Jump to content

Våpenkort på app


Recommended Posts

Nå som vi har fått førerkortet på app.

Så tenker jeg det hadde vært greit med våpenkortene også, man logger inn og henter inn med Bankid som på førerkort appen.

Hadde vært greit når man skal handle ammunisjon å ha de tilgjengelig slik.

 

Ingen her inne som jobber i politiet som kan ta det videre.

Edited by gordon setter
Link to post
Share on other sites

God ide, men det er nok ikke politiet som er rette instans. Send det heller til leder i justiskomiteen eller til justisdepartementet. De har en gruppe som jobber med digitalisering av hele denne prosessen.

Det var interessant å høre lederen av justiskomiteen på Skytterkonferansen. Hun forteller at det er stor enighet om å få en sentralt våpenregister (som for øvrig er en forutsetning for å få et digitalt våpenkort). Hun mente at det som ville forsinke prosessen mest, var at det som vanlig i Norge ville bli en lang lokaliseringsdebatt. Hvor skal registeret lokaliseres? Det handler for mange mer om arbeidsplasser enn om registeret og hva det kan bidra til.

Link to post
Share on other sites

Jeg har lenge tenkt at Vegvesenets IT plattform må være ett supert utgangspunkt for våpenforvaltningen og adoptere.

Tilsynelatende ett veldig rigid register med API mot offentlige og private tjenesteleverandører, ett fungerende system for sikkert, selvbetjent eierskifte og mobilapplikasjoner for dokumentasjon.

 

Nå virker det ikke som effektivisering og kostnadsreduksjoner gjennom samhandling og gjenbruk er en prioritet i offentlig forvaltning. Det ligger vel for mye prestisje i å eie prosjektene selv, så da må man heller vente til det blir bevilget midler til nok ett gigantisk offentlig IT prosjekt.

 

Ett annet aspekt er nok at våpenforvaltningen i motsetning til Vegvesenet har utført sitt oppdrag med så dårlig kvalitet over så lang tid, at det nok vil være en gigantisk jobb å integritetsteste og kvalitetsikre data for å få våpenregisteret opp til ett nivå der det lar seg gjøre å tilby samme tjenestenivå som mot bilregisteret.

  • Like 2
Link to post
Share on other sites

Kvalitetssikring av data i våpenregisteret vil nok kreve hundrevis av årsverk, er jeg redd. Praktisk talt alle eldre registreringer er mangelfulle på ett eller annet vis, det er vel et mindretall av registrerte våpen som har utfylte data i alle felt. Videre har man en drøss feilregistreringer, enten pga ren feilstaving eller dumheter som at modellbetegnelse er ført som våpennummer. Dobbeltførte våpen har jeg vært borti, der ett våpen ved salg over distriktsgrenser har blitt til to så det står registrert både på kjøper og selger. Når man i tillegg har mange reelle dubletter, hvor flere våpen har samme våpennummer, blir forvirringen komplett.

 

Rent databaseteknisk er våpenregisteret ganske spesielt, nettopp fordi det må håndtere dubletter. Våpennummer er ikke noen unik ID, i motsetning til et kjennemerke for motorvogn.

Link to post
Share on other sites

Vi kan trøste oss med at det er ikke bare Norge som ligger langt bak teknisk når det kommer til våpensøk og registrering. Da jeg søkte i Storbritannia måtte jeg også fylle ut med penn og papir, samt vedlegge en sjekk for betaling!

 

Eneste som var litt greit var kjøp og salg, noen politikontor nøyde seg med at man sa ifra per email når man kjøpte/solgte noe.

Link to post
Share on other sites
25 minutes ago, Mas-36 said:
9 hours ago, gordon setter said:

Hadde vært greit når man skal handle ammunisjon å ha de tilgjengelig slik.

Derfor ligger våpenkorta blant de andre korta i lommeboka :P 

 

3 minutes ago, Elgjaeger said:

Ser frem til en app, lite hensiktsmessig å gå rundt med dette i lommeboka..

 

Det hadde jo hjulpet om man inntil videre kunne vise fram en scannet versjon, slik man kan ved fjernsalg, men av en eller annen grunn så funker ikke dette når du står der i levende live, og det er enda lettere for selger å verifisere at det er riktig person man selger til.

Link to post
Share on other sites

Tja... om man kanskje har flere våpen i samme kaliber, trenger man vel ikke å "kjøpe dedikert ammo" til hvert enkelt våpen...  Vanligvis handler vel ikke folk ammo på impuls, heller, så det kan vel sikkert gå an å planlegge hvilke kort man skal ta med seg eller ha liggende i lommboka/mobilfuteralet i tilfelle man kommer over et godt tilbud.

"Problemet" med at man har for mange våpenkort, virker litt "morsomt"... 😉

  • Like 1
Link to post
Share on other sites

Er vel minst 20år siden ivrige politikere forslo årsavgift på våpen for å finansiere etablering og drift av sentralt våpenregister i Røyrvik. 30 arbeidsplasser (Braathen mente det ville bety 27 som strikket sparkebukser til barnebarn og 3 for å håndtere løpende registrering av våpen.). Nå er det nye tider og 30 offentlige arbeidsplasser koster et sted mellom 100 og 150 millioner per år.

 

Om en et sekund tror at det er andre enn våpeneiere som vill måte betale for nye fine påfunn er en nokså naiv..

  • Like 2
Link to post
Share on other sites
1 hour ago, tussehaugen said:

Når nettbutikker godtar bilder av våpenkort så bør vel det vere godt nok for "vanlige" butikker og øvrighet ellers...?

GMAX/G-Sport godtar bilde på mobil, har bare testet på butikker i Oslo, men alternativet er jo at du står i butikken og bestiller på nett + sender bilde til de på mail. Helt håpløst om de skulle nekte.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...