Mikkel Posted December 23, 2008 Share Posted December 23, 2008 Hvordan og hvor lenge skulle æljtunga kokes igjen? Har liggi i saltlake over natta. Har kokt tunge før, men jeg er ikke av dem som skriver opp oppskrifter Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sako 30-06 Posted December 23, 2008 Share Posted December 23, 2008 Til den er mør Jeg har ikke kokt elgtunge, men okse-, lam- og hjortetunge pleier å få fra en til tre timer på lett kok. Når den kjennes mør ut når jeg stikker den i rota med en gaffel, er den ferdig. Flåes mens den er varm, ellers må du spikke av skinnet Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tikkakoski Posted December 23, 2008 Share Posted December 23, 2008 Koketid for elgtunger (trekking): Kalv/ ungdyr 2t Voksne dyr 3t Jeg bruker ikke å la tungene ligge i saltlake. Koker de med en liten neve grovsalt i vannet og litt pepper og laubærblad. Som "Sako 30-06" sier er det en fordel å rense de mens de er varm. Jeg bruker deretter å legge de tilbake i kasserollen å avkjøle de i laka før jeg fryser de ned. Synes dette gir et mye saftigere resultat. Tunger er skikkelig snadderpålegg, lykke til! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BMT Posted December 23, 2008 Share Posted December 23, 2008 Kokt lettsaltet elgtunge Ingredienser: 1 elgtunge ca 1 kg Saltlake: 1 1/2 l vann 1 1/2 dl salt 2 ss sukker 10 knuste pepperkorn 5 knuste einerbær 2 laurbærblad Koking: kaldt vann 1 liten gulrot 1 liten løk eller 1/4 purreløk 5 hvite pepperkorn 5 svarte pepperkorn 1laurbærblad Tilberedning: Skyll tungen og stikk med en nål rundt hele. Bland alle ingrediensene til saltlaken og rør til salt og sukker er oppløst. Legg i tungen og sett den kaldt 1-2 døgn. Ta så opp tungen som skylles og legges trangt i en kjele. Hell over vann til det dekker hele tungen. Kok opp på svak varme og skum av. Tilsett vaskede og rensede grønnsaker og krydder. Kok opp under lokk på svak varme til tungen er mør. Den er ferdig når en stekenål lett går gjennom den tykkeste delen. Beregn ca 2 1/2 time. Ta opp den ferdigkokte tungen og skyll den raskt i kaldt vann. Skjær et snitt i skinnet på undersiden ved tungespissen og dra av skinnet. Skal tungen serveres kald legges den tilbake i kraften. Skjær tungen i tynne skiver. Serveres med potetmos eller kokte poteter, kokte grønnsaker, soppsaus eller tomatsaus til varm tunge. Kald tunge med rømme eller dréme fraîche tilsatt pepperrot eller sennep, kokte poteter og salat. God jul! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dagl Posted December 23, 2008 Share Posted December 23, 2008 Innleggene over beskriver hvordan man skal koke tunge. Selv om det er på kanten til å være OT, vil jeg slenge på ett forsøk jeg gjorde ifjor som var vellykket. Jeg skulle bruke tunge til en forrett, og ønsket en liten vri. Etter koking, bare til "skinnet" løsnet såpass at jeg fikk det av, avkjølte jeg tunga. Delte den på langs, og varmrøkte den lett i en abu-røk. Den ble spist kald, men jeg smakte på den varm og det var nydelig begge deler. Kan anbefales. mvh Dagl Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Redfox Posted December 23, 2008 Share Posted December 23, 2008 Koketid for elgtunger (trekking):Kalv/ ungdyr 2t Voksne dyr 3t Jeg bruker ikke å la tungene ligge i saltlake. Koker de med en liten neve grovsalt i vannet og litt pepper og laubærblad. Som "Sako 30-06" sier er det en fordel å rense de mens de er varm. Jeg bruker deretter å legge de tilbake i kasserollen å avkjøle de i laka før jeg fryser de ned. Synes dette gir et mye saftigere resultat. Tunger er skikkelig snadderpålegg, lykke til! Hojsan, Tikkakoski. Takk for sist, rådyrsteika var god den. Se vel igjen på nyåret på Lausklubben. Over til elgtunge og Mikkel. Mitt favorittpålegg. En god neve grovsalt sammen med en liter vann. Koke i 2,5-3 timer. Avskjøltes for så å skjæres i paslige skiver til å ha på brødskiva med majones. Husk å skjære av skinnet etter at den er skjært i skiver. Lettere enn å flå først for så å skjære i passelige skiver. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.