BjL Posted February 2, 2020 Share Posted February 2, 2020 Fant tre store kjuker i skogen, men hvordan kan de tørkes? De er ca 5-8 cm på det tykkeste. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hermansen Posted February 2, 2020 Share Posted February 2, 2020 Bare la de ligge tørt, vei de underveis så vet du ca når de er tørre. (når de slutter å miste vekt). Skal du bruke de til kniv må de stabiliseres på et vis. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BjL Posted February 2, 2020 Author Share Posted February 2, 2020 Takk for svar Hermansen. Kom på flere spørsmål, om du eller andre som kan svare. Er en kjeller tørr/varm nok? Vil de kunne sprekke? Vil kjukene krympe? Lønner det seg å skjære de opp i mindre deler slik at de tørker fortere? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Röda_Lacket Posted February 2, 2020 Share Posted February 2, 2020 Har ennå ikke forstått hva som er formålet med dette. Skal du oppbevare kniver/ stålredskaper i kjuke? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
evert Posted February 2, 2020 Share Posted February 2, 2020 https://snl.no/knivkjuke Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hermansen Posted February 7, 2020 Share Posted February 7, 2020 På 2.2.2020 den 19.03, BjL skrev: Takk for svar Hermansen. Kom på flere spørsmål, om du eller andre som kan svare. Er en kjeller tørr/varm nok? Vil de kunne sprekke? Vil kjukene krympe? Lønner det seg å skjære de opp i mindre deler slik at de tørker fortere? Sprekke gjør de ikke, om en kjeller er tørr/varm nok avhenger vel helt av kjelleren :) Vanlig romtemperatur er feks egnet til å tørke kjuke og annet. Vær obs på at det kan være en del kryp i ei kjuke som kan spise den opp/ødlegge den. Kan være enten varmebehandling eller frysebehandling er tingen om du vil ha den hel. Om du vil skjære den opp tørker den naturligvis raskere, spørs jo helt formålet med kjuka og hva du skal bruke den til :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BjL Posted February 8, 2020 Author Share Posted February 8, 2020 På 2.2.2020 den 19.40, Röda_Lacket skrev: Har ennå ikke forstått hva som er formålet med dette. Skal du oppbevare kniver/ stålredskaper i kjuke? Hei Røda Lacket Om tørkingen går bra, håper jeg at jeg kan få den stabilisert til skaftemner :-). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BjL Posted February 8, 2020 Author Share Posted February 8, 2020 På 7.2.2020 den 9.37, Hermansen skrev: Sprekke gjør de ikke, om en kjeller er tørr/varm nok avhenger vel helt av kjelleren :) Vanlig romtemperatur er feks egnet til å tørke kjuke og annet. Vær obs på at det kan være en del kryp i ei kjuke som kan spise den opp/ødlegge den. Kan være enten varmebehandling eller frysebehandling er tingen om du vil ha den hel. Om du vil skjære den opp tørker den naturligvis raskere, spørs jo helt formålet med kjuka og hva du skal bruke den til :) Hei Hermansen Takk for svarene :-) :-) Tenkte å få til skaftemner, men mye kan jo skje :-( Hvordan varme-/frysebehandle kjuker til dette formålet? Skal man fjerne rørlaget som er på undersiden? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hermansen Posted February 10, 2020 Share Posted February 10, 2020 På 8.2.2020 den 15.33, BjL skrev: Hei Hermansen Takk for svarene Tenkte å få til skaftemner, men mye kan jo skje Hvordan varme-/frysebehandle kjuker til dette formålet? Skal man fjerne rørlaget som er på undersiden? Jeg tror jeg hadde latt de tørke som en hel sopp, vei soppen regelmessig utover så vil du se ca når den er tørr. Vil tro ovn på 60-70 grader over noen timer (slik at soppen er gjennomvarm) vil ta knekken på potensielle kryp, eventuelt inn og ut av fryser et par ganger så dyrene som eventuelt er i den fryser i hjel. Sakte nedfrysning vil trolig ikke hjelpe da dyr overlever en norsk vinter Fordelen med varmebehandlingen er jo at den vil trøke vesentlig raskere enn om den bare skal ligge å slenge. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BjL Posted February 17, 2020 Author Share Posted February 17, 2020 Har gjort et forsøk på å tørke kjuken etter at Hermansen kom med noen forslag. Jeg delte kjuken, fjernet rørlaget på undersiden og la den inn i en ovn jeg har tilgang til på jobben. Ovnen ble satt på 40 grader og lå der i ca 40 timer. Da var den knusk tørr og uten sprekker, men hadde krympet en god del. Som vist på bildet, har den krympet 11mm. Lengden var 180mm før den ble lagt inn i ovnen. Skal legge ut et bilde når jeg forhåpentligvis har fått ut et skaftemne . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.