Jump to content

Sondre

Members
  • Posts

    30
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by Sondre

  1. hvis du har mykt anlegg forran, holder det med et fast grep i bakkant, såkalt mg-stilling. Men det aller viktigste er at trykket mot skulder og kolbekappens plassering er likt hver eneste gang. Det er ingen easy way, kun trening som tidligere nevnt.

     

    Sondre

  2. Hei. det du spør om har ikke noe enkelt svar.

     

    Avtrekket går inn i tre faser(hvis du har " slakk" fram til trykkpunkt)

    Først er trykket frem til trykkpunkt, her er jeg i pustefasen og i ferd med å puste halv ut etter et skikkelig magedrag.

     

    Jeg finner treffpunketet og i det jeg er fornøyd, øker presset på avtrekket. Trykket blir større og større helt til skuddet går. i det skuddet går liker jeg å tenke at jeg skal følge skuddet helt fram i målet. det er her tredje og siste fase kommer inn og det er ettertrykk. ettertrykk er avsluttningen på skuddet og en slags bekreftelse på at skuddet har gått, for du skal i teorien ikke vite når skuddet går.

     

    et godt rekylopptak har du i det siktebildet er tilnærmet det samme som da skuddet gikk, når rekylen er over. Å få til dette krever mye trening. En enkel oppskrift på veien er å finne nullpunktet. nullpunktet er der du i stillingen har siktebildet når du slapper av. altså dit du naturlig faller i stilling. Er dette langt utenfor der du skal treffe må en ta opp igjen stillingen og legge til kroppen på nytt.

     

    for å få til et perfekt rekylopptak må linja i våpnet gå av rumpesprekken, men ofte vil den gå ned i høyre bein eller rumpeball. men dette er trening trening trening. DFS har en del materiell om dette hvis du vil vite mer.

     

    håper dette var til hjelp

    Sondre

  3. Hei.

    Jeg kjøpte en Leupold Mojave i sommer. Den er jeg meget godt fornøyd med. veldig klar å fin optikk. de ligger på rundt 4200. Den er absolutt et fullverdig alternativ til zeiss og opticron. Du får den i 8x40 og 10x40 mener jeg å huske

  4. Hei.

    har drevi å surra litt med testing av et par kuler i 6,5. Kulene er 10,1 grams oryx og 9,1 grams a-frame. Jeg har skutt i 450 turistbrosjyrer fra i fjor. Resultatet på testene får meg til å tro at dette var hakket hardere for kula enn, bløte telefonkataloger og balistisk gel. Jeg har aldri opplevd disse kule på "the real thing" så jeg lurer på om andre har fått disse resultatene på jakt? Testvåpnet er 6,5x55, 55 cm lang sauerpipe (200str).

     

    DSC_0034.jpg.

     

    Oryxen over. De to øverste er ladet med Vitahvori 160 krutt og ble kronografert til henholdsvis 740 og 745 m/s i. De to under er kjørt på Norma-15 og ble kronografert til 715 og 712 m/s i samme våpen. Farten på de to øverste er tilfredstillende, men jeg ser for meg at kulene skal se litt mer soppete ut enn disse, disse er regelrett knust (jeg kontrollerte de på kruttvekta og ingen av kulene i testen var i nærheten av restvekta i reklamene). I tillegg fantes det ikke retningsstabilitet i turistbrosjyrene.

     

    DSC_0035.jpg

    Over dette bildet er a-framen. De øverste er lada med 160 krutt og ble målt til 815 og 813 m/s. De to nederste er n-15 som gikk 763 og 771 m/s. Testa også disse kulene med N-19 og resultatet ble tilnærma ladningen med 160 kruttet. Har forstått det slik at a-framen skal være hard, men jeg syns jaggu den har fått juling også. I motsetning til oryxen gikk i allefall disse rett fram.

     

    Så tilbake til spørsmålet i innledningen. Er det noen som har opplevd at disse kulene har oppført seg slik på ordentlig? Sånn stillingen er nå, er ikke jeg i tvil om hva slags kule jeg tusler rundt med i skogen i høst i alle fall.

     

    Sondre

  5. Hei, hei. Nå er det veldig lenge siden jeg har oppdatert posten. Jeg har fått gjort litt arbeid på stokken. Men så var uhellet ute. Jeg hadde som vanlig stokken med meg opp på soverommet slik at jeg kunne se på den før jeg sovna og se den når jeg våkna. I alle fall morgenen etter stilte jeg den opp mot rekkverket på trappa i andre etasje. 10 sekunder etterpå så dundrer det i hele huset. Da har stokken min falt i fritt fall fra andre etasje til betonggulvet i kjelleren, rundt regna 6 meter. Rimelig nervøs går jeg ned for å sjekke hvordan det gikk. Ved første øyekast ser det ut til å ha gått greit, men når jeg setter den i skruestikka etterpå så deles plutselig hele greia i to. Da var det nesten slik at jeg hadde lyst til å grineL. Etter litt hjelpeløs ukonstruktiv surving bestemmer jeg meg for å gjøre hele greia til et førstegang for alt prosjekt.

     

    Nevnt tidligere i tråden at jeg skulle få bedda den hos doktoren, den jobben tar jeg selv. Med freidig mot gikk jeg på stokken (den sprakk og deltes høyt på pistolgrepet) med borr, skruer og supersterk epoxy fra biltema. Stokken var igjen blitt en hel stokk! Så skulle jeg til å bedde hele greia. Tenkte som så at dette går bra. Joda gikk fint i bakkant av kassa, men når en bedder fast hele dritten framkant av kassa er det rimelig håpløst. Da var det fram igjen med borr og huggjern. fikk hogd bort treverket og beddemassa der det satt fast og det løsna heldigvis. Eneste som er litt dumt at det mangler masse treverk. Da jeg først hadde kommet så langt kunne jeg ikke forkaste hele greia, så jeg erstatta likegreit det manglende treverket med enda mer supersterk epoxy fra biltema. Nå hadde børsa derimot blitt så stygg at den ikke kunne vises fram til folk. Konklusjonen ble derfor å farge hele stokken svart for å dekke over mine feil. svart maling over den hvite epoxyen og svart narvsværte tynna med terpentin på treverket. Resultatet ble så der, og manglende treverk syns bare hvis en ser etter det. Det er litt kjedelig når det ender sånn, men er ikke så mye en kan få gjort. Dette var første gangen jeg har gjort det fra bunnen selv, så kan bare si bedre lykke neste gang og håpe på at det går bedre da. Man før høste fra de erfaringene man har. Legger ut bilder av vidunderet neste gang jeg skal hjem.

    Sondre

  6. Jepp, det stemmer. Jeg var til og med nede på politikammeret og spurte hu saksbehandlerdama (Hun har faktisk litt peil). Men det var ikke noe problem å få endra det. Dette var i forbindelse med leasingavtale mellom meg og skytterlaget. Da børsa var nedbetalt gikk den over til meg og da fiksa jeg det i søknaden. Før det var saueren på skytterlagets våpenkort og de hadde ikke jakt i sitt bruksområde. Det må de som har slike leasingavtaler huske på! Så de ikke ødelegger for resten av folka med våpen på skyttterlagets våpenkort.

  7. Jeg har brukt magnumhansen før. Gode erfaringer. Ikke for dyrt heller. For under 2000 får du grei stokk, men tar du de litt dyrere emnene regner jeg med at du får penere treverk hvis du bryr deg om det da. Lesja våpen er også fine mener jeg. billigste de har er på 700 halvfabrikat, men du som er bilmekaniker kan vel ta en liten ekstrajobb og få deg litt pent treverk :wink:

  8. 202 og 200 str magasinene passer ikke om hverandre uansett. Jeg har nemlig prøvd. Dessuten er det den kanten på 5 skuddsmagsinene til 202 i veien på vei inn i 200str pluss at det festehullet på magasinene er forskjellig, men er ingen heksekunst å lage nytt hull som nevnt over.

    Sondre

  9. Nå har jeg samla tråden slik at alt er i første posten. Hermer litt etter de andre prosjekttrådene, men det er som andre har sagt mye mer oversiktlig med alt i samme posten.

    Sondre.

     

    Siden jeg er tilhenger av prosjekttråder kan jeg jo lage min egen også. Jaktstokker til 200 str er ikke akkurat noe nytt, bredvold, magnumhansen.com, åfløyskjefte lager alle jaktstokker til sauer. Bildene er så som så, men det er begrenset hva man får til med et dårlig mobilkamera.Tidligere har jeg gjort ferdig en halvfrest stokk fra magnumhansen som ble slik

     

    normal_Sondre_sine_bilder_019.JPG.

     

    Vekten på den slik det står er akkurat over 4,5 kilo, tar jeg av demperen er den ca 4 kilo. kikkerten er en ordinær 3-9x40 zeiss conquest med landerøskinne og optilockringer. Det er sikkert tungt det, men jeg liker å skyte med tung børse.

     

    Emnet er av ask. Det er ikke noe speiselt med det, men var bare det jeg hadde tilgjenglig for øyeblikket. Jeg brukte den orginale banestokken som utgangspunkt, men resultatet blir litt anderledes tror jeg.

     

    normal_Sondre_sine_bilder_037.JPG

     

    Sånn så den ut da den kom ut av båndsaga.

    Neste skritt ble å frese ut slik at kassa passa i emnet, deretter å få hullene til skjefteskruene på riktig sted. Dette fikk jeg gjøre på en lokal industribedrift. Jeg har aldri prøvd fres før, men etter et raskt innføringskurs viste det seg at det ikke var alt for vanskelig for en hobbyskjeftemaker.

     

    normal_Sondre_sine_bilder_039.JPG

     

    Bilde viser stokken fastspent og nesten ferdig frest så langt jeg klarte.

    Noe tilpassning måtte jeg gjøre i sløydbenken og resultatet ble dermed slik. Arbeidsbenken min er imidlertid ikke eksempel til etterfølgelse. Ordensmessig sett.

     

    normal_Sondre_sine_bilder_040.JPG

     

    Stokken skal selvfølgelig beddes.

    Så langt alt vel. Dermed begynner de ytre tilpassningene. Her tror jeg egentlig bildene sier sitt.

     

    normal_Sondre_sine_bilder_041.JPG

    normal_Sondre_sine_bilder_042.JPG

    normal_Sondre_sine_bilder_043.JPG

    normal_Sondre_sine_bilder_044.JPG

     

    Avtrekkermekanismen har jeg ikke tilpassa stokken enda, det samme gjelder ny fremre skjefteskrue og den tappen fremre skjefteskrue er festa i. Det er veldig mye jobb igjen, men jeg kommer til å oppdatere tråden om det er noen interesse for det. Må bare få tid først. Det er hardt å være student i Oslo når en må hjem vær gang en får nye griller i hue. Jeg tar også mer enn gjerne imot forslag til vektreduksjon. da tenker jeg ikke på kapping og fluting av løp. Jeg gleder meg i alle fall til å prøve stokken når den blir ferdig, må jo ha ny kikkert også etter hvert.

     

    Oppdatering: 25.01.2009

     

    Da har jeg vært hjemme en tur i helga og fått arbeida med stokken. Har kommet et stykke videre på veien føler jeg. Hovedutforminga er unnagjort, nå gjenstår mange timer med puss og annet fanteri. mangler fortsatt magasinutløserpinne og fremre låsekassetapp, men det kommer.

    Her har jeg frest bort litt treverk bare for å gjøre det grovt. De tre bildene som er under her viser bare grovutforming ikke noe spennende men en ser da fremgangen.

     

    normal_1.JPG

    normal_2.JPG

    normal_3.JPG

     

    Etter hvert som helga gikk fikk jeg jobba med stokken

    her er kinnstøtta, jeg har tatt ned en del treverk siden forrige bilde av kinnstøtta, det andre bildet nedfor viser hvordan jeg ser for meg avlsuttningen på forskjefet.

     

    normal_4.JPG

    normal_6.JPG

     

    Til slutt her legger jeg ut bildene åssen stokken så ut når jeg dro fra den før i kveld :cry:

    Som sagt tidligre mangler det masse puss, men jeg har da tilpassa så låsekassa passer, men det mangler spor til sluttstykket. Jeg lar de siste bildene tale for seg selv.

     

    normal_Sondre_sine_bilder_031.JPG

    normal_Sondre_sine_bilder_024.JPG

    normal_Sondre_sine_bilder_025.JPG

    normal_Sondre_sine_bilder_026.JPG

    normal_Sondre_sine_bilder_028.JPG

    normal_Sondre_sine_bilder_030.JPG

    normal_Sondre_sine_bilder_023.JPG

     

    Kommentar til kinnstøtta. Jeg er veldig usikker på den fordi den er så jævlig høy og blir derfor så "klumpete", men jeg kommer nok til å ta den ned til normal høyde og lage justerbar kinnstøtte. Jeg hadde også tenkt på nettskjæring. men den tid den sorg. Kolbekappa er i valnøtt. Det var noe jeg hadde liggende.

     

    Er det noen som har erfaring med oljer som gir en litt mørkere farge til lyse løvtresorter?

  10. Hei. Hvis du søker i forumet på "conquest" kommer det menger av svar. Bare å lese gjennom der. conquest er "billigzeiss" for det amerikanske markedet. Det står i alle fall asembled i u.s.a på min conquest, hviljket betyr at de er satt sammen der. Veit ikke hvor de blir laga.

  11. Jeg har også brukt schaftol, den som heter dark eller noe. jeg fikk stokken min halvfabrikat så måtte olje fra bunnen av om en kan kalle det det. men etter å ha metta stokken med schaftol la jeg på noen lag danish oil. resultatet ble en halvblank veldig vannavstøtende finish. verdt å prøve

  12. jeg har 6.5 ikke 308 som deg, men vekt på løpene er vel ikke forskellig? Det var et kasert sauerløp jeg fikk dreid ned og kappa fra 72 cm tror jeg. Kasert blir feil, men bytter løp etter hver banesesong så løpet har mange gode jaktskudd igjen.

  13. jeg kjøpte en halvfabrikat stokk fra magnumhansen. fikk stokken til børsemaker som bedda den og tilpassa det som ikke passa. Deretter pussa og kappa jeg stokken, til samme lengde som sauer 202. Kikkertmontasjen er optilocringer på skinna til landrø, pluss en zeiss conquest 3-9x40. løpet jeg har nå er kappa til 55 cm og dreid ned. Herligheten veier den nette som av 3,8 kilo. så det er fult mulig.

  14. Jeg bruker norma 15 til den kula, så lader jeg etter det som står til den 140grainskula på boksen. gir 830 m/s i sauern med kappa løp. da er kula lada maks også. hylser og hetter ser fine ut. siden det er skytterlagskrutt er det jo billig også. god presisjon også foresten.

  15. Jeg har to erfaringer med Fusion i 3006. Dama skjøt en kalv på elgjakta i fjor og en reinsdyrkalv nå i år. begge skudda satt bak bogen lungetreff begge to. Ingen av kulene hadde vært borti ribbein inn, men utgangshullet bak på begge var digre! lurer bare på hva som skjer om kula treffer ett bogblad eller to. Andre kuler f.eks oryx har ikke i nærheten lagd så store utgangshull for "ingen ting" som fusion. Dette er bare hva jeg har sett, så sier ikke noe bastant, men jeg kommer ikke til å bruke den kula i alle fall.

  16. Jepp det stemmer. Nebbet til duene skal være mot vinden.

     

    Jeg slengte bare duene mine ut i forskjellig retning uten noe som kunne minne om formasjon og det dro ned masse duer.

    Joda, det går nok sikkert fint det også, når jeg begynte å jakte lærte jeg at det skulle være i formasjon mot vinden. noe med hvordan duene helst vil ta av tror jeg. Så da har jeg bare fortsatt med det. har også erfart at noen duer setter seg ned uansett, mens andre er veldig kresne på å sette seg ned hvis jeg ikke er tilstrekkelig kamuflert. Å sette duer under høyspenten kan gå begge veier. Tendensen er at de gjerne setter seg på ledningen og ser på lokkeduene istedenfor å sette seg ned på bakken.

  17. Dette blir mitt første inlegg her på kammeret. Menmen, en gang må være den første. min erfaring med duer er at trekke begynner når det blir lyst. Her i Elverum blir det skikkelig lyst sånn ca litt før 6 så sitter du til de ikke trekker lenger. trekket starter opp igjen rundt 12 kanskje og kan være til 5-6 men da er det nok lite. noen dager trekker det hele tiden. Regn er ikke noe stas, men litt vind er bare bra, da flytter dem på seg. duene har du ganske enkelt i en u opp mot vinden med spissen i rettning vinden. Pleier også og ha noen midt i. Sørg for at de står med ca en meter mellom duene, noen kan beite og noen kan se. døde duer er bra å legge ut med spredte vinger. her har dem ikke trøska enda så jeg fikk lov av bonden og sette duene i legda. Det funka fint i fjor i alle fall. Lykke til håper dette var til hjelp.

    Sondre

×
×
  • Create New...