Jump to content

9,3x62 merkelig size- problem, mulig våpenproblem


jnl1000

Recommended Posts

Hei

 Har ladet til husbruk i mange år uten særlig problemer. Er på ingen måte ekspert. Har ny (for meg) S&l m97 m 9,3x62 løp. Lå å skjøt med jaktmatch uten problemer og skulle til å teste mine jaktpatroner fra forrige 9,3'a (heym sr21). Dem kamret ikke. Hmm tenke jeg, ulike toleranser. Kulehammer og frem med dieset. Etter trim og press ligger hylsa nydelig i kammeret, men når sluttstykket ska låse er det tregt. Tennhetta sitter godt inni. Har justert die'en opp og ned. Jaktmatch skutt i mitt nye våpen går helt knirkefritt, noe æ tenker frikjenner kammer/ løp/ sluttstykke.

 Noen ideer om hva æ gjør galt, og hva æ bør sjekk/ fikse? 

Link to comment
Share on other sites

Du har skrudd dia helt ned til den tar i hylseholderen, pluss en halv til en hel omdreining? Noen presser flekser såpass mye når man bruker litt kraft at "helt ned" ikke er helt ned når man faktisk presser ei hylse.

 

Ellers så kan det være at din gamle rifle hadde for langt kammerspill, og at messingen har strukket seg så mye at ikke dia klarer å sette den helt tilbake. Messing fjærer litt, den spretter liksom litt ut igjen etter pressing og i noen situasjoner kan dette bli for mye.

 

Det du da kan forsøke er å gløde hylsene med en gassbrenner så de blir myke, såkalt "annealing" på ytlandsk. Hvis du ikke har gjort det før, så vit at det er enkelt- men du må passe på at varmen ikke kommer helt ned til hylsehodet. En sikker metode er å sette hylsene i ei langpanne med en cm dypt vann, så hylsehodene er vannkjølt, og bruk gassbrenneren på det som stikker opp. De trenger ikke egentlig å gløde, når messingen skifter farge er det varmt nok. Deretter smør og press som vanlig. Nå er messingen myk og skal ikke fjære ut igjen så mye.

 

En siste mulighet er hylselengde, har du trimmet hylsene? Kan hende de har strukket seg så hylsemunningen bunner helt foran i kammeret.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

jnl1000 skrev (25 minutter siden):

Etter trim og press ligger hylsa nydelig i kammeret, men når sluttstykket ska låse er det tregt.

Altså den kamrer ikke? 
Det er ikke alltid du klarer å presse hylser til å kamre like lett som kjøpeammo. Om ditt tidligere kammer var i de øvre toleranser og ditt nye er i nedre del av toleransene kan det være vanskelig å få hylsene til å passe. 
Om det er bare litt tregt å lukke sluttstykket er det ingen fare å skyte, men det er jo irriterende når noen patroner er tunge å kamre.

Link to comment
Share on other sites

Takk for tips! De gamle skuddene kamrer ikke. Tok ut kule/ krutt og pressa hylsan. Lengde ernok, trimma noe til 61,5 uten forskjell. I og med at det er systemvåpen kunne æ lett testa hvor hard/ t dem sitter kammeret når æ tok bort løpet fra kassen. Dem satt perfekt og løsna med en lett dask. Er treg på siste del av ladegrepet, men ja, funker, irtiterer mest. Minner om når man ikke presset inn tennhetta nok. Kan nedre del av hylsa strekke seg? Er ikke åpenbart målbart med skyvelær.  Kjipt å ikke kunne bruke 100st 2ggr skuddte greie normahylser! Tester litt varme! 

Link to comment
Share on other sites

Målt avstanden ifra bunn av hylsa til ca midt på skulderen av hylsa? kan nesten garantere at skulderavstand er lengere på den ene børsa ergo hylsen er like lang etter trimming men avstand ifra bunn av hylsa til skulder er lengere på de du har skutt i annet kammer.

Link to comment
Share on other sites

Problemet ditt er vanlig. Det er toleranser i all produksjon. Du har hatt et våpen med et kammer brotsjet nær maksimum tidligere og nå har du fått et våpen med et kammer brotsjet nær minimum. Begge er nok innenfor toleransene siden fabrikkammunisjon fungerer i begge. For å få de gamle hylsene presset nok tilbake må du presse dem til mindre enn minimumsdimensjonen fordi messingen fjærer. Da skrur du helpressedien så langt ned du kan, slik at du virkelig må bruke makt for å få armen helt ned. Er ikke det nok så slip av en tidel eller to fra toppen av hylseholderen og prøv igjen. Når hylsene først er presset slik at de går inn i det nye kammeret kan du fortsette å lade dem på vanlig måte uten problemer.

Det er også mulig å brotsje opp kammeret litt, men det krever en børsemaker med både brotsj og tolker. Det er best å unngå det.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...