikkel du henviser til, men kyrilliske bokstaver er helt russisk for meg 😂
 11. Hei dere cal .22 entusiaster. 😁 Jeg kjøpte denne skiskytterrifla brukt i ca 1985, og tenkte altså å komme med en liten presentasjon av min sovjetiske Vostok Biathlon-4 22LR, bolt og 5 skudds magasin rifle. Jeg har ikke funnet noe skriverier om denne, og tenkte kanskje noen hadde gleden eller moro av en titt. Legger ved noen bilder. Løpslengde: 57 cm, totallengde: 105 cm, vekt ca 4 kg på koffertvekta. Kjenner noe til dette merket, så er jeg nysgjerrig. Jeg prøvde meg på litt skiskyting på midten av 80-tallet, men det strandet vel mest på skiferdighetene, noe også stokken den dag i dag har kraftige arr fra (knakk den en gang i to ved et fall, og måtte til med araldit og messingbolter, og litt mørk beis 😎). Har siden ikke hatt hjerte til å kvitte meg med det gamle kommunist-jernet, og brukt det til treningsskyting sånn innimellom. Må si at det går tålelig bra, og en skikkelig bolt gir god trening for jaktrifla. Nå tenkte jeg å ta det i bruk til noe "kråke-jakt" etc. Rifla har et rimelig bra dioptersikte, men jeg hadde hatt lyst til å sette på et kikkertsikte. Utfordringa er at jeg helst vil unngå å bore hull for fester, og heller benytte den originale skinnen som sitter på venstre side av kassa. --> Noen forslag til montasje til en slik innfesting/montasje?? (Må jeg bore så blir det levert til børsemaker, da jeg er litt usikker på hvor mye gods som må til) Tar gjerne imot også gode forslag fra erfarne salongskyttere på et greit kikkertsikte til jakt (innenfor 70 m), og litt blinkskyting (100m).
 12. Heisan Schultz & Larsen klubben! 🙋‍♂️ Jeg har gått til anskaffelse av ei S&L Victory, Links, med .308 pipe, (liker best helt klassiske trestokker til jakt), og har vel da inngangsbilletten til denne klubben da... 😎 Etter ca 200 skudd med den er jeg godt fornøyd❗😁 Ble litt stillere nå med denne tørre måneden med stengte skytebaner pga skogbrannfaren. Jeg er spesielt godt fornøyd med utskiftbar pipe selvsagt, og finishen på bolt og lading, som er skikkelig smooth. Beste jeg har kjent! Liker også godt de originale montasjene, og at den kommer med integrerte montasjefester, men også ferdig drillet og gjenget for andre montasjer/skinne. Liker også S&L lyddemperen, selv om jeg helst skyter uten på skytebanen. Har også nettopp kjøpt en rekylbrems, og er spent på å prøve den. Derimot har jeg noen ankepunkter mot dem som setter dette våpenet opp på en pidestall! Hellige kyr er det nok av. Her er noen punkter i tilfeldig rekkefølge: 1) en stusselig nettside, og mest bare reklame. 2) Litt dårlig bedding - tåler ikke "papirtesten", ligger nedpå helt foran på stokken - så her må jeg pusse eller bedde på nytt - ikkje bra. 3) Litt hard sikringsfløy, men håper det blir bedre med litt tids bruk. 4) Dårlig finish noen plasser på stokken, feks at fremre remfeste var skrudd helt ut i kanten ved utfresinga slik at det første jeg måtte gjøre var å lage en forsterkning - har ikke lyst til at rifle og kikkert skal få et ublidt møte med bakken! 5) Men kanskje det aller mest irriterende: 5 skudds magasinet er et skikkelig rakkelverk og skranglemagasin. (Har gått tilbake til 3 skudds magasinet + enkeltlading ved 5 skudds-serier på banen. Her må det være en ingeniør som har drukket for mange bayer. 🍺 Jeg tenker alvorlig talt på å sende det tilbake med reklamasjon på fabrikkasjonsfeil ❗
 13. Fikk en pose med noen gamle patroner av en bekjent, da han visste at jeg har en gammel mauser i 7,92x57 (8x57 is/js). Halvparten av patronhylsene hadde rustskader og rusthull, så dem så livsfarlige ut ⚠️ - bare å destruere tenker jeg. Er dette patronhylser av jern?? De så nesten litt lakkert ut, og ble "blåjern-blanke" da jeg pussa bak på hylsebunnen. Ellers var det litt forskjellig. Er dette i det hele tatt noe å ha? Eller å smelle med? Er det noen som samler på slikt? Legger ved foto av noen, og takker for noen kommentarer fra noen som har greie på slike gamle patroner. 😉
 14. Her ser dere litt av det jeg påpekte i innlegget over ifh til høyden på hanen. Under er en S&W mod 10-8 38.Spl, benyttet i norsk politi fra 70-80 tallet til den ble faset ut for ca 10 år siden.
 15. Takk for mange interessante og lærerike svar. Jeg har fra muntlige kilder fått høre at en god del av akkurat disse revolverne S&W Victory og tilsv, fant sin vei til Norge via Britisk militære under ww2, sannsynligvis norske styrker og motstandsfolk trenet der borte. Samt at en god mengde ble hentet opp fra en sunket fregatt etter krigen. De fleste av de siste ble bygget om i Norge til politi og politireserven, etter spesifikasjoner fra Norske myndigheter. Blant annet ble hanen bygget om, gjort lavere, slik at det var mulig å sikte i dobbelaction. Saken er nemlig den at hanen er så høy at den dekker siktelinjen/ skur og korn når hanen er nedspent - man må altså spenne hanen for å sikte. Min er ikke ombygget - har fortsatt høy hane, og er sannsynligvis da ikke benyttet i norsk politi, men fra en militær/ motstandsmann. - Er det vanlig på eldre revolvere at siktemidlene er skjult inntil hanen blir spent? Ble de vanligvis benyttet bare i singelaction? Jeg ser jo logikken så vidt; Har man bruk for å skyte fra dobbelaction, så er dette på så korte hold og hastig, at man uansett ikke har tid til å sikte... - Hva vil dere si er den mest riktige kaliberbetegnelsen på denne revolveren? .38 S&W eller .38/200 (i dag står det bare 38 på våpenkortet)
×
×
 • Create New...