Jump to content

vikener

Members
  • Posts

    13
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by vikener

  1. Jeg har en Krieghoff Trumph som har montert en Zeiss 1,25-4x24 i hakemontasje. Dette ble montert av fabrikken når jeg kjøpte våpenet i 1997. Jeg kunne tenkt meg en større kikkert i tillegg, har en Zeiss 2,5-10x50 liggende som hadde passet bra. Tror det må monteres inn en ny fremre base i løpet, foran den eksisterende da 2,5-10x50 er lengre enn den gamle kikkerten.

     

    Kan noen anbefale en børsemaker som er kapabel til å montere dette på en skikkelig måte, eller bør jeg sende børsa inn til Krieghoff? Pris?

  2. Hei!

    Trenger litt hjelp/råd om min BAN. Hunden er fantastisk snill, veldig god til å spore,MEN utslag er det veldig dårlig med. Dette er min første hund og jeg har sikkert gjort mange feil, derfor spør jeg her før jeg gjør flere. Hunden er 2,5 år og på en god dag kan hun søke ca 150 meter. Hun har hatt et par loser på ukjente dyr, men antageligvis var det hjort og rådyr og varte maks 5 min. Det som er så frustrerende er at det ser ikke ut som hun gidder til tider. Senest i dag slapp jeg hunden på et rådyrspor som var 1 time gammelt og senere på et som var 10 min gammelt. Hunden var ivrig i 10 meter før hun mister fullstendig lysten.

    Når jeg sporer henne inn på rådyrfall, blir det fullstendig klikk og det er hår 5 meter i omkrets.

    Det jeg lurer på da er:

    Jeg vet at BAN er kjent for å være seine, men hvor mange år må man normalt sett gå frustrert i skogen før det løsner?

    Hvorfor kan hun være så "gira" på fall og flink til å spore i bånd, men være så uinteressert på spor når hun springer løs?

     

    Råd og tips tas imot med stor takk :D

     

    Jeg hadde ei BAN tispe som var akkurat lik din. Den hadde 5 minutt loser første, andre og nesten hele den tredje høsten. Da lykkes vi å felle flere dyr etter 5 min los, og da våknet hun! De påfølgende losene var 15-25 min, og søket bedret seg merkbart. Fra hun var 4 år jagde hun 15-45 minutter, alt etter hvordan losdyret oppførte seg. Dyr som var støkt av mennesker loset hun ca 15 min. Fra hun var 5 år var de fleste loser 30-75 minutter, hvis ikke losdyret var støkt og gikk rett ut.

    Du bør gi bikkje tid, og prøv å jakte i terreng med mye rådyr slik at du får felt dyr i los. Det er ihvertfall min erfaring.

  3. Det som står er at det er jeger/jaktleder som er pålagt å varsle, tror ikke det står noe om at ettersøksekvipasjen er pliktig til å varsle.

    Ergo så velger vi i ettersøksringen i ikke legge oss bort i jaktlagets anliggender. Naturligvis med mindre det er snakk om klare lovbrudd, f.eks hvis de jakter på annen manns område og vi skjønner det. Vi legger oss heller ikke bort i om de har det påskutte dyret på kvoten, da vi heller ikke vet noe om det. En annen ting er at det er også vanskelig å vite om vi er på området til jaktlaget eller ikke, da vi som regel ikke kjenner hvor valdgrensene er. Alt dette jeg her har ramset opp er jaktlagets ansvar, vi må kunne stole på det de sier stemmer da vi vanligvis ikke kan sjekke dette.

     

    Men det jeg egentlig spør om i denne tråden er om kommunene er ansvarlig for å ha kontrakt på ettersøkshund, er det noen som vet det?

  4. Hvor står det at du har taushetsplikt?

     

    Det står i kontrakten ettersøksringen har med jaktlaget. Det er nok en nødvendighet for at jegerne i hele tatt skal tilkalle ettersøksekvipaspasje ved skadeskyting, og ikke velge å holde kjeft om skadeskyting.

     

    I tillegg er det jaktleder på jaktlaget som er ansvarlig for at ettersøk blir startet, og likedan at dette blir varslet kommunen hvis det ikke lykkes å felle dyret.

  5. Har vært borti mange tilfeller der ettersøket ikke er ferdig kl 00.00 den dagen dyret er påskutt. Da skal jaktleder varsle viltnemda, og de skal lede videre søk og kunne beordre jaktlaget til å stille. Sånn omtrent som dette står det i loven. Vi som har ettersøkskontrakt med jaktlaget har derfor ikke noe ansvar for søket lengre.

     

    Det som ofte skjer er at jaktlaget/jaktleder ikke bryr seg, og det blir ikke gjort mer med søket. Jeg som ettersøksjeger har taushetsplikt, og kan ikke varsle viltnemda om jeg aldri så mye vil. Jeg pleier å informere jaktleder om at de er pliktig til å varsle viltnemda, og så blir det opp til vedkommende om han gjør det eller ikke.

     

    I noen tilfeller har viltnemda blitt varslet, men de har ikke tegnet kontrakt med noen ettersøksekvipasjer så de kan ikke stort gjøre. Det de ofte da prøver er å få oss sa har gått søket til å fortsette, men til de satsene de opererer med så er det ikke veldig fristende. Som regel blir det likevel gjort, da man føler et visst "ansvar" for å finne dyret.

     

    I min kommune ringer viltnemda til ettersøksekvipasjer ved behov, selv om vedkommende er medlem i ettersøksring eller ikke.

    Kommunene burde vært forpliktet til å stille med ettersøksekvipasje, og tegnet kontrakt med ettersøksring på forhånd.

     

    Er det noe som vet kommunene er pliktige til å har kontrakt med ettersøksekvipasje?

  6. Jeg har ei NEG tispe på 18 mnd som jeg prøver å jage inn som løshund. Dette er første sesongen hennes, og jeg har nettopp bestått blodsporprøven, så nå mangler fersksporet før hun er godkjent ettersøkshund.

     

    Som løshund så er hun imidlertid ubrukelig enda, da hun er livredd elgen. Hun var forrige uke i kontakt med elg hver dag, og kommer tilbake til meg etter at hun har vært en kort visitt framme med dyrene. Det har skjedd at hun har kommet med noen få boff, men som regel er hun helt taus. Hun kan søke brukbart hvis det er ferske spor, men søket dabber av etter noen timer når hun begynner å bli sliten. Jeg er litt bekymret for om hun vil overvinne elgfrykten, da det virker håpløst nå. Hva tror dere?

     

    Hun fungerer greit som sporhund, skjøt nettopp en piggokse for henne etter to km sporing forleden. Når vi kommer fram til et fall så tør hun ikke nærme seg før det har gått lenge, og ragge har hun heller ikke gjort. Hun bruker foreløpig overvær for lite både ved sporing og når vi går på været, men det tror jeg vil endre seg når hun blir mer erfaren.

  7. Søk etter hjort som har fått nedre del av framfot eller bakfot ramma av eit skot er svært vanskelege søk.

     

    Har aldri prøvd meg på hjort men en elg som er manko på en fot er lett match for en god løshund. Den kommer ikke langt. Max 100m.

     

    Jeg kan bekrefte at løs elghund også fungerer fint på både skadde hjort og rådyr. Jeg har hatt en ettersøks godkjent NEG som det har blitt felt ca 15 hjort og ett par rådyr i stålos for på ettersøk.

     

    De fleste dyra hadde fotskader, og i mange av disse tilfellene så var det andre ettersøksjegere som hadde gått søket, og måtte gi opp da de ikke greide å gå innpå dyret som var på beina. Ved flere tilfeller var det også brukt postskyttere, og ofte hadde de hadde holdt på en hel dag uten å lykkes. Jeg har så blitt tilkalt som et siste forsøk, og har som regel avlivet dyret på under en time!

     

    Det forbauser meg hvor lite fokus det er på å bruke løshund som kan stille skadde dyr i stålos det er i Norge, eller ihvertfall her på vestlandet. Det er uhyre effektivt på ettersøk der dyret lever. Hvis alle ettersøkslag hadde hatt tilgang til en god løshund som kan stille hjort/elg så hadde antall tilfeller der de hadde lyktes med å felle skadde dyr økt kraftig. Å spore oppe dødskutte dyr eller avklare bomskudd er de fleste hunder i stand til, men å få avlive hjort med avskutte bein er noe ganske annet!

     

    Jeg tror det er kun to tilfeller der jeg har sluppet hunden at jeg ikke har lyktes med å felle dyret, og begge gangene skyldtes dette at dyret hadde hoppet uti flomstor elv og trolig dødd i elva og blitt ført avgårde med strømmen. Hunden ble i kanskje i 90% av ettersøkene kun brukt i band, den ble kun sluppet hvis det viste seg at dyret var skadd og i live. Jeg brukte alltid å spore med hunden i band fra skuddplassen og ett godt stykke for å prege hunden på riktig spor før jeg slapp hunden. Dette gjorde jeg selv om jeg visste at dyret var kraftig skadd.

     

    Hunden ble brukt som løshund på elgjakt, og jeg fikk derfor trent den på "vanskelige" tilfeller med lettbent elg. Det er vanligvis mye lettere å stille skadd hjort enn frisk elg, men det har skjedd at at hunden ikke har greid å stille hjorten før etter ett par-tre kilometer med etterjaging/ganglos. Hvis bikkja fungerer som løshund på elg så vil den også virke godt på skadd hjort.

     

    Gikk årlig ca 15-20 ettersøk med hunden, da jeg var med i en ettersøksring hvor vi hadde kontrakt på 400-500 løyver. Jeg brukte den også til bandhund på elg og hjortejakt, samt løshund på elgjakt.

  8. Til 45-70gov

    Kor langt strekk du deg?

    No er eg spent.

     

    Søndag er det søk etter bukk med skotskade i bakfot. Søket går i eige vald. Sporet går til ei elv.

    Dyret har ikkje gått over. Oppover eller nedover?

    Nedover på eit glatt islagt sva 50 - 60 meter. Lite kjekt og uforståeleg at bukken har pressa seg ned her.

    Sporinga held fram og nokre gonger har ein så vidt kontakt med hjorten.

    Det blei mørkt. Sporing måtte stoppa og blei merka av på GPS. Ekvipasjen går opp att på 600 meter i snøen til bilen.

    Tek fatt på køyreturen ned tømmervegen til vanleg veg. Heimreisa tek 1 time.

    Neste dag er yrkesdag og pliktig andredagssøk, det er også du klar over.

    Ny start. Jegerane blir posta ut og søket startar. Hunden tek sporet. Etter litt sporing får ein bekrefta at det er rett dyr. Dyret unngår postane. Bukken er ein sluing!

    Hundeføraren er ein tøffing som har vore ute ei stormnatt før. Han gir seg ikkje så lett.

    Det går ned, opp - . Tida og kreftene går.

    Utfordringane ved å lukkast ved eit slikt søk er STORT. Mykje mykje større enn hjortejakta.

     

    Hundeføraren som alltid går med rifla i handa har no kinnet på kolben!

     

    Dette var for 14 dagar sidan i bratta på vestlandet.

    Det gjekk med omlag 15 timar. Kostnad: kr 110 pr. tildeltløyve for jaktlaget.

    Hundeførar får kr 150 pr. time + dekka reisekostnadar.

     

    Hvis man hadde sluppet en god elghund(løshund) ved dette søket så hadde bukken blitt skutt i stålos i løpet av kort tid. Har skutt over 10 skadeskutte hjorter på den måten, alle i løpet av en time etter at hunden ble sluppet. Skulle ønske vestlendingene kunne få øynene opp for fordelene ved bruk av elghund ved ettersøk av skadde dyr

     

    Vet dette er off-topic, men kunne ikke dy meg...

×
×
  • Create New...