Jump to content
Lars_ole

Kikkertsikte til vinterjakt på rype

Recommended Posts

Tenker litt på en ny kikkert til rifla da jeg ikke er fornøyd med den jeg har. Skal i hovedsak brukes til vinterjakta på rype. Skyter 223. Blir for det meste jakta i godt lys, så «skumrings» egenskaper er ikke så viktig for meg på denne. Ønsker å høre hva folk bruker og hvorfor. Vil gjerne høre både om «budsjett» forslag og premium forslag. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skyter ryper med 223 og leupold vxr 3-9x50. Veldig fornøyd. Har også en zeiss v6 2-12x50, som sikker er bedre, men mye tyngre. 
 

bruker leupolden fordi den er bra nok i massevis,lett og «billig» nok til at jeg ikke er så redd for den.. den er også lyssterk og robust. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeg har brukt Zeiss 8x56 fast, Leupold MK 4 3-10x40, NightForce NXS 5,5-22x56, S&B PM2 4-16x42 og nå har jeg en Leupold FX2 6x36 fast. Konklusjonen er at alle virker. De har sine pluss og minus selvfølgelig. De store er på en måte best når man skal skyte, men kommer med størrelse og vekt og er nesten alltid unødvendig siden rypa gjerne er innenfor 200 m når du ser den. Skumring er heller aldri så aktuelt siden man ofte har tenkt seg hjem før det blir for mørkt til å gå ned fra fjellet. 
Jeg har vel egentlig konkludert med at det optimale sikte for meg er en Swarovski z3 i enten 3-9x36 eller 3-10x42. Det er et sikte med god optikk og lav vekt. Får se om det blir en sånn når/hvis jaktgarderoben blir utvidet fra 6 til 8 (og hvis det måtte skje innen for den perioden jeg er i stand til å jakte ryper i fjellet?)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Takk for svarene 🙂 jeg har en zeiss med «fire dot» på storvilt børsa. Denne er jeg veldig fornøyd med. Jeg innbiller meg at dette må funke bra på hvite ryper på fjellet også. Finnes det optikk i lavere prisklasser en zeiss som leverer «fire dot» i noen lunde kvalitet? (Ikke «opplyst prikk» i senter av optikk, men «fire dot») 

Share this post


Link to post
Share on other sites
26 minutter siden, Lars_ole skrev:

Jeg innbiller meg at dette må funke bra på hvite ryper på fjellet også.

Jeg ville ikke «brukt penger» på lys dott, eller noen form for lys med mindre målet er skumring. Utfordringene som oppstår på rypejakt med rifle er gjerne tåke/regn/snø. Da har man ikke problemer med å se retikkelet, det man sliter med er å skille rypa fra bakgrunnen. Legg heller pengene på skarp/klar optikk i stedet, det har du mere igjen for. Av og til kan mere forstørrelse hjelpe på problemene som oppstår, men forstørrelse betyr ofte større kikkert.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeg har hatt en leupold 6,5-20x40 på toppjaktbørsa. Det er en meget smekker sak med tommerør. Helt greit fornøyd, og virkelig verdt prisen. Tror jeg ga 1800, og solgte noen år etter for 3000. Nå har jeg en Zeiss victory 5-15x42. Den er helt rå. Jeg ga 7500 for den, og den er verdt hver krone. Har overhodet ikke behov for lysprikk da optikken er fantastisk klar.  På samme børsa, en Sako Vixen har jeg også en Zeiss victory 1,5-6x42. Det gjør at jeg bruker samme børse på rådyr og fuglejakt. 

 

J

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeg bruker en gammel Zeiss diatal-c 10x36 fast og Leupold vxiii 4,5-14x40 på mine vinter rype våpen, samt meopta 1,5-5x20 på kombien. Alle har til felles tynne fine retikkel som ikke skjuler mye av rypa og klar optikk. Begge kikkertene med variabel forstørrelse har ikke medforstørrende retikkel, noe iallefall jeg liker til rypejakta. Kikkerten på kombien kunne gjerne vært x6 eller x8, da jeg synes x5 er litt for lite. Alle kikkertene er lette, billige brukte kikkerter som jeg ikke er så redd for når jeg går på trynet på ski eller is under nysnøen. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bruker leupold vxr 3-9x50 på min 22-250 til rype,gås og rev. Fungerer mer en godt nok til de formålet😊 

Er med opplyst prikk men bruker aldri den på rype, 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Har en gammel Zeiss Conquest 4,5-14x44. Har aldri hatt behov for lys. Tror man kan få ganske mye brukbart til dagsjakt for 3-5,000, spesielt på bruktmarkedet. Jeg skyter de fleste rypene med 6-7x på kikkerten, men noen få ganger vrir jeg opp til max. Se etter 3-9, 3-12, 4,5-14, 4-16 eller lignende med et ikke altfor tjukt retikkel. Selv om ikke mittt sikte har premiumoptikk så merker man forskjell på kontrasten mot billigoptikk på morgenen og ettermiddagen/kvelden når det er overskyet. På mitt gamle sikte kunne det hende at jeg så rypene i kikkerten, men ikke i kikkertsikte. Hadde da en Bushnell 3-9x40, men det er 20 år siden, så optikken har helt sikkert blitt bedre på de billigere modellene. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Har en Leupold 4-12x40 som jeg bruker til formålet. Lett, smekker og robust. Funker som gull. Har imidlertid sans for gulfarget ekstraglass som skrus fast på objektivet (levert av Leupold). Dette gjør at jeg bedre ser kontraster i snøen, særlig i vanskelig lys.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...