40årskrisa Posted August 25, 2021 Share Posted August 25, 2021 Finnes det noe formel/tommelregel for å regne om fra slaktevekt til levende vekt? jeg har en reinsbukk med slaktevekt på 65kg, hva veide den før jeg satte kniven i den? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stihl Crazy Posted August 25, 2021 Share Posted August 25, 2021 Ca det dobbla 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sølvrev Posted August 25, 2021 Share Posted August 25, 2021 (edited) Jeg regner det går bort ca. 45% av vekten når du har flådd, tatt ut innvoller, kappet hodet ved øverste nakkehvirvel, og frambein/bakbein som på figur. Kanskje noe større vekttap for kalver. Så TS' bukk bør ha veid rundt 118 kg i levende tilstand. Edit: grattis med bukk, forresten. Edited August 25, 2021 by Sølvrev 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jjrckd Posted August 25, 2021 Share Posted August 25, 2021 (edited) Innlegg slettet pga sviktende hukommelse. Edited August 25, 2021 by jjrckd Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jegermeistern Posted August 26, 2021 Share Posted August 26, 2021 8 hours ago, jjrckd said: - sviktende hukommelse. - Det er visst noe som heter "Norsk Demensforening", @jjrckd (hvis jeg husker rett, da, - - ? ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Per-S Posted August 26, 2021 Share Posted August 26, 2021 57 minutes ago, Jegermeistern said: (hvis jeg husker rett, da, - - ? ) Det er vel ikke korttidsminneforeningen du tenker på? Jeg har to medlemskap da jeg hadde glemt at jeg meldte meg inn! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ruger #1 Posted August 27, 2021 Share Posted August 27, 2021 On 8/25/2021 at 11:25 PM, jjrckd said: Innlegg slettet pga sviktende hukommelse. Husk at vi skal på jakt PÅ TORSDAG Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tussehaugen Posted August 28, 2021 Share Posted August 28, 2021 On 8/25/2021 at 5:40 PM, 40årskrisa said: jeg har en reinsbukk med slaktevekt på 65kg, hva veide den før jeg satte kniven i den? Ca 130 kg Lår, korrekt slakta er 1:6 Og bein utgjer ca 25% av slaktevekta. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jabadabadoo Posted October 9, 2021 Share Posted October 9, 2021 On 8/25/2021 at 7:22 PM, Sølvrev said: Jeg regner det går bort ca. 45% av vekten når du har flådd, tatt ut innvoller, kappet hodet ved øverste nakkehvirvel, og frambein/bakbein som på figur. Kanskje noe større vekttap for kalver. Så TS' bukk bør ha veid rundt 118 kg i levende tilstand. Edit: grattis med bukk, forresten. Er dette gjeldende for elg også? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tussehaugen Posted October 10, 2021 Share Posted October 10, 2021 Ja det vil eg meine. Ver derimot oppmerksom på voksen elg har større andel av totalvekta i låra. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HVSJT Posted October 14, 2021 Share Posted October 14, 2021 Når det gjelder voksen elg utgjør også nakken på større okser en betydelig vekt Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jegermeistern Posted October 15, 2021 Share Posted October 15, 2021 9 hours ago, HVSJT said: Når det gjelder voksen elg utgjør også nakken på større okser en betydelig vekt Dette gjelder i enda større grad rein, bukker på vårparten kan bruke liten snipp, når brunstkampene begynner, har de formidable nakkemuskler. Det er naturlig årsvariasjon i "boling". On 8/28/2021 at 9:04 PM, tussehaugen said: Lår, korrekt slakta er 1:6 Da jeg starta elgjakt (jeg og Metusalem tok jegerprøven samtidig!), fikk jeg høre at det klarte seg med å veie et lår av dyret. Man fant slaktevekta ved å multiplisere lårvekta med 5 for kyr, og 6 for okser (kalver ble ikke nevnt, på den tida var det nettopp blitt tillatt å skyte kalver, med det skulle likevel ikke gjøres. Å skyte kua fra små kalver, var derimot helt lovlig). Vårt lag parterte dyra i marka, og veide så hver del, og fant total slaktevekt. Jeg regna ut "forholdstallet" for lårvekt for et stort antall dyr, og fant at det lå mellom 5,6 og 5,8, når låra var korrekt slakta (kutta "korteste vei", og sagd hoftebeinet, ikke kutta tvert over lenger nede, mot hoftekula). Noen tydelig forskjell mellom kyr - okser - ungdyr - kalver, fant jeg ikke. Jeg har ingen oversikt over "rundvekt" kontra slaktevekt for elg eller rådyr. Et år ble det etablert et garveri ikke langt herfra, og jeg bar ned mange skinn, saltet de, og leverte til bedriften. (Vi fikk aldri noe oppgjør for dem, så ravnen og kråka fikk beholde skinna åra etter). Jeg kan skrive under på at de var tunge! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartemannen Posted October 15, 2021 Share Posted October 15, 2021 Hmm. For elg er vel tommelfingerregelen at dyret veier mindre enn det man har fått tillatelse til? Ei ku på maks 170kg vil alltid veie under 170kg. Er det ikke slik? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tussehaugen Posted October 17, 2021 Share Posted October 17, 2021 On 10/15/2021 at 10:44 AM, Jegermeistern said: lårvekt for et stort antall dyr, og fant at det lå mellom 5,6 og 5,8, når låra var korrekt slakta (kutta "korteste vei", og sagd hoftebeinet, Enig der. Vi bruker ca 1/5.5 på elg og 1/6 på villrein. Om eg ikkje hugsar heilt feil så er elgbog ca 1/8. Skinn, klauver og hovud er ca 20% av totalen. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Haavard Posted October 17, 2021 Share Posted October 17, 2021 On 10/15/2021 at 10:44 AM, Jegermeistern said: (kalver ble ikke nevnt, på den tida var det nettopp blitt tillatt å skyte kalver, med det skulle likevel ikke gjøres. Å skyte kua fra små kalver, var derimot helt lovlig). Jeg leste en bok om renjakt i Skjåk i gamle dager. Der var det en gammel jakthistorie (lang, men jeg husker spesiellt dette): "Vi fikk se bukk, simle og kalv og skjøt begge to." Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.