Jump to content

Buorm


Vaquero

Recommended Posts

Vi har noen småkryp og smådyr på tunet på landstedet. En del hoggorm forekommer, men denne buormen er litt hyggeligere. Den  oppholder seg i et blomsterbed. En annen fastboende krabat har jeg ennå ikke fått tatt bilde av, en røyskatt under låven. Røyskatten har jeg sett tre ganger med mus i kjeften, håper den gir avkom som blir stedsbunnet. Buormen på bildet var synlig i bedet i over fem timer, flyttet seg litt. Den var nok ca. en meter lang, jeg har sett dem lengre. 

Buorm.JPG

Edited by Vaquero
  • Like 7
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Da jeg var fjortis tilbake på åttitallet en gang fanget jeg en buorm og hadde den i et 600 liters akvaterrarium. Der hadde den planter, stein og røtter å gjemme seg blant, og en vannpytt så den kunne svømme. Vannet var selvsagt tilkoblet en akvariepumpe med filter, og ble regelmessig byttet. Buormer er såkalte vannsnoker, og fanger og spiser både fisk og amfibier, i tillegg til at de spiser små pattedyr, meitemark, insekter, reptiler og fugler. Egentlig er de temmelig altetende.

 

Buormen "min" var rundt en halv meter lang da jeg fanget den, men hadde voldsom appetitt og vokste raskt. Da jeg slapp den ut i skauen igjen målte den 110-120 cm (vanskelig å måle slike typer, for de ligger ikke stille på kommando). I starten bet den og var temmelig aggressiv, men etter en stund ble den "tam" og lot seg håndtere. Den spiste til og med ørekyte rett fra hånda. Jeg hadde buormen i fangenskap i to eller tre år, før den ble sluppet ut ved hytta til en kompis (der jeg fanget den). Vi så igjen denne buormen rundt hytta i flere år etter at jeg slapp den ut. Den var lett å kjenne igjen både pga. størrelsen og fargemønster, men også fordi den hadde et arr oppå hodet.

 

@Vaquero Buormen du har tatt bilde av skal snart skifte ham. Det ser man ved at øynene er melkehvite. Buormer er ikke giftige, men de biter hvis man fanger dem, og de har bra med skarpe tenner slik at et bitt gjerne fører til litt blodbad. Og så kan de sprute ut en illeluktende guffe fra en kjertel ved rumpa. Og tro meg; den lukta vil du ikke kjenne! Så det er best å la dem være i fred. Buormen har dessverre blitt sjelden de siste 20-30 årene. Jeg har ikke sett en buorm på mange år. Det betyr at landstedet ditt har en viktig rolle som "reservat" for disse kule reptilene🙂

 

 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

27 minutes ago, FredrikW said:

Jeg har ikke sett en buorm på mange år. Det betyr at landstedet ditt har en viktig rolle som "reservat" for disse kule reptilene🙂

Vi ser buorm i hagen hvert år, flere ganger i løpet av sesongen. Vi har flere blomsterbed og stor plen, egentlig ikke så mye åpne vann eller myrer som er fuktige. Frosk har vi mye av, så mat skulle ikke mangle. Jeg/vi i familien er bevisste på å ha respekt for de dyrene som kommer innom hagen. Mye hare trives der, stort sett er det gøy og et friskhetstegn på at det finnes dyreliv rundt oss.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

De er tydeligvis stedbundne da jeg har sett en flere ganger ved en steindemning (eller stem som de sier her i Agder).
Artig når jeg går tur sammen med andre og sier at nå skal vi se om vi ser buormen :)
Om den ikke er på fisketur ligger den vanligvis i / ved steinmuren og slapper av eller varmer seg i sola.
Vi holder avstand og legger vekt på ikke å forstyrre den.

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Jeg løfter denne tråden igjen, det er mye orm på eiendommen her:

Det er gøy å ta naturbilder også. I sommer så langt har jeg gjort mange observasjoner av div. orm, særlig buorm, også flere huggormer, sorte og grå. En huggorm var for nære husene, rett ved muren, denne fanget jeg og satte ut et stykke unna hvor det er mye frosk. 300 meter er visstnok litt for kort unna har jeg lest. Disse buormene her må være det som forekommer uten de gule prikkene bak øynene. På samme plassen har jeg sett buorm med gule prikker.

To buormer.JPG

DSC06422.JPG

Sort huggorm.jpg

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Vaquero skrev (På 17.8.2023 den 10.28):

Disse buormene her må være det som forekommer uten de gule prikkene bak øynene. 

 

Dette stemmer. Veldig kult bilde! Du er heldig som har disse på eiendommen. Ikke så vanlig med svart buorm, selv om disse er vanligere i Norge enn i nabolandene. Slike svarte reptiler kalles "melanistiske reptiler". Denne genetiske variasjonen forekommer både blant ormer og firfisler her i landet.

 

Man ser forskjell på svart buorm og svart huggorm ved at buormen kun har store skjell på hodet, mens huggormen bare har tre store skjell midt oppå hodet, i tillegg til de to øyeskjellene. Huggormen er også ganske "stuttjukk" i forhold til den slanke buormen, og har en tydeligere overgang mellom kropp og hale enn det buormen har. Som oftest er også svarte buormer mer "glinsende" enn svarte huggormer, som fremstår som mer matte i fargen. 

 

De fleste buormer jeg har kommet over stikker som du sier før man kommer innpå, mens huggormen gjerne stoler på kamuflasjen og blir liggende så lenge at man kan tråkke på den. Med andre ord kan man være ganske sikker på at man har å gjøre med en svart huggorm, hvis man kommer så nært innpå at det er fare for å bli bitt.

  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...
On 6/19/2021 at 9:11 AM, Vaquero said:

Vi har noen småkryp og smådyr på tunet på landstedet. En del hoggorm forekommer, men denne buormen er litt hyggeligere. Den  oppholder seg i et blomsterbed. En annen fastboende krabat har jeg ennå ikke fått tatt bilde av, en røyskatt under låven. Røyskatten har jeg sett tre ganger med mus i kjeften, håper den gir avkom som blir stedsbunnet. Buormen på bildet var synlig i bedet i over fem timer, flyttet seg litt. Den var nok ca. en meter lang, jeg har sett dem lengre.  Bruk skrive tekst med ai banebrytende. Ved å integrere AI i undervisningen kan vi skape mer tilpassede læringsopplevelser for elever, tilpasset deres individuelle behov og læringsstiler. AI kan også bidra til å automatisere administrative oppgaver, frigjøre lærernes tid til å fokusere mer på undervisning og veiledning. Dette åpner opp for en spennende fremtid med endeløse muligheter for utdanning.

Buorm.JPG

Jeg er også interessert i slanger. 

Edited by rukia
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...