Jump to content

6,5x55.. Norsk eller Svensk?


Sør-jeger

Recommended Posts

  • Sør-jeger changed the title to 6,5x55.. Norsk eller Svensk?

Det var i alle fall i Norge man testet seg fram til at et 6.5mm kaliber på prosjektilet gav best resultat. Det var osgp nordemnene som kom fram til en krageløs patron, svenskene vile ha krage. 
men ombestemte seg etter tester fra Mauser. Resten av utfomingen var en diskusjon mellom Norske og svenske, alt ifølge Wikipedia....

 

Link to comment
Share on other sites

Ja, det var det jeg også har lest.
 

Men finner ikke mer informasjon.


Så, er den mest Svensk eller Norsk, når Norge stod for kaliber og hylseutforming.

 

Og når man leser på engelsktalende forum at de kaller den Swedish eller SE, som er Sveriges landkode.

Føler jeg blir litt patrionisk jo eldre jeg blir.. ;)

Edited by Sør-jeger
Link to comment
Share on other sites

Tjukkas skrev (44 minutter siden):

Det var i alle fall i Norge man testet seg fram til at et 6.5mm kaliber på prosjektilet gav best resultat. Det var osgp nordemnene som kom fram til en krageløs patron, svenskene vile ha krage. 
 

Det var vel danskene og med deres Krag, at patronen ble tatt i bruk her i Skandinavnia. Og Sverige var seinere ute med sin 6,5 mm.,  enn Norge. 

Link to comment
Share on other sites

Chiefen.v-2 skrev (3 timer siden):

Patronen ble utvikklet av en felles norsk-svensk geværkomite.

 

Njaaa - i mars 1889 ble det nedsatt en norsk "gevær-kommission", som hadde mandat om å utrede overgang til 8 mm kaliber, for bruk i ombygde Remington- og Jarmann-geværer. I oktober samme år ble den utvidet til en norsk-svensk "Geværkomite til Behandling af Spørgsmaalet om Indførelse af 8 mm Geværkaliber". Denne kommisjonen kom egentlig ikke til stort annet enn ombygging av Remingtongevær til 8 mm, og at man, ved å bruke de nye "Røgfrie krudsorter", kanskje kunne bruke et kaliber mindre enn de 8 millimeter.

 

Norge nedsatte så en komite på 4 medlemmer (med bl.a. O. H. Krag) 19/2 1891, og svenskene gjorde noe tilsvarende. Begge land fant at 6,5 mm hadde mest "raserende" virkning, og de utviklet en patron på basis av 6,5 MS (hadde også mengder av andre patroner til utprøving). De kom, mer eller mindre uavhengig av hverandre, til en 55 mm patron med halvkrave.

 

Den norsk-svenske "Geværkommissionen" ble nedsatt ved Kgl. res. 3/11 1893, og skulle komme fram til "felles bestemmelse for patronleie og patron", slik at patronene kunne brukes felles. Altså en "finpuss" på det arbeidet hvert av landene allerede hadde utført.

 

Så patronen er norsk OG svensk.

 

Edited by Jegermeistern
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

bobby skrev (8 minutter siden):

.. kanskje lett å glemme at vi var i union med Sverige og hadde svensk konge på denne tiden.

 

Følgene av Kieler-freden hadde vi hatt fra høsten 1814. Utviklinga av småkaliberpatroner for røyksvakt krutt foregikk i tiden etter at stortinget hadde vingeklippet svenske-knugen, ved å gjennomføre parlamentarisme i 1884. Selvfølgelig samarbeidet man om "unionspatronen" og mye annet. Men Norge anla også et stort antall grensefestninger mot svenskene, som man altså var i union med, disse måtte nedlegges ved unionsoppløsningen i 1905. Da bygget man nye, 3 mil fra grensa, for svenskene hadde man jo liten tiltro til!

 

En av disse nye befestningene etter 1905 var Ingstadkleiva Fort, bedre kjent som Hegra Festning, det forsvarsverket på fastlandet i Europa som holdt ut lengst mot Hitler.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...