Jump to content

Øystein L.O

Members
  • Posts

    18
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by Øystein L.O

  1. Hvor mye vil du ha for 1m 4x50mm eller 6x50mm. Jeg tror jeg vil gå for 6x50mm, men hvis det koster mye mer er 4x50 bedre for budsjettet :P

     

    Hvis jeg får en hundrelapp for meteren (valgfri tykkelse) pluss frakt så får jeg et par kopper kaffe for å gå en tur på posten :lol:

    Jeg sitter på ca. et halvt tonn 2842, og ser ikke helt for meg at jeg har bruk for alt :wink:

    Send meg en PM hvis du er interessert.

     

    Jeg prøvde å sende deg en PM for en stund siden, men jeg veit ikke om du fikk den. Jeg er interessert i å kjøpe noe.

    Send meg en PM hvis du fortsatt vil selge.

  2. Hva skjer om man er medlem i 6mnd, kjøper eget våpen og deretter slutter å møte opp på klubben?

     

    Ja det skjer heile tida det. 6-7 personer går på kurs. 3-5 av disse oppfyller krava til å kjøpe våpen,og sender våpensøknad.

    Så kommer dei i klubben for å prøve sine nye våpen. Og siden gidder dei ikke meir.

     

    Må de kvitte seg med våpenet da? Det er vel et krav om å være aktivt medlem for å få lov til å fortsette å eie våpen?(Jeg har ikke peiling, bare synes det virker naturlig)

  3. Takk for hjelp!

    Tror jeg har all informasjon jeg trenger nå :)

    Håper jeg ikke har vært for vanskelig å forklare ting til...

     

    Edit: når du sier at 15n20 er lettere å herde en 15, vil det bli en betydelig forskjell hvis jeg sender det til Morten for å herdes?

  4. Ta kontakt med Steen Nielsen,www.smie.no, og spør etter noe 15 eller 15N20. Det første er et rent karbonstål, det andre er legert med nikkel og er noe seigere.

     

    Han har et stål som har 0,7% karbon, oppga ikke noe navn. Det kan være både 15N20 og 15?

    Siden 15N20 er litt seigere er vel det best egnet til en slik kniv? Er det en betydelig forskjell i seigheten med hensyn på typen kniv jeg vil lage?

     

     

    Angående 2842 stålet, veit noen hva slags eggvinkel det tåler?

  5. Hvis du er interessert i knivstål så har jeg 2842 i kurante dimensjoner 4x50mm, 6x50mm og 8x50mm.

    Maks lende er 1 m, hvis du skal lage noe langt.

    Hvor mye vil du ha for 1m 4x50mm eller 6x50mm. Jeg tror jeg vil gå for 6x50mm, men hvis det koster mye mer er 4x50 bedre for budsjettet :P

     

    AEB-L er også et greit stål til en brukskniv. Det er omtrent det samme som 12C27, som er brukt av blant andre Brusletto.

     

    Vet ikke om det er noe poeng å send en forespørsel. Tror det er snakk om ~500,- for en meter i 4x32 mm +150,- i frakt. Dette er planslipt materiale som du må betale en relativt høy kilopris for.

    Dimensjoner finner du her: http://www.uddeholm.com/p_2456.htm" target="_blank

    Ser ut som de ikke lenger tilbyr halvmeters lengder når jeg ser nå.

    Hvis han har det i tykkere plater en 12N20 går jeg nok for det da, hvis ikke kan jeg sikkert lage noen mindre kniver som kan "tåle" 2.4mm. Bestefaren min mistet den lille tollekniven han har gått med i alle år for noen måneder siden, så jeg kan prøve å lage en ny til han :)

     

    Har allerede spurt. De hadde segmentslipte plater 1030 mm lange. 5cm brei og 4 cm tykk. Koster 583 pr stykk.

    Jeg er ganske sikker på at jeg kommer til å dra ned til Morten for å herde knivene, så det blir enda et par utgifter(jeg veit ikke hvor mye enda).

  6. Hehe, jeg bestemte meg for å kontakte han når du ga meg en link til nettsiden hans. Jeg hadde ikke lagt merke til at han bor i Skien før jeg sjekket han litt nøyere ut etter din anbefaling. Jeg får sende han en ny mail med nye ståltyper :)?

    Han har stort sett bare de stålene jeg nevner i forrige post; UHB20C, 15N20, AEB-L og RWL-34.

    Jeg spurte han om 15N20, han har det i 2,5mm. Jeg tror det blit litt i tynneste laget for en turkniv med flat grind (hva heter det på norsk? har hengt for mye på engelske fora :oops: )

    Er det noen andre av stålene han har, annet en 15N20, du vil anbefale for en fulltange turkniv som vil bli brukt mest til trearbeid? Den vil ikke bli skambrukt, men det kan hende den blir utsatt for klubbing for å kløyve ved.

     

    Både 5160 og 1095 er veldig slitesterkt ikke sant? Så når du sier at 15N20 er en mellomting er det også slitesterkt? Hvordan er 15N20 i forhold til å holde en egg og hvor lett den er å sette opp til å barbere??

    Nei, dette er ikke i kategorien slitesterke verktøystål, mer i motsatt ende. Men 5160 og i mindre grad 1095 (som er kraftig oppskrytt i USA) er gode stål til trearbeid der man trenger seighet i tillegg til slitestyrke.

    Oops! Det var egentlig seigt stål jeg mente. Jeg lette først etter et stål til å lage en machete av, og lærte at 5160 var bra fordi det er seigt.

     

    Er O1 (Sheffieldstål :wink: ) lett å få tak i her i norge?

    Ja, det letteste. Uddeholm fører presisjonsslipte emner i de fleste aktuelle dimensjoner i 0,5 og 1 meters lengder.

    Du må betale ganske mye for det da...

    Jeg får sjekke det litt nærmere da :)

     

    Edit: Det er riktig å sende de en forespørsel om uddeholm Arne?

  7. Hehe, jeg bestemte meg for å kontakte han når du ga meg en link til nettsiden hans. Jeg hadde ikke lagt merke til at han bor i Skien før jeg sjekket han litt nøyere ut etter din anbefaling. Jeg får sende han en ny mail med nye ståltyper :)

     

    Både 5160 og 1095 er veldig slitesterkt ikke sant? Så når du sier at 15N20 er en mellomting er det også slitesterkt? Hvordan er 15N20 i forhold til å holde en egg og hvor lett den er å sette opp til å barbere?

     

    Er O1 (Sheffieldstål :wink: ) lett å få tak i her i norge?

     

    Hva vil en 25 cm lang, 5cm bred og 3-4 mm tykk CPM3V bit koste?

     

    Edit:

    Jeg ser du nevner Chipper i noen tråder, og etter alt hva jeg kan skjønne gjelder det en ståltype. Er dette et veldig spesielt stål, jeg har aldri hørt om det før. Hvor mye vil eventuelt et knivemne i samme størrelse som det over koste?

  8. Jeg har tatt kontakt med Morten Håkonsen, han sier har kan få tak i det meste av ståltyper.

    Jeg kan også sende ferdige kniver til han for herding hvis jeg ikke vil gjøre det selv.

    Steen Nielsen har jeg også sendt et par mailer med, han sier han har noe 5160 stål. Men hvis jeg kan kjøpe fra Morten slipper jeg frakt, så det er førstevalg.

  9. I første omgang trenger jeg ikke veldig mye stål. Nok til å lage 4-6 kniver i 10-30 cm sjiktet(flere små en store).

    Stålet trenger nok ikke å være bredere en 5cm(det er sikkert bredere en jeg trenger), og tykkelsen ser jeg for meg bør være 3mm eller litt over.

    Jeg hadde også hatt moro av å lage en machete på litt over en halvmeter, så da trenger jeg et ganske stort stykke.

     

    Stålet skal helst tåle mye. Det skal bli brukt på tur til spikking, småhugging og oppkutting av diverse materialer.

    Det skal holde en egg ganske godt, men jeg har alltid med meg bryne på tur, så det er ikke det aller viktigste.

    Rustbestandighet er ikke veldig viktig, jeg pleier å være flink til å tørke knivene mine(men det er så klart fint om de ikke ruster med én gang)

  10. Fjernet sitering av overstående innlegg. Fredrik

    Den ideen har falt meg inn, men jeg har ikke peiling på hvordan jeg skal finne vedkommende :winke1:

    Et annet problem med brukte fjærer er at de kan ha små sprekker som kan være uheldig for knivbladet.

    Vil ikke slike brukte fjær være bøyd?

  11. Kjøpte to stk Cold Steel Panga enhånds macheter for 8-10 år siden og kvaliteten er helt grei. De kommer bare grovslipt og nesten uten egg så du må sette dem opp selv.

    Det er nok ikke knivfabrikken som lager dem, men heller i kina tenker jeg. De er fine å rydde med og tåler en tur i grusen uten at det sprekker større biter av eggen.

     

    Jeg har hørt flere fortelle at desgnet på alle machetene til CS har blitt forbedret de siste årene. Bedre stål i bladet og bedre plast i håndtaket.

  12. Jeg har bestilt en Cold Steel Kukri Machete gjennom ebay for rett over 200 kr (slapp AKKURAT ikke unna moms og alt det tullet der).

    Den har ikke kommet fram enda, men den har fått gode anmeldelser på mange nettsider og av flere brukere på youtube. Angående

    Stålet i alle Cold steel macheter er 1055 somer slitesterkt og ganske lett å sette opp.

    Jeg kjøpte kukri fordi formen på bladet gir større kraft i hugging en det en vanlig latinsk machete gjør.

    Legger ut litt info når jeg endelig får den :)

     

    Hva med en slik?

    http://www.jula.no/machete-gator-jr-273-mm-959007" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank

    Sikkert ikke no dårligere stål i denne gerberen. Vurderer å kjøpe meg en selv og teste om den funker som lettvekts-erstatning for øks og sag.

    Jeg vil absolutt IKKE anbefale den, en kamerat kjøpte den for en liten stund siden. Den er ikke skarp i det heletatt (eggen var faktisk nesten flat) og tok lang tid å legge opp en god egg på en bryne som også ble kjøpt på jula. Det finnes bedre måter å bruke en bryne, men mange raskere måter kan gjøre metallet varmt og dermed ødelegge herdingen.

    Når vi fikk satt opp en god egg virker den ganske bra, men den er tynn og stålet er ganske mykt. Skaftet på kniven er ekstremt behagelig, og slira er i veldig god kvalitet. Men sagtennene på baksiden er bare trekanter som er kuttet ut av metallet uten å gjøres skarpe (det går an å sage, men det går ikke fort).

  13. Hei

     

    Jeg har planer om å lage noen kniver av fjærstål (5160 eller tilsvarende), men jeg har store vanskeligheter med å finne et sted jeg kan kjøpe stålet. Jeg har sett litt på nettsider for knivmakere, men jeg synes stålskivene de selger der er små og dyre.

    Forrige uke sendte jeg mail til flere stålforhandlere(åkrene fjærfabrikk,lesjøfors, en lokal stålforhandler, uddeholm og nisje metall) som lager fjærer, men har ikke fått svar fra noen.

     

    Har dere noen gode ideer?

     

    Jeg er også nysgjerring på steder i norge (nær Skien, Telemark) man kan sende kniver for å få de herdet. Dette trenger jeg ikke med 5160 stål, men hvis jeg ikke får tak i det kommer jeg til å kjøpe dyrere og mer avansert stål.

×
×
  • Create New...