Jump to content

Innjaging av Beagle


Maghus

Recommended Posts

Har kjøpt ei Beagletispe i høst som nå snart skal begynne med jakttrening men jeg trenger litt tips i forhold til hvordan jeg skal planlegge dette.

 

En anbefaling jeg har sett flere steder er å jakte inn på hare for å få en spornøye hund. Utfordringen med dette er at jeg aldri har jaktet særlig mye hare men har hjortejakt og rådyrjakt fast hvert år, og her vil jeg helst ikke ødelegge dagene med lange hareloser. Kan man jakte inn på hare og siden venne den av dette ved å ta den ut av losen, eller bør jeg prøve å unngå hareloser så godt det går i treningen?

 

På forhånd takk for hjelpen.

Link to comment
Share on other sites

11 hours ago, Maghus said:

hjortejakt og rådyrjakt

Jag inn på hjort og rådyr siden det er det som den skal brukes til. Om hunden skulle bli mer spornøye av innjaging på hare er vel mer myte, selv om mange holder hardt på myter :) 

Og siden du ikke har interesse for harejakt så er det ingen grunn til å jage inn på hare.

Link to comment
Share on other sites

Hjort og rådyr har sterkere vitring enn hare, så da kan man kanskje resonnere at å følge et harespor vil kreve mer av en drivende hund enn et tilsvarende spor etter hjortevilt (gitt at sporene er sånn noenlunde like ferske)? Ellers finnes det vel neppe noen drivende jakthund som ikke vil jage hare om denne støkkes på dagleiet og det er synskontakt. For øvrig er jeg enig i innlegget over. 

Link to comment
Share on other sites

I den grad det er en myte er det vel uansett noe som aldri kan bevises eller motbevises - en jakthund jages kun inn en gang, og ingen kan vite om resultatet hadde blitt annerledes om man hadde jagd inn på en annen måte. 

 

Hvis unghunden VIL jage hare, hadde jeg strengt tatt ikke vært så veldig redd for å la den jage, tror nok det er en bedre opplevelse for hunden enn at den blir tatt av et spor og får skjenn for å gjøre noe den synes er morsomt. Risken er at det kan bli vanskelig å få den av harelos seinere. Men fordelen med evt "feiljag" på hare under jakt er at det som regel er enklere å få tatt av bikkja, enn om den jager viltslag der det har litt mer konsekvenser om en støkker losen. 

 

Jeg tror egentlig på den nevnte myten, men jeg er ikke overbevist om at jeg VIL ha en hund som er ekstremt spornøye når jeg jakter rådyr, det blir mer effektivt om hunden lærer seg å dure rett på og heller "ta seg igjen" om den kommer av sporet. Har ei drevertispe nå som er alt for omstendelig i sporingsarbeidet, og det er jeg ikke spesielt fornøyd med. 

Men det er selvsagt en balansegang der også mellom omstendelig og sakte drev, kontra overværsjagere som holder for høy hastighet og stresser dyra til å gå ut av terrenget. 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Hei,

 

Hvordan har det gått med innjagingen? Jeg hadde første jakthøst med ei beagletispe i år. Brukte mye tid i vår og sommer på å gå spor lagt ved å slepe hjorte og rådyrbeim, og hunden blir alltid «heit» når den får ferten av hjortevilt og ferske spor. Har hatt mange loser vi vet er hjort og rådyr, og vi fikk skutt et rådyr for henne tidlig i høst. MEN, dessverre så har utviklingen bare gått i negativ retning. Losene blir kortere og kortere, og interessen for hjortespor er nesten helt borte. Jeg har jaktet med henne nesten hver helg. «Tabben» jeg tror jeg har gjort var å la henne lose på hare et par ganger. I starten så skjønte jeg ikke hva det var, men har etterhvert lært meg å se forskjellen i sporet på GPSn når hun leter opp hare vs hjort/rådyr. Hører også forskjell på losen. Nå de siste 3-4 helgene går hun helt i lås på haremodus om hun først får ferten av en. Da er det liksom kun den lukten som er spennende og hun kan løpe over og ikke bry seg om helt ferske rådyr og hjortespor. Nå er jeg litt

fortvilet og innser at det må jobbes seriøst med treningen utover våren og neste sommer, om jeg skal få den hunden jeg kunne tenke meg.

 

Min klare anbefaling er derfor å ikke la henne jage hare. Ser du at hun begynner å stikke snuten nedi lyngen og snuse mye frem og tilbake på et lite område: kalleæ henne inn og koble på. Prøv på nytt en annen plass. Dra

til en plass med mye dyr og få skutt for henne.

Edited by rifleman1981
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...