Jump to content

Hjelp til å aldersbestemme gamle våpen.


Nagant 762

Recommended Posts

Å aldersbestemme gamle våpen kan ofte være vanskelig. Spesielt om de nærmer seg den magiske grensa 1.1.1890. Å tråkke over denne ved f.eks import kan, om du er riktig uheldig, gi deg store problemer med myndighetene. Regelverket gir ikke i dag (og sikkert ikke senere heller) mulighet til lovlig å importere eller omsette f.eks en S&W .38 DA som er produsert etter 31.12.1889, uten at det foreligger våpentillatelse. Nøyaktig samme våpen, men produsert senest  31.12.1889, kan fritt importeres, da den er å regne som en antikvitet. (Hurra for det egentlig, for det finnes mengder med nydelige antikke våpen der ute, for den som har råd til det :thumbup: ).

Så hvordan kan man finne ut når ett våpen er produsert, ut fra serienr, når man finner noe man bare MÅ ha, enten her hjemme eller i dette store landet som kalles utlandet ?

Jeg har stort sett konsentrert meg om S&W (ca 90%) og resten Colt (men de er stort sett helsikes dyre, spesielt alle SAA revolverne ), så jeg skal bare uttale meg om dem. Remington, H&R og diverse andre overlater jeg til andre, forhåpentligvis, å komme med info om.

 

S&W : Her anbefales det å gå til innkjøp av "Standard catalogue of Smith & Wesson" ( https://www.amazon.com/Standard-Catalog-Smith-Wesson/dp/1440245630  ). Det finnes mange som selger den, amazon er bare ett eksempel.

En flott oppslagsbok med skarpe, fine bilder og mye informasjon om de enkelte modeller. Egne sider for serienummer-rekker. Minuset er at de bare viser totalt antall produserte våpen over den perioden da våpnene ble produsert. Man må da ta antall våpen og dele på antall år, og dermed få ett gjennomsnitt pr år. Så kan man ut ifra serienr regne seg fram til ca når den ble produsert. Det ble selvfølgelig ikke produsert like mange hvert år, så her bør man ha tunga i den rette munnen og legge inn en feilmargin. Finner man ut at det aktuelle våpenet ligger tett opp til aldersgrensa, så er det kanskje best å ikke kjøpe det. Sjansen er stor for at man tråkker feil.

Har man allerede ett våpen liggende, kan det å skaffe seg ett fabrikkbrev (factory letter) være en ide. Dette koster $100 pluss eventuelle gebyrer. Å ha dette dokumentet øker faktisk verdien på våpenet en del, så det kan være verdt å investere i. http://www.swhistoricalfoundation.com/index.html

Forøvrig kjenner jeg ikke til noen databaser som viser hvor mange som er produsert de respektive år, så om noen har tips tar jeg gjerne imot :)

 

Colt : Her tok det litt tid før jeg klarte å finne gode databaser ( jeg er ikke akkurat noen kløpper til å søke opp ting på nett). Men nå nylig kom jeg over 2 fine sider.

https://www.colt.com/serial-lookup  her kan man enkelt og greit taste inn serienr på det våpenet man har, eller ønsker å kjøpe, så kommer det opp en liste over alle typene som er produsert med det serienr. Så er det bare å finne den riktige typen, og der står produksjonsår.

https://proofhouse.com/colt/  her må man først velge den aktuelle modellen og så kommer det opp en liste som år for år viser hvor mange som er produsert.

Jeg har sammenlignet opplysninger fra disse to sidene, og de stemmer helt overens.

Colt tilbyr også å utstede fabrikkbrev, her ligger prisene fra $75 - $300, pluss eventuelle gebyrer. https://www.colt.com/page/archive-services

 

Jeg oppfordrer alle med litt, mye eller mengder av kunnskap om å bidra med opplysninger her. For oss som samler på gamle våpen eller bare synes det er "kjekt-å-ha" en gammel revolver til pynt, er all informasjon velkommen.
Har jeg kommet med noe som noen mener er feil så gi meg beskjed, så skal jeg sjekke på nytt.

  • Like 2
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Noen ganger kommer man i mål ved å google modell pluss "factory letter" og se hvilke bilder som kommer opp. Ikke så rent få våpen har opp gjennom årene blitt lagt ut for salg med lesbart bilde av fabrikkbrev og serienummer, så ser du på våpennummeret ditt om det er før eller etter. Har noen ganger tidfestet til mellom to-tre årstall basert på at serienummer er mellom to kjente fabrikkbrev.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...