Jump to content

6.5x53R fra 1891?


Klikk

Recommended Posts

Fant et par patroner som har mål som stemmer med 6.5x53.5R kaliberet. De lå sammen med noen kragpatroner i en gammel trekasse. Fra det som finnes på nett så ble denne patronen designet først i 1892. Merket er Georg Roth, to stjerner og årstallet 1891. Har lest at dette kaliberet muligens ble brukt under utvikling av Kragen og testskyting, kanskje derfor de finnes i boksen sammen med Krag ammo, og av slik gammel dato?. Noen som vet noe mer?

Patron.jpg

Link to comment
Share on other sites

Tyske styrker i Norge under .2 verdenskrig var bevæpnet med erobrede Nederlandske og også muligens Rumenske våpen i dette kaliberet. Jeg tror disse patronene var populære fordi kulene kunne tas ut og brukes i 6,5 Krag, derfor finnes de hor ihuga hjemmeladere. Ofte finnes de i klips for Nederlandske våpen.

Link to comment
Share on other sites

Alltid interessant med gammelt skrammel. Og hnettopp gammelt skrammel dra Tyskerene til Norge i mengder; myten er jo at tyskerene hadde bare topp moderne og flott ustyr. Og det hadde de, men ikke i Norge..  De brukte enorme mengder egentlig utrangerte våpen (som feks visst over her), spesielt de såkalte "hærkystbatteriene" var elendig utstyrt, med feltkanoner fra 1.verdenskrig som måtte innrettes med håndmakt og sammenraskede våpen ellers.

 

Lokalt er historien at tyskerne hadde m98k, vi som har vokst opp med å grave i jorda rundt fortene vet at i hvert fall tomhylser etter 7,92 er sjelden vare, men vi fant i bøtter og spann av 6,5x55...

9mm hylser var også uvanlig å finne, det var mest 7,65 og 45acp.

I voksen alder har jeg brukt mye tid på å glane på bilder og de bekrefter i grunnen det vi fant, batteriene her rundt hadde nesten bare norske håndvåpen og mg/mitraljøser.

 

helt OT..

 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Takker for innspill. Tror denne kassa er fra før tyskerne kom. Det meste av hylser, kuler og patroner er stemplet med årstall fra før krigen. Har lest litt i boka norske militærgeværer etter 1867. Kragen var under testing med Georg Roth 6.5mm kraveammo på den tiden de eldste hylsene i kassa er datert. Norma Kulene er i esker laget i20201105_164629.jpg.38f18ca3c5ff13deed790591aea65629.jpg hovedstaden Christiania. Så de er i alle fall fra før krigen. Artig å grave i historie og bøker når slikt dukker opp. Legger ved noen bilder.

20201105_164710.jpg

20201105_164715.jpg

Forsøkspatron-krag.jpg

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...