Jump to content

kjetilvh

Members
  • Posts

    40
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by kjetilvh

  1. Hei kammerfolk!

     

    Min kjære hagle av merke Hermanos Zabala i 12/76 har aldri sviktet meg en eneste gang på mine 6 år som jeger og ca 3000 avfyrte skudd, mesteparten på bane.

    Inntil for et par dager siden på leirduebanen.

    To skudd var fyrt av, jeg brakk hagla, sikringen tar jeg på av gammel vane, kastet hylsene i bøtta og to nye skulle nedi.

    Idet jeg smekker sammen hagla smeller skuddet i første løpet av! Det var IKKE en god følelse...

    Litt forvirra brekker jeg hagla, tar ut hylsa og patronen, og skjønner egentlig ingenting. Sikringen var på og den tas av idet jeg legger an hagla og avtrekkerfingern ligger alltid stiv som en stokk langs avtrekkerbøyla helt til hagla ligger inntil kinnet.

     

    Senere på kvelden måtte jeg selvfølgelig åpne og sjekke mekanismen, og da fant jeg noe merkelig som jeg skal prøve å vise med noen bilder:

     

    Hagla brekkes og hammerne spennes:

     

    normal_IMAG0096.jpg

     

    For å kunne putte patron i nederste løp må man brekke hagla et lite "hakk" til:

     

    normal_IMAG0095.jpg

     

    Og her kommer problemet. Noen få ganger når hagla lukkes litt, altså det lille hakket tilbake igjen men fortsatt brukket, henger hammern igjen på tappen:

     

    normal_IMAG0093.jpg

     

    Hva skjer når man så lukker helt igjen hagla, med sikringen på? Den fyrer av i nederste løp:

     

    normal_IMAG0097.jpg

     

     

     

    Noen som har opplevd/hørt liknende?

    Regner med at de fleste anbefaler å levere dette til en børsemaker, selv om jeg ser selv hva som forårsaker dette?

  2. ...

    http://forum.robsoft.nu/viewtopic.php?f ... =tafsar+du" target="_blank" target="_blank

     

    Videre i samme tråden, skrevet av samme karen:

     

     

    "Ja. Man lägger ihop den, lugnt och fint. På engelska delar man in vapen i de som har "snap action" och de som inte är "snap action" och de med "snap action" lägger man ihop utan att pilla på toplevern. Själva definitionen av "snap action" är om levern oavsett var den sitter är återfjädrande..... För handen på hjärtat - man utvecklade "snap actions" för att kunna göra självöppnare. Och hur ni tänker er att stänga en självöppnare om ni ska hålla emot begriper då inte jag. Fast det kanske bara är jag som är fysiskt defekt - jag har bara två händer.....

     

    För själva tanken med en snap action är att man ska få rätt låskraft - varenda gång bössan stängs. Och då kan man i ngn mening få en "självreglerande" förregling dvs den kompenserar sig när den slits eftersom låskraften alltid är korrekt behöver man inte se till att reglar etc bottnar i stängt läge eftersom det inte är ngn risk att nån klåpare tvingar ihop föreglingen."

  3. Jeg ser poenget ditt, og hvis det er slik for deg så er jeg helt enig i at du burde investere litt mer enn en brukt baikal for eksempel, slik du jo har gjort. Selv om disse haglene helt sikkert smeller de og, og kanskje minst like mange ganger som dyrere hagler før de tar kvelden.

     

    Bare hyggelig å gi tips, det fikk jo jeg her også da jeg skulle kjøpe hagle en gang i tida :)

  4. Hei

     

    Hagler får man jo som kjent i mange forskjellige prisklasser. Og det er som regel som med alt annet man kjøper, at man får det man betaler for. Det vil riktignok ikke si at en hagle til den dobbelte prisen er dobbelt så god. Men av noe bedre kvalitet er den helt sikkert. Når man begynner å komme litt opp i pris så er det mer det estetiske som er pyntet på eller mer forseggjort.

     

    Jeg kjøpte for to år siden en nesten ubrukt hagle av en politiaspirant. Jeg fikk den for halv pris av butikkpris og kjente meg fornøyd med 4 høvdinger for en hagle godkjent for stålammo, 5 choker, enkelt avtrekk og manuell sikring (manuelt av ønske). Men ikke minst at den kjentes bra ut når jeg la den an og pekte med den.

     

    Det jeg har lest og fått høre mye før jeg kjøpte hagla var å prøve den ut. Legg den an og pek rundt med den. Kjenn om lengden på kolben passer, om den ligger godt, og hvordan den er å følge fugler. Ta gjerne en tur innom en forhandler av våpen og prøv alt de har. Ikke se på prisen, bare prøv alt. Så kan du eliminere de som ikke kjennes bra, og kikke på prisen etterpå for deretter å eventuelt velge deg ut en til en fornuftig pris eller lete etter en maken på bruktmarkedet.

     

    Min oppfatning er at de fleste hagler klarer å fyre av skudd... Om den koster 10000 eller ti ganger så mye, så klarer ihvertfall nye hagler garantert å smelle.

  5. Jenny: Hva mener DU er en god løsning på problemet med kråker (og andre betydelige predatorer) i Norge?

     

    Du ser selv at bestandsregulering av vår egen art aldri kommer til å skje)

     

    Dette er då positivt feil! Det motsette er vel tilfelle, gjennom verdas mest folkerike stat sitt snart 50 år lange eittbarnspolitikk. Ingen annan art har vel opplevd bestandsregulering av eit slikt omfang som nettopp mennesket, gjennom dette prosjektet?

     

    Kan du være så vennlig å forholde deg til NORGE slik vi andre prøver å gjøre her? Dette har vel blitt presisert for Jenny flere ganger og burde da virkelig ikke trenge å bli presisert for deg...

  6. Dette er nok et av dine beste og mest fornuftige innlegg Jenny!

     

    Jeg skjønner godt at det kan være vanskelig å forstå oss jegere. Når "vanlige" folk ser et bilde av en jeger med et glis om munnen og en rev på bakken med munnen åpen og blodige tenner går sikkert første tanke til at denne personen elsker å drepe... Men hvis vi prøver å tenke litt som natur/dyrevernere og dere prøver å tenke litt som en jeger, så kan vi moderere oss selv enkelte ganger og kanskje forklare situasjonen i tillegg til å poste bilder slik at hele hendelsesforløpet blir belyst (noe mange er flinke til) og dere kan huske på at jakt innebærer mye mer enn å bare trykke på en avtrekker og drepe noe. Den mest givende tiden iløpet av en jakttur er ofte alt som skjer mellom skudd.

     

    For meg er det også stor forskjell på å skyte matvilt og predatorer. Når jeg jakter på dyr jeg kan spise, så vet jeg selv hvor mye jeg kan lagre hjemme av fangst. Har jeg muligheten til å skyte flere dyr enn det jeg trenger/har plass til, så lar jeg den muligheten gå.

     

    Når det kommer til predatorer så skyter jeg de jeg har mulighet til å skyte, inntil det gis beskjed om at arten ikke lenger er jaktbar. Hvorvidt arten er overpopulert eller ikke har ikke jeg tid eller ressurser til å forske på, så jeg stoler på andre personer i samfunnet som jobber med dette.

  7. Jenny: Hva mener DU er en god løsning på problemet med kråker (og andre betydelige predatorer) i Norge?

     

    Jeg håper du kan komme med noen fornuftige forslag selv om du er ihuga naturverner. (Ha gjerne det økonomiske aspektet i bakhodet også. Og meninger som at alt er menneskenes feil blir litt søkt... Du ser selv at bestandsregulering av vår egen art aldri kommer til å skje)

  8. Og hvordan kommenterer så Jenny forskningen fra Trøndelag?

     

    http://www.forskning.no/artikler/2009/april/217617" target="_blank" target="_blank

     

    Se her ja. Der har vi en rapport som er vesentlig for diskusjonen.

     

    Men jeg håper alle respekterer Jennys syn og at ingen bastant mener at rapporten er fasit. Det virker som en godt gjennomført rapport man kan trekke endel slutninger utifra.

     

    Konstruktive innlegg er mye mer interessant enn drittslenging. Tenk også litt på hvordan vi som jegere framstår for resten av nasjonen.

  9. Det har egentlig ingen ting å si hvor mye hagla brukes. Her i Norge er vi så heldige at vi har forbrukerrettigheter som sikrer oss at varer som er ment å holde i 5 år eller mer kan reklameres på hvis de ikke gjør det. Så lenge du behandler varen slik fabrikant opplyser om så kan du bruke varen så mye du vil uten at det skal ha noe å si for grunnlaget til å reklamere.

     

    Det er ikke korrekt.

    Reklamasjon dekker feil på produktet, men ikke normal slitasje.

    Garanti dekker feil og feil grunnet slitaje.

     

    Forbrukerkjøpsloven gjør et klart skille mellom reklamasjon og garanti!

     

    I denne saken er det slik jeg forstår det en feil ved produktet (legeringen) slik at normal bruk har ført til unormal høy slitasje og da igjen skader. Det er derfor en feil (mangel).

     

    PS: Du har krav på en lånehagle mens våpenet ditt er på reprasjon.

     

    Hvis du leser lenger ned så skriver jeg:

     

    (Men husk at det er forskjell på normal slitasje og mangel)

     

    Hvis en vare er ment å holde i 5 år eller mer og den får en defekt ved normal bruk innen det er gått 5 år, er det en mangel uavhengig av om den brukes mye eller lite. Forbrukere har reklamasjonsfrist i 5 år fra kjøpsdato. Det du skriver er i bunn og grunn akkurat det samme jeg skrev, bare formulert på en litt annen måte... Det blir litt forvirrende når du da skriver "Det er ikke korrekt."

  10. Det har egentlig ingen ting å si hvor mye hagla brukes. Her i Norge er vi så heldige at vi har forbrukerrettigheter som sikrer oss at varer som er ment å holde i 5 år eller mer kan reklameres på hvis de ikke gjør det. Så lenge du behandler varen slik fabrikant opplyser om så kan du bruke varen så mye du vil uten at det skal ha noe å si for grunnlaget til å reklamere.

     

    (Men husk at det er forskjell på normal slitasje og mangel)

     

    Sakset ut fra forbrukerradet.no:

     

    "

    Hva har du krav på hvis varen har en mangel?

     

    Hvis varen har en mangel, kan du kreve at selgeren gir deg en ny tilsvarende gjenstand (omlevering), eller at selgeren retter mangelen. Det er i utgangspunktet du som kan velge om du vil ha en ny vare eller om den skal repareres. Masseproduserte varer som finnes på lager vil det som regel være kurant å kreve omlevert (for eksempel mobiltelefoner).

     

     

    Men selgeren kan kreve å få reparere varen hvis:

     

    Reparasjon kan skje "uten nevneverdig ulempe" for kjøper (for eksempel retting i løpet av et par dager), og reparasjonen gjør at varen blir så god som ny (for eksempel sko som blir sterkere enn før).

    "

  11. Arn i brakken - her har du nok misforstått hvordan krutt oppfører seg. Det er kruttet som brenner, og går fra fast form over i gassform. Under denne prosessen skjer det en kjemisk reksjon som utvikler varme, slik at gassene har høy temperatyr og trykk. Når kruttet er brent opp blir det slutt på gassutviklingen, men det foregår fremdeles noen reaksjoner i gassfasen.

    Det finnes ikke noe fritt oksygen som blir forbrukt. Oksygenet inngår som en del av hver enkelt molekyl i kruttet, og hvert molekyl brenner separat i en forbrenningssone som beveger seg gjennom kruttkornet. I denne forbrenningssonen skjer de reaksjonene som omdanner kruttet til gass.

    Normalt er kruttet brent opp før kulen er halvveis i løpet.

     

    Hehe, du har mistforstått litt du og... Ingenting kan "brenne" av seg selv. Alltid når noe brenner, eller virker som det brenner, skjer det en kjemisk reaksjon mellom to eller flere stoffer.

     

    Til eksempel en enkel kjemisk reaksjon der hydrogen "brenner/eksploderer"; o2 + h -> h2o. Katalysator (det som setter igang prosessen eller fremskynder den) er for eksempel en gnist. Underveis utvikles varme og trykk.

  12. Prøv å finn brukt rifle og kikkert. Eventuelt en brukt rifle og ny kikkert. Sjekk Finn.no eller bruktmarkedet her.

    De fleste rifler har bra presisjon uansett. Legg heller vekt på optikken. Det eneste jeg har erfaring med er Meopta, og det funker fjell :)

    6,5x55 for eksempel, kan du bruke på alt. Billig ammunisjon

×
×
  • Create New...