Jump to content

Plastikk eller trestokk


Jompi

Recommended Posts

19 minutes ago, Jompi said:

Hva evt. er ulempene ovenfor plast

 

"Plast" er mye forskjellig, både når det gjelder geværskjefter og andre produkter, som båter. Alt fra myke "plastbøtte-skjefter" til skjefter med glassfiberforsterkninger, og til avanserte skjefter med devinycell-kjerne og kevlar-forsterkning, de sistnevnte kan jo bli svært lette (men dyre!).

 

Treskjefter er forresten heller ikke bare "tre", de vanlige er jo laget av løvtre (spesielt nøttetre for fine skjefter). Vi har jo også laminerte skjefter, de blir sterkere, men også tyngre. De mest velkjente er skjeftet til Mauser M/98, og skjeftet til Sauer STR 200. Laminerte skjefter kan også lages lette, hvis man bruker kjerne av balsa e.l..

 

Tre eller kunststoff er først og fremst et spørmål om bruksoråde og våpentype. Sjøjakt etter sel og fugl er vel eneste feltet der man bør bruke kunststoff.

 

"Mye styr med treskjefter?". Når et skjefte er brukt litt, og blitt noenlunde stabilisert, er eneste "styret" å la det få litt skjefteolje (terpentin-linolje) når det har vært ute i regnet. Min S&L fra 1974 trenger forresten ikke det heller nå lenger, og beddingen er stabil etter over 40 år. Sauer-skjeftet fra 1990 har forresten aldri fått noen "spesialbehandling".

 

Du må skrive litt om hva du skal bruke våpnet / -ene til (og hvilket budsjett du har!), så vil du nok få mange gode råd om hvilke skjeftematerialer du bør velge.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

16 minutes ago, Jegermeistern said:

Du må skrive litt om hva du skal bruke våpnet / -ene til (og hvilket budsjett du har!), så vil du nok få mange gode råd om hvilke skjeftematerialer du bør velge.

Skal jakte blandt annet elg. Tenker da 308 og et budsjett på rundt 15000 til stokken

Link to comment
Share on other sites

På mine jaktrifler er det trestokker (nøttetre), og de har overlevd hjortejakt på Møre, elgjakt i Nordland, pluss diverse turer utaskjærs uten problemer.
En fordel er at treskjefter er vesentlig "stillere" enn kunststoffskjefter, som lett lager lyd hvis en dunker borti med etter eller annet.
Men som @Jegermeisternsier,  ved jakt ved sjøen, eller i høyfjellet med vedvarende drittvær er nok kunstoff å foretrekke.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Tre gir mest glede synes jeg, alle typer. Har pene nøttestokker og laminat. Kjøp nøttetre og lær og bruke CCL sitt oljekitt. Perfekt nå som jakta er ferdig snart. Kose seg med det i vinter, så er børsa klar for ALT av vær for all fremtid. Van perler av stokken som vann på en nyvoksa bil.

Mindre bruksmerker på treverk kan fjernes og utbedres enkelt av bruker selv. Har til og med tryllet bort hakk og sår med olje og damp. Hakk i plast er litt mer permanent:) Treet lever med de fordeler og ulemper det medfører. Har hatt plaststokk på R8, og den er topp den, men gir ikke samme glede i et jaktvåpen for meg..

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...