Jump to content

Skyting med lette våpen - tips for å skyte bra.


Recommended Posts

For ikke å kuppe tråden til @M67 starter jeg en ny. 

Diverse kipplaufs og andre lette våpen som før var å regne for entusiast våpen har virkelig begynt å etablere seg blant jegerstanden. Mange fabrikanter tilbyr og fabrikkvåpen med mål for øye å regnes som lettvekter.

 

I gamle dager var en finnlight på 3kg snau regna som lett, mens vi idag gjerne skal matche denne vekten med optikk og demper før vi er fornøyd.

 

Men hvor mange skyter egentlig virkelig bra med disse lette riflene, og hvordan skyter man bra? Tenker da på skytestilling, grep, kinnkontakt osv.  Slike våpen brukes jo gjerne til jakt der en viss presisjon er påkrevd, feks reinsjakt. Eller fuglejakt. Mener ikke her at  man er nødt å skyte på langt hold på reinsjakt - men av og til er man uheldig, eller kommer ovet skadde dyr der man må kunne strekke avstand noe og fortsatt treffe bra. 

 

Hva gjør dere?

 • Like 1
Link to post
Share on other sites

jeg har skutt en del med drillingen min på 3,6kg med kikkert, funnet ut at snellert gjør underverker. Hakekontakt ved kikkertbruk, grep med tommel pekende opp/frem, venstrehånd under forskjeftet. Frihåndskyting er en treningssak og lar seg stort sett tørrtrene på. Med anlegg er trikset å finne god nullstilling, og ikke være skuddredd, lette våpen sparker. Jeg skyter omtrent tredobbelt så bra med 200str'n, men om samlingen er 10 eller 30 cm på 400m i gode forhold på en god dag, er ikke så nøye for min type jakt, riktig nok skyter jeg sjelden over 60m på jakt. 

Link to post
Share on other sites

Mine "metoder", uten at jeg på noen måte har veldig omfattende erfaring med, eller skyter spesielt godt med lette våpen (eller våpen der forholdet mellom rekylimpuls og vekt er høyt) så er mine tanker omtrent slik.

Disse våpnene klarer å bevege seg en del mellom start av rekylimpuls og at kula forlater munningen, og må holdes likt, og gjerne hardt.

- stilling som vanlig, bare enda mer "korrekt". du slipper ikke unna med feil, skjevheter, eller "tullestillinger" slik som vi gjør med 10kg tunge 6mm rifler i PRS. Viktig med lik plassering i skulder fra skudd til skudd

- holde rifla hardt inn i skuldra, så den ikke vipper så mye. Jeg finner at "veldig hardt" er lettere å reprodusere likt enn "litt" hardt, så får jeg en T3 i 300WM så holder jeg den inn i skuldra så hardt som jeg klarer med begge hender.

- viktig at siktet er langt nok fram, så man ikke får noen angst-tilbaketrekking av hodet etter noen skudd.

- økt fokus på naturlig siktepunkt/ nullstilling

- fokusere på pressavtrekk. Om avtrekket er lett eller tungt betyr ikke så mye da. Må man nappe så er det en fordel at avtrekket er lettest mulig, men det er noe en bør prøve å unngå om en kan.

- ikke skyte for mange skudd om gangen om rekylen er "heftig"

- sjekke at en treffer samme sted i ulike stillinger. Det er viktigere jo mer rifla har lyst til å bevege seg.

- rifler med rett stokk og kontaktpunkt med skulder nære kjernelinja er (mye) bedre enn rifler med mye fall i stokken, mye..

- lange rifler er bedre enn korte. Min 200STR med 40cm løp har alle problemene til ei lett rifle, selv om den slett ikke er lett. Ei ellers lett rifle med 65cm løp og lyddemper kan være helt topp

 

Jeg mener på ingen måte at dette er fasit, til det har jeg alt for lite erfaring med egentlig lette rifler. Men det summerer jo opp til at de samme tingene gjelder for lette som for tunge rifler, det gjelder bare mer...

 

K

Link to post
Share on other sites

Synes det går greit å skyte med lett rifle og Kimber Montana i .308 Win på 3 kg med kikkert og demper er den jeg oftest tar med på jakt. Skyter ikke så bra som med Saueren i Chassis og langholdskikkert.
 

På lengre hold synes jeg det er bedre å legge rifla på noe mykt, sekk eller den store Ulfhednar puta. Tofot er vanskeligere pga at alt hopper i rekylen. 
 

Hadde Kimberen med på langholdbanen i høst, egentlig for å kronografere. Traff greit førsteskudd på 300, 400 og 450m på gongene (tror de er 30x30) men gikk tom for klikk på de lengre holdene. Holdover med jaktkikkert og 10x forstørrelse er ikke lett...

Link to post
Share on other sites

Enig med deg @M67 - det som funker for meg er å konse, og dra hardt i skuldra med begge hender uten å presse skulder fram. Når jeg ligger i terreng og trener skyter jeg alltid bedre enn på bane. Her er et bilde av noen serier på 300m før jeg fikk retta stokken på kippen (veier kansje 3050g komplett med demper og kikkert.)  Den gruppa med treff i overkant av svarten er skutt med r93, så se bort fra den. Men legg merke til samlingene på hjortefigur og og innstikket. Begge 3 skuddsgrupper har tatt ca likt. Legg merke også til høydespredning - som om man ikke konser blir enda værre. Har testa, og det er ikke vanskelig å bruke hele tellende treffområde på den hjorten.  Konklusjonen er så langt - jo, man kan skyte på 300m om det er tvingende nødvendig for å avslutte en skadeskyting - og man har tid til å legge seg ned og konsentrere seg om å levere bra skyting. Men man skal jaggu ikke slurve mye for å få til en stygg skadeskyting på dette holdet.

20170818_121201.jpg.75ff01a69a6c0f01910e75c24e867a64.jpg

Link to post
Share on other sites
 • Det viktigste er å dra rifla hardt inn i skuldra med pistolgrepet. 10-15kg er ikke feil.
 • Rifla må ligge løst/fritt i støttehånda under forskjeftet
 • Støttehånda må ALLTID brukes som anlegg. Selv når man skyter over sandsekker og andre gode anlegg må man ha hånda imellom. Gjør man ikke det kan man få ekstreme treffpunktavvik mellom hvert skudd med forskjellig anlegg. Ved å bruke hånda som anlegg får man jevnest presisjon med skudd fra alle stillinger og anlegg/underlag. En fast skytehanske på støttehånd gjør alt lettere
 • Tren på å skyte samlinger/grupper med forskjellig anlegg og stilling mellom hvert skudd 
 • Hvis 2-fot brukes bør man bare skyte fra 2-fot.
 • Det er mye bedre med 300g kikkert og 200g lyddemper enn 500g kikkert. Frontmontert lyddemper gir bedre balanse.  
Edited by Torf
 • Like 1
Link to post
Share on other sites

Jeg har drevet og tenkt på ei lett rifle til jakt - siden alt jeg har er tunge beist. Men kjøper jeg ei lettvektsrifle, så blir den i 223Rem. Enig i det Torf sier, trekk med avtrekkerhånda, og ikke så mye med den som støtter rifla. Leste om en test der de hadde målt hvor hardt en av de bedre svenske jaktfelskytterene trakk - det var 20-25kg.

 

K

 • Like 1
Link to post
Share on other sites

"Som en jakter..trener mann" og med en lett rifle er dette enda viktigere.. ved siden av selvfølgelig trene nok med den.. på bildet så ser dere slik jeg trener når jeg skyter liggende.. sekken den er stappet med enten de samme tingene jeg har med på jakt..eller noen gensere..og eller en jervenduk.. samme det..bare volumet på sekken er noenlunde likt som det den er på jakt..
2495C13F-6B0F-4DC0-8D08-7BB2DEA84173.jpeg.b49f80661064a95f9dfb03163cfb07b9.jpeg

 

slik riflen ligger på bildet så veier den under 3kg.. og den er uten tvil den riflen som krever mest av meg som skytter.. 162 grs ELDx i enten 7x57r/7x65r gir juling.. eller det er ikke det at rekylen er så kraftig..den er bare "vond".. eller den er ikke vond..bare verre enn alle andre rifler jeg skyter med.. 200skudd på en dag..så hadde jeg heller valg å skyte de skuddene med 338Lm i en M10 enn med Kippen.. slik "vond" er den😉 stående /sittende er mye mere behagelig.. og det er ikke til å stikke under en stol at mesteparten av treningen blir foretatt stående eller sittende med kippen.. og der er den fantastisk..med balanse som en god hagle så er det en fryd å kaste den opp for å foreta et hurtig skudd (der skuddet blir avfyrt i samme sekund kolben treffer skulderen) på hjorte figuren på 100m.. 

 

Her ser dere tre serier med lett rifle..skutt samme dagen og i samme stilling som bildet over viser

EBB785DB-9BE5-4270-BB8D-D9DC0C642365.jpeg.dcaf5708074287f3235e854489e9a214.jpeg

3skudd 100m

D8DF7C52-08A8-42E2-AE66-75FD3D1FA9A8.jpeg.89267cd1b53c0eddae12a8809e12b3cd.jpeg

3skudd 100m

61F2D9E7-E371-4DA5-B864-13B7122376FF.jpeg.feef7d8761ab6fd1b7078b35af12ab6d.jpeg


Dette er snittet liggende med støtte på sekken, slik som bildet viser.. jeg skyter så og si aldri mere enn 3 skudd samling..da det tynne løpet er varmt nok etter 3 skudd.. jeg har frontmontert demper..den hjelper en del.. jeg holder alltid forskjeftet i venstre hånd..som igjen blir støttet på sekken.. og jeg "prøver" alltid å holde samme grepet rundt forskjeftet uansett om jeg skyter med støtte på sekken..et tre..eller stående/sittende.. skjeftet plasserer jeg i skulder gropen ikke hardt..men med et bestemt press.. høyre hånd holder også et bestemt grep rundt kolben.. ikke hardt..ikke lett..men bestemt.. hvor hardt vet jeg ikke.."muskel hukommelsen" bestemmer det.. avtrekket er nesten for lett..eller det er for lett..det hadde passet perfekt på en konkurranse rifle..null kryp..knekker som løvtynn glass.. noe som gjør at jeg aldri spenner opp riflen før stilling..og dyret er konstatert skytbart..og det er i siktet..

men det må trenes.. jeg har mere enn en gang opplevd jegere som har kjøpt ultra light rifle.. kommer på banen og skal skyte..som har blitt skremt..enten så har riflen havnet på Finn.no..eller den har fått æren av å stå i skapet på ubestemt tid..flere turer på banen ble det ikke for den i hvert fall..

Jeg har aldri vært under 200 skudd pr sesong med K95.. men jeg har heller ikke vært over 500skudd pr sesong.. det tar tid å skyte med den..den blir fort varm.. 3 skudd- pause..3skudd-pause tar tid.. 

 • Like 2
Link to post
Share on other sites

Jeg har en Kimber 84m i .308 og 45 cm fluta pipe (Lilja SS) Den bikker såvidt 2 kg snau. Med Svemko Hunter Short, talley ringer og en March 3-24x42 smetter den akkuratt under 3 kg. Montana stokk, som er ganske rett, og kikkerten lav så jeg får god kinnkontakt. 

 

Jeg skyter både med tofot (ckye-pod) å med anlegg på sekken uten videre treffpunkt forandring. Men jeg skyter best med tofoten, det blir mer likt hver gang. 

 

Min erfaring er at skytestillinga er desidert viktigst. Ligge snorrett med rifla godt inni skuldergropa. Og så likt som mulig hver gang såklart. Jeg er overrasket over hvor godt jeg skyter med denne rifla mtp. vekta egentlig. Den må passe meg godt. Og den går uforskamma godt med Norma Golden Target. 

 

Men, jeg drar ikke rifla inn i skuldra. Jeg prøver å ligge så avslappa som over hodet mulig. Og fokuserer "kun" på godt avtrekk. Prøver å få albuen ut i så mye vinkel som mulig. På rypejakt benytter jeg som regel hånda som støtte bak, på banen bruker jeg baksekk som jeg støtter med hånda. 

 

Jeg holder meg så å si alltid innenfor 3,5 cm på 5 skudd @100m. Og senter av samlinga stort sett innenfor 1-2 cm fra senter. Beste sålangt er 13mm 5 skudd @100m. (rifla flytter bittelitt treffpunkt etter 5-8 skudd, så det blir som regel de 5-8 første som sitter best. Som er helt greit, jeg skyter ikke mer enn 8 skudd på jakt på rappen🙈) På rypejakt med ganske vindstille er jeg rimelig trygg på alt under 180-200m. 200-300 er det nok mer 50/50. Men har kun skutt stein på jakt på over 200. 

 

Har testa en gang på 500m for å sjekke jaktammunisjonen (hjemmelada Nosler ABLR 168 grs) . Da hadde jeg 11cm samling, 5 skudd. Skutt 2x5 skudd på 300, da holdt jeg ca 1 moa (8-10 cm) begge samlinger. Har kanskje skutt 200-250 skudd med rifla sålangt. 

 

Jeg skøyt ikke så bra med den da jeg testa de første gangene. Men etter PRS-kurs på Dombås (aldri vært på kurs eller fått opplæring ift. skyting før) så "løsna det". 

 

Jeg skyter nok litt bedre med min Sauer 101 i .308 med 42cm pipe og Svemko Magnum på 4kg. Jeg merker den ikke krever like god stilling og er litt mer tilgivende. 

 

Ellers tror jeg det er mange gode tips over her👍 men jeg presser ikke rifla inn i skuldra, så det MÅ man ikke, er min erfaring. 

Link to post
Share on other sites
5 minutter siden, M67 skrev:

Prøv stående ;)

 

K

Det kan nok stemme bra. Jeg har nesten kun skutt liggende med den enda. Så mine erfaringer gjelder egentlig bare liggende.  Rypa skyter jeg sjelden stående, så da blir treninga deretter. Men skal testes etter rypejakta👍

Link to post
Share on other sites

Samme her, presser ikke rifla veldig hardt inn i skuldra. Holder heller ikke så hardt rundt pistolgrepet. Tommel opp/frem. Lette rifler er livlige, så jeg holder et godt grep rundt forskjeftet for å motvirke munningsvipp. Viktig å passe på at man holder igjen forskjeftet uten å dra det sideveis. Trener like mye sittende som liggende, og for lite på stående.

 

Men jeg skyter bedre med tung rifle ja..

Link to post
Share on other sites

En liten sak jeg har vent meg til, som ser ut til å hjelpe, er å simulere rekyl når man har funnet stillingen. Jeg forsøker å rykke våpenet mot skuldra og ser om siktepunktet endres. Dette fungerer selv om man allerede har press mot skuldra. Jeg prøver å justere stillingen til bevegelsen kun skjer i lengderetningen. Ofte veldig små justeringer som skal til... Dette får jeg ikke til å virke ved stående skyting, da er det andre faktorer ved meg som skytter som gir større avvik..

Link to post
Share on other sites

Gjør litt det samme, men etter skuddet. Om rifla spretter til en av sidene så tyder det på ett eller annet snusk med stillinga. Går rekylen rett opp og jeg er "on target" igjen pleier også skuddene sitte der de skal. 

Jeg er definitivt ingen ekspert, men det føles slik vertfall. 

 

Link to post
Share on other sites
1 time siden, Greppe skrev:

å simulere rekyl når man har funnet stillingen. 

På stående er det ganske vanlig å svinge litt høyre-venstre for å sjekke at man returnerer til riktig nullpunkt. Hvis ikke, flytt på stortåa, prøv igjen. Jeg ser ikke helt bort ifra at rekyl-substitutt kan virke på samme måte. 🙂 

Link to post
Share on other sites
 • 1 month later...

Jeg opplever at tørrtrening er viktig med lette rifler. Og det er det jo med  vanlige rifler også, men ekstra viktig å ha et visst volum tørrtrening med lette rifler. 
 

Videre må det trenes jevnlig med børsa slik at man blir vandt til den ( ikke noe nytt det egentlig), men hvis man skyter lettvektsrifler sjelden ift rifler med mer normal vekt så er kroppen, koordinasjonen, finmotorikken og mindsettet på en måte ikke calibrert til å skyte børsa bra. 
 

Skyter mine lettvektsrifler like bra som de andre når alt er på plass fra stående, sittende og liggende. (forutsetter nok at tidspresset er moderat eller lavt.)

 

Som Sunnmøringen også peker på så har jeg det som kan kalles «a firm grip» om våpenet. Holder ikke så hardt at jeg «må ta i» men holder heller ikke løst. Kan kanskje best sammenlignes med grepet man har rundt hammeren når man slår inn en spiker på 50-70 mm eller lignende. Fokuserer på å utvikle en god stilling når jeg skyter. For som nevnt tidligere er det viktig å ha kontroll på rekylopptaket. Det er klart at man også blir straffet hardt hvis man tar dårlige avtrekk. Mener i grunn at jeg har blitt bedre skytter etter at jeg har skutt en del med disse lette riflene pga forholdet til avtrekk og rekylopptak. Med den ene lettvektsriflen skyter jeg på 100 m skiva typisk innenfor: 48-50 poeng liggende, 48-49 poeng sittende og 42-47 poeng stående fri hånd. (Dette er da ikke med 2 min skytetid, går nok litt lenger tid enn det). Med støtte på pakksekk, sovepose og lignende skyter ene børsa greit innenfor 30mm på 100 meter med og uten lyddemper. dette er en forbes 24 b i 6,5x55 på 2,5 kg. Om denne skytinga er bra eller dårlig kan nå diskuteres, men er heller ikke poenget. Poenget er at til mange former for jakt kan en lettvektsrifle brukes med litt trening og absolutt levere varene i en rekke ulike situasjoner. 
 

men... får ikke til å skyte dem med tofot, og ser dem ikke akkurat som førstevalget på drevjakt på villsvin.

 

over dammen er det jo stort også med såkalte sheep rifles. i hvertfall skrevet en del om det, og brukes en del til fjelljakt der. Etter særlig å ha skutt med forbes rifla på gong ut til 500 meter er jeg også overbevist om at også lett utstyr kan gjøre jobben på krevende og bevegelig jakt hvor også avstandene kan dra seg ut litt.

Link to post
Share on other sites
 • 3 months later...

Takker for tips. Prøvde fokusere litt på banen i går kveld og det gikk greit. Vet jo at rifla går bra, men har surra litt med kikkerten så skulle skyte inn på nytt og verifisere på 200 og 300m. 

 

 3 klikk ned og et til høyre så skulle innskyting sitte. 

 

Ratta opp på 200m og la inn et skudd. Tilstrekkelig ok. 

 

Ratta opp til 300m og la inn 2 skudd for å sjekke treffpunkt. Det ser jo kurant ut  :)

 

 

20200709_203455.jpg

20200709_212025.jpg

20200709_205939.jpg

20200709_211235.jpg

 • Like 3
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...