Jump to content

Recommended Posts

Jeg har en irsksetter hann med en testikkel. Han er 1,5 år gammel og veier ca 30 kg. Relativt høy og stor sammenlignet med fleste andre irsksettere vi møter på. Målet er at han skal bli en habil jakthund som også skal stilles på jaktprøver🙂
En svært erfaren mann i irsksetter miljøet sa til meg at den hunden han hadde med en testikkel hadde mye(for mye?) testosteron/ selvtillitt og ble kjemisk kastrert🙂 Men så hadde han en annen selvstendig tøffing av en hund der han valgte en annen strategi med avledning/pølsebiter i forbindelse med aggresjon og møte med hunder. Men denne hunden hadde 2 testikler. 
 
I denne forbindelse dukker nå spørsmålet opp for oss også. Jeg må først si at veldig mye er veldig bra. Jeg opplever at han har god kontakt i fjellet, hjemme, og andre plasser der det ikke er for mye lukter / hunder. Han er relativt rolig inne. Flere erfarne opplever han som en omgjengelig, snill og fin hund. Noen sier han er en tøffing og sterk i hode. Han har blitt angrepet i ung alder og ristet det av seg. Han tar alle utfordringer på strak arm sånn jeg opplever han. 
 
Vi har vært på litt dressur treninger/kurs og opplever at han blir litt mye spesielt i situasjoner med andre hunder til stede eller om det har vært hunder der og lagt igjen spennende lukter. 
Jeg må rett og slett ta han hardere enn jeg vill til tider men han ser ut til å riste det av seg. Og konklusjonen er vel at jeg føler at kontroll/kontakt ikke er der det bør være med andre hunder rundt og når det er spennende lukter fra andre hunder.
 
Han er kjempeflink uten forstyrrelser som andre hunder. Han har ekstremt stor interesse for andre hunder generelt på kurs, i møtesituasjoner på turer, om han ser en hund langt unna osv. Ypper og bråker litt mot hannhunder også større og eldre enn seg. Slik jeg tolker han vil han dominere. Hopper opp på, står over hunder som legger seg ned, slår med labbene osv. Han elsker å slikke opp det jeg regner med er markering fra tisper. Det er den største provokasjonen i dressursammenheng. 
 
Han vil gjerne markere mye men dette har jeg bevisst prøvd å bremse  Men det er ikke alltid så enkelt når han er løs og da blir det jo endel markering og slikking på tispemarkering.
 
Jeg klarer sjelden å få han rett inn på innkalling om han kommer over tispemarkering eller møter på en annen hund.  Han trekker ofte mye i båndet hvis det er hunder rundt og i møte situasjoner. Han kan gjøre utfall, men også låse seg helt å fryse i møte med andre hunder.
Det er som sagt veldig mye bra. Hadde ikke verden vært full av andre hunder man møter her og der og som legger igjen lukter tror jeg livet hadde vært veldig enkelt nå🙂 Han er komplett rolig i fugl og standen på rypa har så vidt begynt å komme. Vi skal trene litt nå utover vinteren og våren så håper jeg det går fremover. 
 
Jeg har lest at det finnes en sammenheng mellom atferd hos hannhund og en testikkel.
 
Er det noen med erfaringer her? Er livredd for å ødelegge han som jakthund.
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...