Jump to content

Novice søker ekspert


hobbynoob

Recommended Posts

Hei, jeg har bestemt meg for å begynne å lage kniver som hobby. Jeg har sett ca 100timer på youtube og lest her og der om hva folk anbefaler. Det er veldig mange delte meninger om så mangt og mye, så jeg kommer til dere i et forsøk på å finne ut hva som egentlig gjelder.

 

Termoligi

Egg, bevels, gard etc. Har noen et bilde liggende med oversikt over hva alt på en kniv kalles? Det er så vanskelig å beskrive hva man lurer på og hva man snakker om når men ikke en gang vet hva det heter.

 

Kniven

Jeg har tenkt å benytte o1-stål eller 1084-stål. Dette fordi internettfakta skal ha det til at disse stålene er gode for en nybegynner da de er lette å arbeide med, men viktigst av alt: de er enkle å herde. Alt som skal til er 800 grader / til det ikke lengre er magnetisk, for så å bråkjøle i olje, etterfulgt av temperering i ovn på 200 grader i 2 timer i 2 x omganger. Stemmer dette? Og: skal kniven legges inn i forvarmet ovn på 200 grader eller kan man legge den i, sette ovnen på 200 grader og avslutte når det er gått 2 timer?

 

Forge

Jeg har nå tilegnet meg internett-kunnskap om hvordan man lager en forge av ildstein og en blowtorch. Det jeg lurer på her er:

- 1. er det trygt? kan ikke blowtorchen bli veldig varm slik at noe svikter og går i lufta?  

-2. Hvor bør jeg skjære hull/inngang til flammer fra blowtorchen? Burde den være i midten av hvor kniven blir å ligge når den varmes opp? eller burde ikke flammen berøre kniven i det heletatt?

 

håndtaket

Jeg har tenkt å benytte hjemmelagde resinemner samt håndtak av tre. Når det kommer til tre: jeg har fått tilgang på et kirsebærtre som skal hugges. Dette burde stabiliseres i resin etter hva jeg har skjønt.

1. Må det tørkes noe først? isåfall: spritmetoden?

2. jeg har valget mellom å få det hugget nå til høsten eller til neste vår. hva blir best?

3. finner man de beste emnene i røttene og der hvor treet forgrener seg, eller er det bare å bruke vilkårlig sted på stammen?

4. se for deg stammen som sylinder: ønsker man å skjære med retning av vekstlengden eller burde man skjære tvers over?

5. sett at det hugges og deles opp i emner, er det da bare å plassere de i en sånn vakumkaserolle eller hva jeg skal kalle det, ha i resin og kjøre på x 2, ta ut, vente til det er herdet for så å benytte de direkte?

 

En annen ting. Når man benytter pins for å feste håndtaket til selve kniven, der de skal bankes ned slik at de sitter for godt:

1. kan man gjøre dette med en gang man har tatt på resin på begge sider, eller skal man bare la de være inne, vente til resin har herded/kurrert for så å banke de inn?

2. La oss si at håndtaket har en bredde på 2.5cm, hvor mye lengre burde pin´sa være mtp. at de skal benkes ned og krymper i lengde?

 

Jigg for å file bladet

Jeg har sett på youtube hvordan man lager en jigg for denne filinga. Det ser simpelt men genialt ut. Jeg sikter til en slik som ser ut som er kors. Det jeg lurer på her er:

1. om det finnes noen optimal lengde mellom hvor kniven ligger og hvor øyet man trer staget som holder fila på plass?

2. Hvor høyt opp burde øyet være? Juster man høyden, vil man få forskjellige vinkler. Er det noen standardvinkler som brukes ut i fra knivens størrelse?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Hei hobbynoob

Det var forferdelig mange spørsmål, kanskje for mange til at noen tør gå i gang😀, men jeg skal prøve å svare det lille jeg vet. 

 

Terminologi:

Jeg skjønner hva du mener etter å ha sett x-antall youtube videoer snakker jeg sjøl norwenglish. 😀 Prøv med en knivbok jeg liker de til Øystein Køhn:  https://www.ark.no/forfattere/oystein-kohn?as_templateId=4152197&gclid=Cj0KCQjw7ZL6BRCmARIsAH6XFDL-wQzQOqVxbf9jkGhRUuG_ZOlVWtTQMOt_xFzJXJ1xSrVp_OrGBz4aAuLiEALw_wcB&gclsrc=aw.ds

Finnes på biblioteket, ellers er det bøker som ligger ute på https://www.nb.no/items/c82b67ced8ba4a08a6c4add2922010ed?page=0&searchText=Tollekniven

 

Kniven:

Jeg pleier å herde og anløpe på den måten du beskriver, men jeg legger knivbladet inn i kald ovn og slår av ovnen etter en time eller to og lar bladet avkjøles med ovnen. Noen ovner gir høyere temperatur enn innstilt, bruk anløpningsfargen eller ett godt termometer. Jeg bruker fjærstål også veldig lett å herde.

Produksjon | Bildearkiv

 

Forge:

Tror ikke propanbrenneren eksploderer sånn helt uten videre, men det lønner seg å være forsiktig. Propanflaska skal selvfølgelig ikke bli varm. Hvis du lager en vinkel på hullet slik at du får en turbulens i brennkammeret blir det kanskje best. Det viktigste er at bladet blir jevnt oppvarma. Beveg bladet inn og ut av flammen og vær tålmodig. Varmer du bladet opp på ett punkt på en side vil det bøye seg.

 

Håndtaket:

Det er moro å bruke egne skaftemner og det finnes egne tråder om tørking av tre her. Jeg har ikke stabilisert emner selv, da vanlig treverk er lettere å spikke og lukter mye-mye bedre! Del opp treet i emner, fra røtter, kløfter og stamme med barken på, mal kuttflatene og la dem tørke saaakte i kjelleren så har du skaftemner neste år. I mellom tida kjøper du et emne fra knivbutikken ( https://mhkniv.no/produktkategori/skaftmaterialer/) finner noe i en vedstabel, et bordbein fra loppemarked eller en eikelist fra byggevaren. 

Hvis du mener at du vil klinke naglene er det strengt tatt ikke nødvendig.

 

Jeg kan ikke hjelpe deg med jigg, sorry

 

Lykke til!

 

 

Link to comment
Share on other sites

Hei! Tusen takk for svar! Takk for info vedrørende tempereringen. Jeg skal kjøpe et eksternt termometer! Jeg skal undersøke hvordan jeg får til en vinkel for turbulens og jeg skal huske på å bevege bladed! Hjertelig takk for svar, igjen! Ps! Jiggen er oppe å går! Jeg må bare finne ut hvordan jeg regner ut vinkelen!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...