Jump to content

TS

Members
 • Content Count

  35
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

12 Good

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Ja 'Amatør', jeg var inne og titta på CIP, men er nok for lite vant med å tolke slike tegninger. (Jeg er nok mer amatør på dette området) Fikk ikke teorien til svare på spørsmålet mitt om jeg bør vurdere å bytte sluttstykket til det mest trange av de to. Hvis noen besitter go/no-go gauge for dette kaliberet, så kanskje differansen på lengden av de to kan være opplysende? Det er jo rimelig dyrt for et go/no-go sett, men det er vel kanskje bare no-go man kunne dra nytte av ved påkommende tilfeller...
 2. Nå er jeg på tynn is, og som vanlig må jeg ty til en tråd her inne på kammeret 😳 Sitter i boden en regnvåt kveld og går over et par gamle rifler, begge er temmelig like, men vurderer å skrote den ene for å få plass i garderoben. Vi snakker mauser K98k (ikke m67), begge ombygd til 6,5x55se for omtrent 40 år siden, den ene registrert for jakt den andre for konkurranse, med dertil passende stokker. Man blir jo glad i disse pangene når man har hatt de såpass lenge. Men vi snakker altså ikke om noe skattet originalvare, og alt hva jeg måtte finne på med dem er det bare lommebok, tid og fantasien som begrenser (det lukter en langholdsrigg). 😉 Den jeg hadde tenkt å beholde er nummerlik og samler passe godt. Så til saken: Jeg prøvde begge sluttstykkene i den jeg skal beholde, og fant ut at det var mindre "slark" over det hele dersom jeg brukte sluttstykket til den jeg skal kassere. Jeg har ikke Go/No-go gauge, og heller ikke særskilt headspace måleutstyr, men brukte improvisert metode: "gul maskeringstape". Med originalbolten i halvsikret posisjon måtte jeg legge på 5 lag tape (ca 0,38 mm) på en ny normapatron, før den nektet å lukke bolten. Med den andre "søster-bolten" gikk den nesten ikke med to lag, og stoppet tvert på det tredje laget (ca 0,18-0,23 mm). -> Er dette en fremgangsmåte som har livets rett? -> Bør jeg vurdere å beholde den trangeste bolten? -> Noen som vet hvilke toleranser det bør være for dette kalibere i et slikt våpen (minimum-maksimum) -> Kan jeg slakte den kasserte for 'reservedeler' før jeg leverer den inn? (tennstempel, utdrager) Eller må den være funksjonsdyktig? Takker for tips!
 3. Noen som har tanker om hva man gjør med noen esker gammel ammo? Antar at det er noe tysk krigsammo i 8x57. Merkingen på eskene er et kapitel for seg selv, og ikke noe jeg blir veldig klok på... - Jeg har noen esker liggende hvis det er noen samlere der ute, men jeg antar at dette er noe ammo som det er masser av rundt omkring. - Tipper på at de alle har korrosive hetter og ønsker ikke å la de gå gjennom mauseren min i 8x57 is. Ikke vet jeg om det er trygt heller i forhold til rett kaliber, ladning og alder. (Patronene ser fine ut i messingen) Holder på å rydde og gidder ikke å ha dem liggende å ta plass. Derfor står jeg igjen med tre valg: 1) Destruere dem. 2) Undersøke om det er noen interesse for dem. Eller 3) slakte dem og bruke kulene i hjemmeladde patroner. Takker for tips 🤪
 4. Ett par tips til trådstarter @Kvernhuselva : 1) Sjekk ut om du har mulighet til en "fadder" innenfor akseptabel avstand. 2) I min spede begynnelse hadde jeg hjelp av denne videoserien på Youtube: (basic info i 30 korte snutter i spillelisten)
 5. Det er som alltid mengder av ulike meninger og preferanser, og dersom en våger å opponere mot bastionene her inne så må en regne med bråk 😱. Uansett, mitt råd er likevel å kjøpe noe som er velprøvd, tilgjengelig og innenfor en overkommelig pris. Enstasjonspresser fra både Lee og RCBS er etter mitt skjønn godt egnet til oss hobbyladere, og mindre egnet som moring på havets bunn 😂 Dersom du har interesse av det, så får du en rimelig god oversikt for eksempel i videoen under. (PS: husk at endel av disse på youtube er sponset) Ønsker deg lykke til med en alldeles kjempefin hobby, hvor man kan fordype seg nærmest i det uendelige.
 6. Selv kjøpte jeg RCBS ROCK CHUCKER SUPREME MASTER KIT for halvannet år siden, og er godt fornøyd med den. Har kjøpt til endel utstyr i ettertid, så det har rundet 10 lapper og litt til. Har ladet mye og hatt stor glede av det. Det som står på ønskelista neste gang er en kronograf, så ikke tro at du klarer å stoppe på 4199,- dersom du blir hekta 🤑
 7. Noen som kan gi noen oppklarende ord om betegnelse på kaliber? Antar at problemstillingen kan gjelde flere kalibre, men i mitt tilfelle tenker jeg på dette med de mange navn og betegnelser for: · 8 x 57 is/js [C.I.P.] (is=infanterie Spitzgeschoß, hvorav ‘i’ ser ut som ‘j’ ?) · 8 mm Mauser eller 8x57mm [SAAMI] · 7,92 x 57 eller 7,9 mm Sikkert flere betegnelser også: (caliber .324 ? .323 ?) (Patrone 88/1888) 57 mm er selvfølgelig hylselengden (dvs. den er som regel 56,8 ny, og plass til 57,2 eller mer i kammeret). Men hvorfor så mange forskjellige betegnelser på kaliberet? · Til alt overmål står det på min 41 mod Mauser G33/40 innstemplet på låskassa: 7,88 Tar jeg fram skivelæret måler jeg i munningen 7,88 mm mellom bommene, så da gir jo innstemplingen mening. Måler jeg mellom rillene er det 8,22 mm. Måler jeg forskjellige kuler fra ulike tidsaldre er diameteren alt mellom 8,18 / 8,20 og 8,22 mm. Hvor kommer 7,92 målet ifra? Hva forholder de som lager pipene seg til når de skal bestemme løpsdiameteret? Er det vanlig med så mye «sprik» i dimensjoner? Eller er det bare OCD’en min som får kjørt seg her… 😵
 8. Interessant, og takk for info. Hvilket forum er det? Kanskje du kan legge inn en link..🤠
 9. Det var en lækkerbisk ja! 👌 Noen prisoverslag på prosjektet Heradianer? Har selv noen som står og støver ned i skapet, men vet ikke ennå om jeg har råd til å begi meg utpå prosjektet. Forresten noen som har erfaringer eller tanker om denne ProMag Archangel-stokken fra Browells med magasin? (med disse sinnsyke auto-oversettelsene 🤓 )
 10. PS: Legg merke til bildet av den flate tennhetta etter å ha skutt RANO 27 F...😬
 11. Hei dere! Jeg har arvet ei bøtte med patroner i 6,5x55. Jeg trenger hjelp til å forstå hva det er jeg egentlig har fått. Det var enormt mye forskjellig merking. Her er foto av 29 forskjellige "koder", men det er sikkert flere i bøtta som inneholder ca et par tusen skudd. Hvorfor så mange forskjellige koder? Vet at eieren skjøt DFS i gamle dager. Virker til å være fabrikkpatroner/ikke hjemmeladet. Jeg stiller meg ett par spørsmål som jeg håper å få hjelp med: hva betyr kodingen på patronene / er det noe system her? er noe av dette korrosive hetter / trenger jeg å vaske rifla med vann? F.eks RAUFOSS 2 2 krone - er denne fra 1922? Eller hva med RANO 6 A 4 - kan nok ligne på et LOT nr, men finnes det noen oversikt over dette? Hva kan forskjellen være f.eks på RANO 2 7 D / E og F? Jeg har vanskelig for å tro at patronene er merket med årstall. Da vil de jo være haugamle, og alle med korrosive hetter. Gode råd tas imot med takk. Skjønner at det er mye kompetanse ute å går blant enkelte her. (ps: at hylsene på foto har forskjellige farger kan ha litt med lyssettingen å gjøre, og at bildene er tatt med mobilkamera)
 12. Har du prøvd hos Brownells ( https://www.brownells.no/PICATINNY-SCOPE-BASE-Mauser-98-Steel-Base-BROWNELLS-Black-1-Piece-Tactical-Bases-080000402 Eller søkt på Amazoon eller Ebay ( https://www.ebay.com/itm/CCOP-German-Mauser-98-M98-Hunting-Picatinny-Scope-Steel-Base-Mount-PB-MAU001/182107814839?epid=1761768465&hash=item2a6678bbb7:g:GA8AAOSw~oFXH78e&frcectupt=true )
 13. En kort oppdatering dersom noen dukker innom tråden: -- Revolveren går helt fint med Magtech .38 S&W 146gr LRN, kjøpt hos Magne Landrø. Meget morsom å skyte denne patronen, et behagelig smell og en mild rekyl. ("morsomt" er et relativt vidt begrep, da det også er himla morsomt med .44 M 🤩) --Har nå skutt 300 skudd med den, og den fungerer upåklagelig. Jeg fila tennstiften rund og pen, så da slapp jeg å bytte den. Et godt treffbilde på 15 meteren. --Har vurdert litt fram og tilbake om jeg skulle ha byttet eller kappet ned hanen, evt om jeg skulle ha brunert revolveren, men jeg bestemte meg for å ha den i fullstendig original stand. --Dersom noen som har greie på det, kan hjelpe meg med å anslå en sånn cirka verdi, så takk for det. Jeg aner ikke hva jeg kan forvente - har hørt alt fra 2-6 tusen, men har ikke fått snakket med noen samler ennå. (Ser meg nok dessverre nødt til å selge den fordi jeg trenger tilskudd til å finansiere en match-pistol. Evt kjøper bør nok være en som har greie på, og glede av, hva han holder i hendene.) (Tohånds på 15 meteren) That's it folks.
 14. Kassens venstre side er av Kongsberg Våpenfabrikk merket POLITI, riksvåpen og eget serienummer. Ut over det er den 100 prosent original og nummerlik. Bajonett fra 1939 har jeg også til den. Morsom sak, men altså litt i tvil om den skal forbli et kuriosa, eller om den skal brukes til noe mer enn bare noe koseskyting ett par ganger i året.
 15. Interessant. Takk for informasjon Ei tohi varjata. Da må jeg utforske CIP. Jeg har nok vært orientert mot "over there", så da var det naturlig med SAAMI. Skal se hva her på bjerget har å tilby, bare jeg slipper å lese fransk, så er det jo stort sett kjekt med det metriske systemet da 😉 (I fare for å starte en ny debatt eller tråkke noen på tærne om det metriske og the imperial system, så må jeg si at jeg foretrekker grain mot gram hva gjelder lading.) -- Forresten litt underlig at Cip har bare 14 medlemsland, hvorav feks Norge, Sverige og Danmark ikke er medlemmer...?
×
×
 • Create New...