Jump to content

Våpenamnesti?


einherje

Recommended Posts

Legger ved denne uten kommentar. Den er klipt og limt fra Nord-Norsk avis.

 

politibetjenter. Omregistreringen gjøres av egne kollegaer.

Ulovlige helautomatiske maskinpistoler endte opp i privat eie hos polititjenestemenn

 Eskil Mehren

 02.10.21 07:01

Åpne deleknapper for artikkelen

 For abonnenter

(Nordlys)

I 2017 innførte regjeringen et nasjonalt våpenamnesti.

– Ulovlig våpenbesittelse utgjør en risiko for samfunnet, sa sa daværende justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen (FrP).

Formålet var å destruere ulovlige våpen og å redusere antallet uregistrerte skytevåpen. Ordningen ble omtalt som en suksess, man slapp straff ved å levere inn ulovlige våpen mens ordningen pågikk.

– Det er grunn til å tro at det fortsatt finnes en del ulovlige skytevåpen, våpendeler og ammunisjon i privat eie. Et nytt våpenamnesti vil bidra til å bedre politiets våpenkontroll, sa Amundsen videre.

«Fikk sjokk»

Men det skulle vise seg at heller ikke alle i politiet hadde våpenkontroll.

I 2019 innledet Spesialenheten for politisaker etterforskning mot Troms politidistrikt og flere tjenestepersoner etter mulig brudd på våpenloven.

Årsaken var at flere våpen som ble innlevert av privatpersoner under amnestiordningen, endte opp hos to polititjenestemenn. To av våpnene er ulovlig å eie. De andre skulle heller ikke blitt overført til dem.

ULOVLIG: En helautomatisk Stengun mk2 ble overført til en polititjenestemann av lederen på forvaltningsavdelingen. Foto: Wikimedia Commons / Museum Rotterdam

En tidligere leder ved forvaltningsavdelingen i Harstad innvilget og godkjente alle søknadene om overføring av våpen til politibetjentene. Han forklarte i ettertid at han «fikk sjokk» da han forsto hvordan regelverket egentlig var.

Etterforskningen viste også at det på flere av våpnene var forsøkt å gjøre endringer i våpenregisteret ved å «selge våpenet fra seg selv – til seg selv».

– Han vet ikke hvorfor han har trodd dette

Ett år etter at de helautomatiske maskinpistolene ble overført til politibetjentene, var vedkommende som innvilget søknadene på opplæring i Tromsø. Han og en annen ansatt i politiet gikk gjennom sak for sak og kom til slutt til våpensøknaden som omhandlet en Stengun maskinpistol. Et våpen som var innlevert på amnestiordningen for destruksjon, men likevel godkjent og overført til politibetjenten.

MP40: En MP40 helautomatisk maskinpistol som var innlevert til destruksjon, ble overført privat på en polititjenestemann. En leder ved saksbehandlingsavdelingen sto for registreringen. Foto: Sun Ladder Wikimedia Commons

Ingen av tjenestepersonene har vært under etterforskning fra Spesialenhetens side, men lederen og den ansatte på forvaltningsavdelingen var mistenkt for grov uaktsom tjenestefeil.

– Han gjorde da mistenkte oppmerksom på at man som privatperson i Norge ikke lovlig kan inneha automatvåpen. Dette var første gang mistenkte ble klar over at dette var ulovlig. Han ble sjokkert, fordi han hele tiden hadde levd i den oppfatning at en særordning har gitt politi- og forsvarsansatte mulighet til å erverve våpen uten å være medlem i skytterklubb, også automatvåpen, heter det i Spesialenheten for politisakers gjennomgang av saken.

Også en annen politiansatt hadde fått overdratt en innlevert maskinpistol på seg.

– Han vet ikke hvorfor han har trodd dette, om han har hørt det av noen eller om det var en oppfatning han har tatt med seg fra forsvarstiden.

ETTERFORSKET: Spesialenheten for politisaker har gjennomgått våpenhåndteringen etter varselet fra Troms politidistrikt. Avgjørelsen som offentliggjøres fra etaten er preget av anonymisering og sensurering.

Politiansatte i Troms er ikke de eneste som har vært gjenstand for etterforskning fra Spesialenhetens side i forbindelse med våpeninnlevering. I fjor sommer ble det kjent at tilsynsorganet henla etterforskningen av tidligere politimester og nestleder i Spesialenheten Johan Martin Welhaven. Han hadde «holdt av» flere innleverte våpen og hadde også ett til pynt på sitt eget kontor.

Polititjenestemenn ble ikke etterforsket

Guro Glærum Kleppe er assisterende sjef i Spesialenheten for politisaker. Hun vil ikke stille til intervju med Nordlys i denne saken. På spørsmål om oppklaring av faktum i saken, svarer hun at sladdingen er gjort for at partene ikke skal kunne identifiseres. Hun omtaler det som at de to som har vært mistenkt har jobbet med våpenforvaltning i politiet. På spørsmål om hvorfor de to polititjenestepersonene ikke har vært etterforsket, svarer Kleppe følgende:

– Vi har ikke kommentarer utover det som fremkommer av påtalevedtaket.

Avdekket avvik

Det var Troms politidistrikt som avdekket at det var avvik ved våpensaksbehandlingen ved Harstad politistasjon, etter at ansatte deltok i internopplæring i Tromsø i forbindelse med sammenslåingen av politidistrikter.

Troms politidistrikt meldte selv saken til Spesialenheten for politisaker i mars 2019.

«Det groveste er etter min oppfatning at fullstendig ulovlige våpen blir overført til politiansatte. Jeg tenker da på de to helautomatiske våpnene. Dette er våpen vi får inn i amnestiet hvor hele formålet er å få slike våpen innlevert slik at de ikke lengre er tilgjengelig i samfunnet», skriver daværende påtaleleder Einar Sparboe Lysnes til Spesialenheten.

– Til dels grove avvik

758 søknader ble gjennomgått av Troms politidistrikt og de ble funnet en rekke mangler. Det var behandlingen av egne ansatte som ble trukket frem:

Kunnskapsmangel, saksbehandlingsfeil og mulige tjenestefeil ved våpensaksbehandlingen, het det i varselet til Spesialenheten.

– Da vi avdekket avvikene, og til dels grove avvik, var vår vurdering at dette kunne være straffbare forhold. Derfor sendte vi saken over til Spesialenheten, sier Lysnes til Nordlys i dag.

De mest graverende forholdene som avdekkes er altså at to ulike polititjenestemenn har tatt et innlevert Stengun M2 og en MP40 og fått disse registrert på seg selv. Dette er våpen i kaliber 9mm, en ammunisjonstype som er utbredt den dag i dag.

Den ene oppga affeksjonsverdi og samlerobjekt som begrunnelse. En ansatt i politiet står oppført som selger.

– Våpenet er ulovlig og søknaden skulle aldri vært innvilget, skriver Troms politidistrikt.

Forsøkte å endre registreringen

Politidistriktet skriver at de ikke har klart å finne søknaden om våpenerverv i forbindelse med at en annen ansatt får overført en MP40 på seg. Det ble overført til en politibetjent, men det er ifølge Troms politidistrikt usikkert hvem som har signert som selger.

I etterkant er det gjort forsøk på å endre på registreringen i våpenregisteret ved å selge våpenet fra samme kjøper som selger.

I en annen søknad om erverv ble det oppgitt «samling/øvingsskyting» som begrunnelse. Også her har gjennomgangen fra Troms politidistrikt funnet at det er gjort forsøk på et fiktivt salg.

– B har senere forsøkt å endre på registreringen i våpenregisteret ved å selge våpenet «fra H til H», heter det i avgjørelsen fra Spesialenheten.

Begrunnet med «jakt»

I 2012 ble en 9mm Luger innlevert fra arvinger i forbindelse med at eieren var gått bort. I stedet for å sendte det til Kripos slik instruksen sa, overtok den ansatte på forvaltningsavdelingen pistolen selv. Forklaringen var at våpenet var «meget pent og hadde affeksjonsverdi». Han forklarte til Spesialenheten at han ikke ville ha det selv, men hadde plan om at et historisk senter kunne overta det.

– Det fremkommer ikke hvem som solgte våpenet, står det i redegjørelsen fra Troms politidistrikt.

En uregistrert hagle som ble levert inn under våpenamnestiet ble overtatt av en politiførstebetjent i august 2017. Behovet for overtakelsen var begrunnet med «jakt». Søknaden ble innvilget to dager senere.

Undersøkelsene viser at det også i dette tilfellet ble forsøkt med et fiktivt salg for å endre på registreringen i våpenregisteret.

Troms politidistrikt skriver at de nå anser å ha «brakt situasjonen under forsvarlig kontroll» og at de har ryddet opp i sakene der det har vært mulig.

Påtalelederen i Troms politidistrikt skriver videre at det er avdekket at saksbehandleren ikke hadde den kompetansen som kreves for å inneha lederstillingen og at ble overført til en rådgiverstilling uten ansvar for våpensaksbehandling.

Spesialenhetens vurdering av de mistenkte

Spesialenheten skriver i sitt påtalevedtak den 29. september 2020 at det ble begått tjenestefeil av den politiansatte som overførte maskinpistolene og haglen til polititjenestemenn.

– Den er så graverende at forholdet må anses som grovt pliktbrudd, står det i påtalevedtaket.

Det vises også til at det i lang tid har vært streng praksis for å kunne erverve skytevåpen. Likevel henlegges saken mot ham på bevisets stilling. Det begrunnes med at det er bevismessig tvil om de subjektive vilkår for straff er oppfylt – om det beviselig er «grunnlag for sterk bebreidelse».

– Videre legges det noe vekt på at skytevåpnene ble overdratt til ansatte i politiet og at det således ikke er grunn til å tro at de ville bli oppbevart og/eller behandlet på uforsvarlig vis.

Heller ikke at han selv overtok en Luger anses av Spesialenheten som straffbart.

Kvinnen som også var under etterforskning for grov uaktsom tjenestefeil slipper også straff. Hun har forklart til Spesialenheten at hun ikke hadde kunnskap om politiets behandling av våpensøknader da hun ble tildelt arbeidsoppgaven.

– Selv om Cs behandling av to våpensøknader førte til at to maskinpistoler ble overført til nye eiere, objektivt sett utgjør et grovt brudd på tjenesteplikt, mangler også C subjektiv skyld for at dette skal utgjøre en straffbar handling, står det i avgjørelsen.

De oppsummerer også med at et straffansvar mot kvinnen uansett ville vært foreldet i dag.

Etterforskningen mot Troms politidistrikt henlegges også. Årsaken er at distriktet ikke kan anses som ansvarlig for en eventuell manglende opplæring av et tidligere politidistrikt de overtok i forbindelse med sammenslåingen i juni 2017.

– Det er heller ikke holdepunkter i saken for at Troms politidistrikt hadde kunnskap om eller skulle hatt kunnskap om at den faglige standarden på våpenbehandlingen ved politistasjonen var så vidt mangelfull, at de umiddelbart selv skulle ha overtatt denne oppgaven.

Saken er imidlertid sendt til administrativ gjennomgang for å unngå liknende situasjoner i fremtiden.

Les mer om: 

Våpen

 

Ulovlig våpen

 

Politiet

 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Jeg synes dette sitatet er ganske "søtt":

 

1 hour ago, einherje said:

Kvinnen som også var under etterforskning for grov uaktsom tjenestefeil slipper også straff. Hun har forklart til Spesialenheten at hun ikke hadde kunnskap om politiets behandling av våpensøknader da hun ble tildelt arbeidsoppgaven.

 

Det er vel noen av oss som, i et mulig anfall av paranoia, tror at dette ikke er et enestående tilfelle!

Link to comment
Share on other sites

hadde mista alt av våpen og sansynlig vis fått både bot å fengsel hadde noen som ikke var politi gjordt dette.

 

¨– Videre legges det noe vekt på at skytevåpnene ble overdratt til ansatte i politiet og at det således ikke er grunn til å tro at de ville bli oppbevart og/eller behandlet på uforsvarlig vis. ¨ dette er vel noe av det mest hysteriske jeg har lest på lenge. at man er ansatt i politiet utgjør jo ingen forskjell ift oppbevaring/bruk av våpenet.

 

jeg tror alt i alt at dette er et resultat av rigide regler ift samling og defacto totalforbud mot hel automatiske våpen. hadde en samle tilatelse på alle typer våpen vert høvelig greit å få for de med interessen/vandelen så hadde det nok vært langt bedre kontroll på det som i dag er ulovlig.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...