Jump to content
Hagens Tass

Åtebelysning

Recommended Posts

Har gått til innkjøp av  brunst sin åtebelysning. Har tilgang til strøm ca. 80 meter fra brakke, men er litt usikker på om det blir for langt med spenningstap osv. Noen som  har erfaring med dette?

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Hagens Tass

Tja spenningstapet er vel synonymt med kvadratet på kopperkabelen. Altså, dersom du trenger mye strøm. Må du øke kvadratet på kabelen. Før du ruller ut alle 80 meter kan du jo koble til åtelyset og måle hvor mye spenning du har når lyset er spenningsatt. Du kan faktisk ha så stor forbruk, og motstand i kabelen,  på den avstanden, at du ikke får løst ut en treg sikring, selv om du kortslutter fasene. Dersom kabelen er tynn nok, . Så spørsmålet er absolutt legitimt. Dersom du og skal ha litt annet, som varme i bua etc.

Imidlertid dersom du kun skal ha åtelys, holder det vel med en kabelrull på 80 m med med 1,5 kvadrat Utekabel. Husk for all del sikring på begge fasene.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Hagens Tass

Med sikring på begge fasene menes at begge ledningene må ha sikring. En normal ny automatsikring har tilkobling til 2 ledninger, altså begge fasene. Litt upresist men enkel fas har faktisk 2 ledninger + jord, 3fas har tre ledninger + jord. Jordledning skal alltids kobles opp dersom det skal kobles på våtrom/kjøkken eller utekontakt. 3fas er det ikke mange privatboliger som har faktisk.

Edited by svehella
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeg har kjøpt samme type belysning som TS, og siden det ikke er aktuelt med ca 1 km skjøteledning kommer jeg til å kjøpe et fritidsbatteri på Biltema. 3W på 12V gir et strømforbruk på 0,25A ved max lys. Et batteri på 30Ah skal altså holde 120 timer, og dette er ganske overkommelig. Så er det bare å ta hjem batteriet hjem en gang hver uke og lade det, og vite at man alltid har nok lys til å jakte når det måtte passe. 

  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Samt at dersom du monterer timer, og setter denne fra 7 om kvelden til 7 om morgenen. Så sparer du endel på ikke å bruke lys om dagen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

På åtebelysningen fra brunst er det med skumringsrele,så der trenger man ikke timer.Det er også potmeter for justering av lysstyrke.Henger en slik på husveggen min,fornøyd med det lyset 👍

 

Liten Ninja edit her.Var på Magasinet i Drammen jeg kjøpte det åtelyset,men mener det er samme som brunst selger.

Edited by SuperHansen
Tillegsinfo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Har man tilgang til strøm så er det vel greit å ha den på alltid. Da blir jo reven vant med at det er lys rundt åte.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...