Jump to content

Luft=blink i Norge

Members
  • Posts

    2
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by Luft=blink i Norge

  1. På 28.2.2008 den 19.06, Edward skrev:

    Metallurgens objektive klassifisering av knivstål:

     

    Ulegerte og lavlegerte stål: Karboninnhold på 0,5-1,25%. Seige, liten rustmotstand (ingen), får slitasjemotstand hovedsakelig fra hardheten på stålet. Fine til store kniver og kniver med liten/spiss eggvinkel. De med høye karbonstål må soneherdes. Eksempler: O1, 52100 (kulelagerstål), 5160 (fjærstål), SK7, SK9, SK11 (Stavanger stål) osv. Dette er stålene som er brukt i norske smidde blad.

     

    Lavkarbon, høylegerte stål: Karboninnhold på 0,5-0,8%. Fra svært seige til middels, medium til god rustmotstand (krominnhold fra ca 5% og opp). Også her kommer slitasjemotstanden kun fra hardheten på stålet, men bedre enn de lavlagerte/ulegerte pga det høyere innholdet av legeringselement. Her kan en spiss eggvinkel også brukes. Eksempler: Chipper, INFI, caldie, calmax, CPM 3V, 12C27, Helles laminerte eggstål, og de andre "rustfrie" stålene med under 0,8% karbon.

     

    Høykarbon, høylegerte stål: Karboninnhold over 0,9%. Middels til dårlig seighet. Middels rustmotstand. (Krommet blir bindt opp av karbon.) Svært god slitasjemotstand pga stor andel karbider i strukturen. Krever en hvis eggvinkel for at den ikke skal knekkes, bør ligge over 30-35 grader totalvinkel. Eksempler A2, D2, 440C, ATS34/154CM, S30V, RWL34, Elmax, Vanadis 4 (dårlig rustmotstand). Pulverstålene, de 4 siste i lista, vil være seigere enn tilsvarende legering produsert på "vanlig" måte, men har fortsatt en stor andel karbider som er ugunstig for seigheten i store kniver.

     

     

    Min subjektive klassifisering:

    Egentlig en personlig vil-ha liste, basert like mye på følelser som fornuft. Jeg foretrekker enten gammeldags rustende verktøystål eller moderne pulverstål, og er generelt mindre begeistret for billig rustfritt.

     

    Det gjøres følgende forutsetninger:

    - relativt lite blad (dvs en "vanlig" jakt/slaktekniv. For en større kniv til hard bruk ville jeg nesten utelukkende sett på høykarbonstålet i gruppe 3)

    - bruksområde: primært skjæring i kjøtt

    - viktigste kriterium: evnen til å holde eggen

    - brukeren er i stand til å vedlikeholde eggen

    - stålet er herdet, anløpet, behandlet riktig

     

    1. Nei, takk.

    - "Stainless", "Surgical Stainless", "Rostfrei", "Rost Frei" uten videre forklaring (åpenbart i ingen spesiell rekkefølge). Vet jeg ikke hva det er, vil jeg neppe ha det.

    - 420, 420J2

    - AUS 4, AUS 6

     

    1b. Ok, da.

    - Victorinox' mystiske stål (ihvertfall som brukt av Victorinox)

    - Helles mystiske rustfrie

    - VG-1, VG-2 (Merk at Cold Steel's oppskrytte San Mai III har eggstål i VG-1)

     

    2. Ja, takk.

    - 12C27

    - 420 HC

    - 440A, 440B, 440C

    - N690Co

    - AUS 8, AUS 10

    - VG-10

    - Helles mystiske karbonstål

    - S7 ("SR-77") under tvil, i en liten kniv (men gjerne i en stor)

    - ATS-34/ 154CM

     

    3. Ja, takk, veldig gjerne!

    Omtrent alt av moderne høylegert pulverstål -- eller gammeldags (rustende) høykarbonstål:

     

    Super G1 ("SGPS", "3G" brukt av Fallkniven), Super G2

    CPM S90V/S60V, S30V

    RWL-34

    ZDP-189

    Elmax

    Vanadis 4 (Metallurgens hjertebarn)

     

    D2

    A2

    M2, ("HSS")

    50100 ("Carbon V")

    52100 ("SR101")

    "INFI"

    CPM 3V, 10V

     

     

    Jeg forbeholder meg retten til å kjenne mindre til europeisk stål enn amerikansk og japansk; til å like eller mislike en legering på sviktende eller emosjonelt grunnlag; retten til å ta bent ut feil; og retten til å endre oppfatning uten forvarsel.

     

    Versjon 2.0, 20090121

    Hei, Jeg har meldt meg inn i kammeret, da jeg ikke har jaktet på flere år, var jeg noe bektennkt om jeg hadde noe å få lærdom av og evnt kunne bidra med noe selv.jeg hadde en onkel som sto meg utrolig nær. At jeg begynte å besøke han i ung alder, var fiske, våpen og jakt. Hans far var våpensmed. Så det å være med dem var for meg det beste jeg viste. Når jeg leser ditt innlegg, er jeg uten tvil at dette må væte det beste stedet for meg å kunne følge. Jeg er som deg, blitt tol at kniver og stål til kniver har det blitt Amerikensk, uten noen videre grunn til dette. Jeg var medlem av et knivlag. Å møte så trivelige folk  kunne snakke med, dele erfaringer mens vi laget kniver. Og da vise og sammenligne ferdige kniver var helt topp. Jeg var så grønn, at jeg meldte meg på, da jeg betalte en liten grei sum, så fikk jeg materialer til å lage en kniv. Alle fikk samme blad, valbjørk, og rådlandslær, pluss tråd og alt til en kniv. Det flotte var at alle da hadde akurat samme ting og da muligheter. Så alle son tenker å prøve å lage sin første kniv. Vi fikk låne alt av utstyr vi trengte. Men egentlig forbausende lite du trenger å ha, for å lage en god brukskniv. Å da kunne lese her, alt han fikk ut av denne meldingen, er for meg en glede å lese. Alt av info og erfaringer da som dette gjelder stålet til bladet. Er et levende leksikon med erfaring, dette er bare en to tre innlegg jeg til nå har lest. Men er ydmyk og ønsker å takke dere som deler deres kunnskap og erfaringer her! Menge Takk

  2. Gamo, ble nevnt her. Du har Replay-10. Fås i lett stokk, og at man kan ha ti bly skudd i magasine. Kenekke å skyte. Utgang på litt over 300m/s står det skrevet for bly. Enkel og lett i bruk. Greit med sikte på denne. Fås også som 5.5, men da blir det annet enn kongle som ment til. Så da 4,5 og nå har Gamo kampanje pris på denne. Lett i vekt å lett å bruke. Og kvaliteten har kommet seg relativt bra på de nye. Får dempet lyd og rekyl, og avtrekket har blitt meget bede. Men det skulle vel ikke mye til, tenker man noen år tilbake.

×
×
  • Create New...