Larsen111 Posted November 16, 2021 Share Posted November 16, 2021 Hei! Nybegynner på spekefronten her Prøver ut å lage pinnekjøtt og fenalår for 2. år her. har kun plass til det i kjelleren, noe som ikke er helt optimalt, da luftfuktigheten kan komme opp i 86% på regntunge dager, noe det er mye av her på Vestlandet. Men det er godt luftet der og det gikk i fjor, så ser ingen grunn for at det ikke skal gå i år! Har nå stått i 14 dager, så litt til mugg i dag, som skal vaskes bort med saltlake. Spørsmålet mitt er: noen som vet hva de brune prikkene er? Er det noe form for mugg/sopp? Ikke like lett å vaske bort de som den vanlige hvite muggen. Håper noen kan hjelpe meg! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Berbu Posted November 16, 2021 Share Posted November 16, 2021 Det ser ut som sopp som er begynt å vokse, hvit mugg kan du vaske bort men sort og grønn mugg bør du dessverre kaste. hvis du skal redde dette ville jeg skjært bort området med sort/grønn mugg og passet god på di neste dagene for å se at du har fått bort alt. Sett gjerne på en liten vifte for å få bedre luftsirkulasjon. ofte begynner kjøttet og lukte surt etter slik mugg og da er det kort vei til søppelkassen her i huset. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bardp Posted November 16, 2021 Share Posted November 16, 2021 Kjøp deg en luft avfukter med en slik luftfuktighet som du oppgir er du jo sjanseløs. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chiefen.v-2 Posted November 16, 2021 Share Posted November 16, 2021 Det der hadde ikke jeg spist. Speking i kjeller har jeg null tro på, loft, luftig løe, naust, bur på verandaen. Det funker. Evt spesialbyg skap med god kontroll på temperatur og luftfuktighet. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stihl Crazy Posted November 16, 2021 Share Posted November 16, 2021 (edited) Trur ikkje dette er retta tida på Vestlandet for sånt nesten uansett kor du heng det. Har aldri høyrd om speka pinnakjøt før, heller spekesild og spekeflesk. Men andre har muligeins andre vanar. Ellers einig med ein av dei andre når det gjeld speking, litegrann kvitmygl gjere ikkje noko, men vert det grønt og sånt då er det berre og hiva. Ellers, før i tida åt dei mykje poteter og flesk heima om sommaren, før kjøleskap og fryseboksar, alltså før dei hadde straum. Det var nok i speke må ha vore ramsalt og for at det skulle halda seg vil eg tru og ikkje bli surt. Edited November 16, 2021 by Stihl Crazy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bardp Posted November 16, 2021 Share Posted November 16, 2021 Jeg holder til mitt i Vestfjorden og luftfuktigheten store deler av året er slik at tørking av både fisk og kjøtt er helt håpløst. Men jeg har et tett uthus med en luft avfukter i og der kan jeg tørke både kjøtt og fisk helt perfekt. Så her blir det både fenalår, pinnekjøtt, valskinke, klippfisk og tørrfisk. Setter avfukteren på 55% luftfuktighet og det tørker fort og effektivt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Larsen111 Posted November 16, 2021 Author Share Posted November 16, 2021 (edited) Gikk nå helt fint i fjor, ble veldig bra resultat da. Samme kjeller men mulig vinteren ikke var like fuktig i fjor. Trodde pinnekjøtt hørte til Vestlandet så overrasket over mange innspill her. Takk for alle innspill og tips! Kjøttet blir flyttet så raskt det lar seg gjøre til en annen plass rett og slett. Ingen strømuttak i kjellern så avfukter blir ikke mulig. Alt av sopp skåret bort, ingen vond lukt så tror det gikk fint. Har alt hengt 14 dager uten noe tegn til uting. Da har luftfuktighet ligget på 60-65%, noe jeg fikk høre var innafor(?). Sjekker hver dag så ble veldig overasket når jeg så denne hadde steget til 86 i dag. Ps: heter kanskje tørking og ikke speking? Veldig ny på dette her så mulig jeg bruker feil begrep. Er saltet i 3 døgn og så hengt opp. Edited November 16, 2021 by Larsen111 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stihl Crazy Posted November 17, 2021 Share Posted November 17, 2021 Kor lenge heng det då? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Larsen111 Posted November 18, 2021 Author Share Posted November 18, 2021 13 hours ago, Stihl Crazy said: Kor lenge heng det då? 6-8 uker Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.