Jump to content

fosskall

Members
  • Posts

    4
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by fosskall

  1. Tar opp denne tråden igjen etter at jeg har veid hylser og har problemer med å forstå argumentet om at 356 Win-hylser har tykkere gods en 308-hylser ut fra det resultatet jeg får:

    Kjøpte for mange år siden originale 356 win-patroner av merke Winchester med 250 grs kule. ( er ikke i produksjon lenger)

    Kjøpte for endel år siden 356-hylser av merke Winchester. 

     

    De tomhylsene jeg kjøpte er ca 20 grs lettere enn de hylsene som Winchester tidligere brukte i ferdiglagede patroner i kal 356 Win.

    Så har jeg veid originale 308 Win Norma-hylser. (Har ikke tilgang til Winchester tomhylser i 308). Disse hadde en vekt om lag midt mellom. Med andre ord er 356 Win-hylser produsert på denne siden av årtusenskiftet, ca 10 grs lettere enn tilsvarende 308-hylser. Det jeg da lurer på er om det kan være tykker gods i originale Winchester-hylser produsert for 356 Win enn det er i standard Norma-hylser i kal 308 Win? 

  2. Ser at mange med negativt syn på homogene kobber-/messingkuler finner støtte i Mattilsynets kommentar. Det er imidlertid vanskelig å "tro på" Mattilsynets konklusjon om at homogene kobber-/messingkuler gir lengre fluktstrekning og dårligere blodspor så lenge de ikke sier noe om kaliber/patron og kulevekt/kuletype. Dersom man har brukt feil kuletype og/eller for tunge kuler i forhold til patron, vil konklusjonen trolig være riktig.  Riktig kulevalg - både vekt og fabrikat - i forhold til patron, gir effektiv kuleekspansjon, gjennomskyting, enkelt ettersøk og effektiv avliving.

     

    For egen del har jeg brukt lettest lovlige kobberkule (139/140 grs) i min 7 mm Rem Mag. Rene lungetreff i elg gir fall etter ca 10 sekunder. De siste 13 dyrene jeg har skutt (2 villsvin og 11 hjorter) var alle gjennomskytinger og alle dyrene falt i smellen. Villsvin skutt på 30 og 50m, mens hjortene var skutt på fra 150 til 250 m.

     

    Tror det kan være på tide at det gjøres reelle tester med ulike kalibre/patroner og ulike kulevekter. Det er ingen tvil om at homogene kobber-/messingkuler trenger høyere hastighet for å ha god effekt. Da er 9 gram/139 grs for tungt for endel mindre potente patroner. Nedslaktinga av rein i Nordfjella burde vært en unik mulighet til å gi dispensasjon fra kravet om minste kulevekt i storviltpatroner for å kunne legge grunnlag for en gjennomgang av kravene til kulevekter/anslagsenergi. I stedet kan det se ut for at man bruker fellingsstatistikken her for å bygge opp under fordommer mot homogene kobber-/messingkuler.

  3. Et svensk firna har hatt avtrekkerbøyler. Plastbøylene ryker uansett moment, men kan fikses ved å lime ei tynn metallplate under bøyla. Kan gjerne også forsterke skruehullene ved å legge på et tynt lag beddemasse som underlag for skruehodet. Fiklete, men funker. 

×
×
  • Create New...