Jump to content

Svelgbrems i rådyr


keenhunter

Recommended Posts

Noen som har erfaring med svelgbrems på rådyr? Forekommer det i Norge? Så det for første gang nå på bukkejakt sørover, ekle 20mm larver som satt i svelget, rikelig av dem. De har sikkert vært der tidligere år også men da har jeg jaktet senere så de har muligens forlatt offeret. Norsk jakt starter jo etter at eventuell brems har forlatt dyrene så det er kanskje mest aktuelt i fallvilt her. Det var to veldig små ettåringer (typ mindre enn norske kje på høsten), lite hode og kropp og selvsagt «knopp-gevir», lurer på hvor mye av dette som skyldes bremsen og om det kan være andre parasitter inne i bildet.

 

Hvor går «grensen» for når man kasserer kjøttet? Tenker størrelse/konsistens lymfekjertler og eventuelt annet (om man ikke faktisk ser parasitter). Dyrenes størrelse er såklart et rødt flagg men de så friske og raske ut i live og en del skyldes sikkert stor tetthet av dyr og svelgbremsen.

 

Hvis det er mistanke om parasitter (fra utlandet), burde man brenne før man graver det ned? Eller dør parasittene relativt raskt slik at det ikke er fare for spredning?

Edited by keenhunter
Tilleggsinformasjon
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Mykje brems på reinen på H.vidda, både hud og svelg. Ser tydelig spor etter dette under skinnet ved flåing, svelgbrems har forlatt dyret når jakta pågår så der er det vel kun SNO som har påvist . Både rådyr, elg og hjort deler områder med reinen, vil overraske meg stort om ikkje dette også er å finne på enkeltindivid av nemnte arter. Dyra vil få problem med å beite, blir urolige og springer mykje. For kjøttkvalitet mht.mat så betyr det ingenting, ser bare fryktelig uapettitelig ut med masse skjell under huda. Grave ned eller brenne avfall er bra, da dreper du dei larvene du har funnet, om det betyr noko i det store bildet, neppe... 

Edited by tussehaugen
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...