Jump to content

Gaute

Members
  • Posts

    50
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by Gaute

  1. :lol::lol: Aldri hørt om så mange oppkonstruerte problemstillinger i hele mitt liv! Med mindre kammeret består av en gjeng kriminelle som stadig er i konflikt med loven da.....Må i motsatt tilfelle være et he....s land vi lever i med så mange potensielle overgripere blant øvrigheta!! Skjerpings folkens! Trådstarter møtte noen med en litt dårlig dag, life must go on :-)
  2. Vel og bra å slippe gebyr for spesialbagasje, men det er vel det man betaler totalt for reisen som egentlig betyr noe. Reiste med Air France, betalte ca 1.500 tur retur for spesialbagasje, + ordinær billettpris 5.400, ble det over en tusenlapp billigere enn bl.a Lufthansa, SA og SAS, som har "gratis" våpenfrakt. Billettprisene kan selvsagt variere noe ut fra når man bestiller. Paris var helt problemfritt med våpen. Anbefales :-)

  3. Partizan er nok den billigste. 18,5 g blyspisskule, ikke godt egna til jakt, men fin til trening Er ikke helt oppdatert på pris pr 2013, men den har vært betydelig billigere enn Norma jaktmatch

  4. Morro med utegris, og de gjør flott dyrkingsarbeid, men lite profitt er jeg redd! De "proffe" regner ca Kr 300,- i dekningsbidrag pr slaktegris inkl støtte. Dette skal dekke faste kostnader og arbeid! Du får nok billigere bacon på Rimi... :winke1:

  5. Opplever definitivt ikke dette som et optimalt sikte for raske skudd. Den er veldig sær på helt korrekt øyeavstand og at du "liner" øyet perfekt i forhold til røret. Det å få montert den langt nok fram kan også være et reelt problem som du kanskje bør finne ut av før du investerer 16 lapper :)

  6. Jeg er veldig interessert i å høre deres argumenter på hvordan mange titalls år med avl skal kunne overgås ved hjelp av litt krysning?

    Det kalles heterosiseffekt eller krysningsfrodighet. Det er loven om at dersom du krysser to ulike raser av planter eller dyr, vil avkommene i første generasjon få gjennomgående bedre egenskaper for det aller meste enn det foreldrene har. Det er et udiskutabelt faktum.

    "Mange tiår med hundeavl" rekker nok desverre ikke annen norsk husdyravl til anklene en gang, når det gjelder innsamling og bearbeiding av data om individegenskaper, målrettet kompensasjonkrysning, og beinhard seleksjon av avlsdyr. 8) Bevares, det er gjort mye bra, og mange gode hunder har vi fått, men det kunne vært mye bedre, spesielt når det gjelder helse og fysiske skavanker enkelte raser har utviklet.

  7. Beklager at jeg surrer det til i harehundtråden, og dette er vel egentlig utdebattert for mange år siden, men jeg klarer ikke å la være å mase litt om det.

    Vet bønder tenker sånt, fordi de tenker profitt - helt andre egenskaper enn det vi ser etter i en hund. Se nå på hvordan kua ser ut! :lol: De er laget for å stå på bås og drite, og produsere mest mulig kjøtt og melk med minst mulig inntak av fôr.

    Den blandingsutopien om én "rase" for hver jaktform har jeg bare hørt fra bønder før, og personlig er jeg glad disse ikke skal styre bikkjeavl

    :oops: Jau - jau, du tok meg på kornet, jeg er vist bonde... I tillegg har jeg brukt en del år av livet på å studere, bl.a avl og genetikk. Som eier av både Jämthund og kyr har jeg aldri sluttet å forundre meg over at de fleste av hundefolket er så sta, at de nermest hevder at det er helt andre genetiske lover for hunder enn det er for produksjonsdyr. Det er jo ikke bare genskapen "stå å drite" som lar seg avle på.... Finnes forøvrig mange artige? resultater av hundeavl.... Jeg er Jämt-fantast, og vil ikke ha annen hund til løshundjakta. Det fordi jeg liker hunden min, og jeg føler livet er for kort til eksperimenter :forvirra: Dessuten er jo hele "pakka" lagt opp til at hundene må være renraset, om de skal få delta på noe som helst. Likevel har jeg et tankeeksperiment murrende i hodet. Hvis man ville lage en gjeng med topphunder med tanke på løshundjakt på elg og god helse. Topp brukshunder med andre ord. Man hadde tatt en haug jaktchampioner. Så lagd 10 kull av renraset grå, 10 av renraset jämt, og til slutt 10 krysningskull.

    Jeg er villig til å vedde en hel (bonde)årslønn på at på jaktprøve, ville krysningene gjennomsnittlig gjort det bedre enn de renrasede, og hatt en betydelig bedre helsestatus. :wink: Men som sagt, livet er for kort, og LITT mafiatendenser dukker jo opp i hundemiljøet fra tid til annen... :winke1:

  8. Takk for innspill! Måtte bare sjekke om det kanskje kunne være århundets kupp :wink: Har nå startet litt forsiktig med å "lese meg opp" på bue og buejakt. Når det teoretiske kommer på plass får vi se om det blir en investering etterhvert. Ser utrolig fasinerende og utfordrende ut, ser for meg at det første vilt som eventuelt blir nedlagt med bue må være en jaktopplevelse av de helt store!!

  9. For en som har deltatt en god del på DFS-skyting, og har noen runder med stangskyting "i kroppen" er jo ladegrepet en helt automatisert refleks skjer raskt og presist uten videre sermoni. Kan aldri tenke meg at en slik erfaren skytter har noen fordel med halvauto om man forutsetter rekyl fra et normalt storviltkaliber, og ikke minst at man har til hensikt å treffe med andreskuddet!! Du har avfyrt et skudd, ladegrepet kommer umiddelbart. Har du "en god følelse" kan du med ladd våpen rolig observere gjennom siktet om andreskuddet er nødvendig, eller skyte med en gang om det er aktuelt. En noe under middels jeger som omtrent må legge fra seg rifla for å få knota tilbake sluttstykket vil sikkert profitere veldig på halvauto for å få et raskt andreskudd. Om han treffer er en annen sak... Blir nok avfyrt litt for mange "faen, der reiser´n!" -skudd som går i hytt og pine. Tren og bli god med den børsa du har !!

  10. Ja, ja..... da kan man med andre ord trygt si at Dunker ikke lenger er en rase, men et begrep :oops: Man har drevet målrettet innkryssing for å fjerne svakheter som oppstod pga mange år med linjeavl og alt for liten populasjon til å ungå innavlsdepresjon. Så sitter man da igjen med noen hunder av frisk krysningsrase med gode jaktegenskaper. Ett skritt nærmere "den norske harehunden" Helt etter mitt hjerte :)

  11. Om jeg skulle skaffet meg harehund, hadde jeg forsøkt å skaffe meg en hund som passet mitt behov så godt som overhodet mulig. Hvor rasen fra gammelt av hadde sin opprinnelse hadde jeg sett helt bort fra. Opp gjennom årene har evolusjonen gått sin gang, noen husdyrraser når ikke opp til dagens krav og forsvinner, mens nye kommer til. Jeg har hele min inntekt fra dyrehold og har derfor kanskje en litt kynisk holdning til dyr, De som betaler for oppholdet får bli, mens de andre må ut. Jeg er av dem som mener hele konseptet med raseavl er et blindspor. Vi er jo alle glade i "vår "rase, og argumenterer mer eller mindre fundamentalistisk for hvor fortreffelig akkurat den er 8) Men all annen husdyravl i norge viser at om en legger raseavl på hylla og heller krysser inn ønskede egenskaper, vil man etter relativt kort tid ha individer som både helsemessig og bruksmessig langt overgår de opprinnelige rasene. La oss lage en fuglehund, en harehund en elghund osv.... Se på Alaskahusky og andre hunder for konkurransekjøring. Krysninger alle sammen, og ekstreme toppidrettsutøvere er de blitt :wink: Mange har vel nå sikkert blitt rasende over slike kjetterske tanker, og jeg må vel fortsatt akseptere at det er mye følelser og konsevatisme som styrer. Det er vel en kjensgjering at så lenge det meste av hundeholdet i verden dreier seg om å vise fram artig oppgredde framtoninger på fløyelsputer må jeg med mine ønsker om brukshundavl bare ta meg en valium og legge inn årene :mrgreen: Beklager at jeg spora litt av fra tråden, men jeg måtte bare få det ut....

  12. Har både 200STR og 202 classic. Og er naturlig nok Sauer-frelst :mrgreen: Noe av det mest geniale med å velge sauer er stor tilgang på "utrangerte" dfs-piper! Jeg kjøpte med 202 med 9,3x62. Så har jeg fått tak i både 6,5x55 og 308 NATO som jeg har fått dreia ned til passende profil. Begge de utrangerte pipene går som gull enda en stund ser det ut til! En jeg kjenner med superutstyr gjorde deiejobben for Kr 500 pr pipe. Har dermed hele spekteret av kaliber jeg (trenger??) til en rimelig penge. Både til storviltjakt, og billig trening med gammel NATO -ammo.

  13. Gårsd og bruksnummer står, men har litt med zoomnivå å gjøre om du ser dem eller ikke. Ikke alltid like lettt å finne, du må ofte panorere over kartet langs grensa for å finne det. Jeg er skuffa over eiendomskartene. I forhold til topo-pro det er utelatt masse viktige kartobjekter, bl. a. stier, samtidig er alle eiendomsgrensene så tunge å jobbe med at kartet oppdaterer seg utrolig tregt i forhold til andre topo-kart. Når man da i tillegg heller ikke kan ta kartet inn i MapSource gjør det dem kun brukbare til å finne sånn noenlunde eiendomsgrenser ute i felten. Mulig akkurat det var hensikten da de ble lagd :?:

  14. Jeg har akkurat fått dreiet ned et baneløp i 7,62x52 NATO til min Sauer 202. Har også tilgang på endel nm 60, så ambisjonene for trenig framover mot elgjakta er store! I min tidligere DFS-karriere (?) :oops: Byttet jeg ut kulene fra nm 60 med matchkuler med godt resultat. Presisjonen på orginal nm 60 er jo ikke akkurat noe å bli imponert over! Selv ved å sette tilbake orginalkula får en betydelig bedre presisjon. Selvo om det blir 9,3 på elgjakta tenkte jeg å muligens lade meg noe jaktammo av natoen, men mangler ladedata. Det er vel ikke bare å sette i en 12 grams kule og håpe det beste :overrasket: Noen som har noen erfaringer/tips

  15. Hallo!

    Jeg har "arvet" noen Norma 9,3mm 286 grs blyspisskuler som jeg ikke greier å identifisere. De har produktnummer 69315, og er sølvfarget Noen som vet hva det er for noe og hva de ev. er gode for?

×
×
  • Create New...