magnum_mauser Posted May 29, 2020 Share Posted May 29, 2020 Klippfisk er nydelig mat! Eg har vanligvis kjøpt det i små kvanta i butikk, den som er utvatna og kan tilberedast direkte. Eg fekk kjøpt 10 kilo med klippfisk, dvs den var ikkje ferdig tørka - so eg hengte den opp når eg kom heim. Den minste av dei (3 kg) er blitt tørr - men den største på 7 kg er fortsatt litt "spenst" i dei tjukkaste delane. Naboen kjøpte også (ho fekk ein fisk på 3 kg), og ho tilberedte sin fisk med ein gang vi fekk den. Ho vatna den ut i 2 døgn og laga bacalao. Men ho sa at når ho brukte den utan å tørke den yttligare - so hadde ho ikkje trengt å vatne den ut so lenge - det vart litt lite saltsmak. Eg kunne tenke meg å dele fisken opp i mindre biter, vatne dei ut og fryse dei ned - slik at eg kan ta fisk rett frå frysen og i gryta. Vil det fungere greit? Og når ein semitørr fisk fekk 48 timer i vann og det var litt for lenge, kva burde eg ha som utgangspunkt for mine fisker - som har tørka ein del meir? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bardp Posted May 29, 2020 Share Posted May 29, 2020 Jeg pleier å ta en fisk av gangen ca 10 kg vanne den et par døgn renske den opp, og fryser så ned det vi ikke bruker med en gang som ferdig utvannet fisk. Funker fint det. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
magnum_mauser Posted May 29, 2020 Author Share Posted May 29, 2020 Du vanner ut fisken i eit stykke og deler den etterpå? Og skifter du vann i løpet av tiden du vatner den ut? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bardp Posted May 29, 2020 Share Posted May 29, 2020 Skjærer som oftest fisken i fire biter for å få den ned i en 70 l plaststamp fyller den så full med vann. Skifter vann etter et døgn. Småfisk trenger mindre vattning en stor fisk som er tykk i fisken. Men klippfisk må vatnes skikkelig vis ikke overdøver saltet selve fiskesmaken. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chiefen.v-2 Posted May 29, 2020 Share Posted May 29, 2020 Fantastisk mat (kan og være fæle greier, småfisk tørket ihjel på oljet terrasse..,). Klippfisk er like mye modnet som den er tørket. Klippffisk og potetstappe, litt grov og gjerne med litt parmesan-helt fantastisk!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chiefen.v-2 Posted May 29, 2020 Share Posted May 29, 2020 Røyting av klippfisk https://www.tk.no/video/slik-royter-du-klippfisk/v/5-51-11722 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mix Posted May 29, 2020 Share Posted May 29, 2020 Det er rett og slett som snop. Jeg foretrekker klippfisken servert med poteter baconfett og kålrabistapp. Det er himmelsk godt. Men bacalao i forskjellige varianter er også godt. Jeg tørker under takskjegg, men tar ekstrajobben med å soltørke på nettingseng når forholdene byr seg. Har til og med tørket skrubbsei med godt resultat. Men fryse klippfisk ? Den er jo konservert ! Skal prøve den med grov potetstapp. Godt tips Chiefen. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bardp Posted May 29, 2020 Share Posted May 29, 2020 20 minutter siden, Mix skrev: Men fryse klippfisk ? Den er jo konservert ! Vel når den er ferdig vattna er den vel ikke særlig konservert. Men frem til det ligger den jo fint år etter år i naustet. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ruger #1 Posted May 29, 2020 Share Posted May 29, 2020 For lenge siden var det en tråd som het 'ditt siste måltid'. Mulig det var på rip Sluttstykket? Mitt forslag var tørrfisk, poteter, sprøstekt flesk/svor (ikke bacon). Jeg står for det den dag i dag.. .. Ble sulten nå.. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vapenskjold Posted May 29, 2020 Share Posted May 29, 2020 9 timer siden, magnum_mauser skrev: Eg kunne tenke meg å dele fisken opp i mindre biter, vatne dei ut og fryse dei ned - slik at eg kan ta fisk rett frå frysen og i gryta. Vil det fungere greit? Ja, det fungerer veldig bra! Jeg har selv gjort det mange ganger. Vannet ut store fiskestykker av klippfisk i 2 døgn, og skiftet vannet 2-3 ganger i døgnet. Siden har jeg delt fisken opp i porsjonsstykker og fryst dem ned i plastposer. Ypperlig å ta ut av fryseren før man drar på jobb. Bacalao til middag kl. 18.00. Jeg sier som Hellstrøm: Fantastisk godt. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.