Jump to content

Kjøpe privat jaktterreng


Toffyyy

Recommended Posts

Jeg har 2 større eiendommer og den ene er det rettigheter som stammer helt fra vikingtida og greier (det føles som det i hvertfall)...

 

Jaktrettigheter er vel krangel #1 når det gjelder eiendom, kort etterfulgt av veirett og sånt.

 

Sier ikke disse tingene for å skremme deg fra å kjøpe eiendom, men ikke alle rettigheter er tinglyst heller. Så mitt råd er, at kommer noen med et "krav" som kan noenlunde verifiseres på bygda så prøv å få noe ut av det (fylt vedlager om de har rett til vedhogst, rydding om de har jaktrettighet på noe rådyr etc). Du får godt naboskap av sånt.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Er det ikke tinglyst eller det foreligger en leieavtale så har man ingen rett på jakt. Begge deler skal det opplyses om ved salg. En tinglysning av jaktrett har en maksimal gyldighet på 10 år før den går tilbake til grunneier. Hva andre evnt måtte mene er en annen sak så det kan være at man må ta en runde i forliksrådet slik at motparten skal få nødvendig hjelp til å forstå hvordan ting henger sammen. Uskrevne jaktretter kan man tørke seg bak med, det foreligger ikke hevd på jakt på lik linje som det feks gjør på beiterettigheter, veiretter, vannrett etc.

Link to comment
Share on other sites

@jjrckd Ja, det er sikkert rett som du sier. Man kan nok som ny grunneier tørke seg bak med uskrevne jaktretter hvis man vil. Men dersom man kjøper et stykke utmark og finner ut at slyngelungene fra nabogården 'i manns minne' faktisk har hatt lov til å knipe seg noen orrfugl der kan det være klokt å la de fortsette med det. Det er upraktisk å ha lovens bokstav på sin side og samtidig være venneløs når man sitter fast i grøfta og trenger en traktor eller når man trenger hjelp til å dra en elg til tuns. Da er det kanskje bedre å ta en prat og komme til en enighet som gagner alle.

Link to comment
Share on other sites

Som vi alltid har sagt ute der jeg bor, vi ordner opp oss i mellom og drar ikke inn kommune, stat, prest eller politi ;)

 

Man kommer ganske langt med dette. "Oppskriften" til jjrckd er lovmessig korrekt, men man skal også bo med disse folkene. Da er det bedre å ha slike "husmennordninger" hvor man kan dra noen fordeler av sin egendom uten å måtte selv gjøre noe fysisk med det.

 

Du opprettholder godt naboskap og man slipper den "lynsjestemningen" det fort kan bli. Og som Umbo nevner, absolutt ingen vil hjelpe deg om du står der i grøfta med en bil etc.

 

Et av ordtakene i vår slekt er ganske passende til dette: "Aldri legg deg ut mot noen unødvendig, du kan få bruk for dem".

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...