Jump to content
Sign in to follow this  
andre2003

Tips til hagleammo på stort småvilt

Recommended Posts

Hei, folkens!

 

En kompis og jeg skal ut på jakt og er uenige om hvilken av de to ladningene vi er i besittelse av er best på stort småvilt. 

 

Han mener at Saga Export 34 g steel nr. 2 er mest drepende, mens jeg er fast bestemt på at Gyttorp 42 g Magnum nr. 5 er mest drepende. Vi har også Fiocchi JK6 36 g nr. 4. Hvilken av de tre patronene er mest drepende på stort småvilt??  Litt forvirrende da høyere nr. har høyere egenvekt på haglet..🤪

 

Har forstått at anslagsenergi er alfa & omega og at dette avhenger av utgangshastighet og egenvekt. Vekten på nr. 5 vi har er høyest, men her er det minst diameter på haglet - er vel viktig dette og?

 

Takk for alle erfaringer og svar😄

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mange variable her, og umulig å gi et entydig svar og sikkert svar. US nr. 2 stål har diameter 3,75mm og egenvekt 7,9 (eller spesifikk masse, som er den fysikalsk korrekte termen). Hvis haglene i de to andre patronene også er oppgitt i US-nummer, er diameter på haglene i Gyttorp-patronen 3,0mm mens Fiocchi-haglene måler 3,25. Antar de er laget av bly med egenvekt 11,4. Stålhagl-patroner har gjerne litt høyere utgangshastighet, men til gjengjeld taper hvert hagl fortere anslagsenergi på av større overflate og lavere egenvekt enn blyhagl. Nå er det også ofte slik at patroner ladet med "magnum-mengde med hagl", typisk 42 gram, har litt lavere utgangshastighet enn de ladet med "normal haglmengde" som er 35-36 gram i kaliber 12/70mm. Så hvis vi holder oss innenfor skuddavstand 20-25 m (maks for rådyr) ville jeg tro, uten å vite noe om hvilken utgangshastighet de ulike patronene har, at Fiocchi-patronen har best effekt. Men jeg understreker tror.

 

Edit: veldig mye nyttig info om ulike haglpatroner i denne tråden.

Edited by Sølvrev

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ni väljer mellan stål och bly ?  Ni får väl skjuta bly nu annat än på and/gås i våtmarker eller ?  En 34g stålpatron är " jobbig " att skjuta likaså 42g magnum. 

För många år sedan diskuterade jag med en jägare som då hade nedlagt 100 rådjur med hagel, och han hävdade att us:4 var gränsen för att slå av ett ben på 30-35m. Det  KAN ju vara så att första skottet på 20-25  inte tar rätt eller bra och ett andra skott måste tas på låt säga 35m, slår man av benen så får man omkull ett skadat rådjur.  Sen på 20-25m kan du i princip skjuta med grovt salt för att citera en gammal legend på Gyttorp. Men sensmoralen är att du ska kunna få ihjäl djuret på hagelvapnets " normalt" rekommenderad max avstånd ( läs 35m )  italienska hagelstl skiljer fr  US stl rätt rejält så tänk på det , i vart fall om vi pratar bly. It:5 = 2,9   It:4 = 3,1 . It:3= 3,3   It:2 = 3,5mm ? 

Sen att ha en avståndsmätare i ryggsäcken är ingen dum ide alls, man lurar sig lätt både på ett fält och i skogen. Likaså bör man veta vad ens borrning och  patron har för gränser när det kommer till avstånd. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sett bort i fra at bly i visse tilfeller ikke er tillatt, lurer vi i grunn på hvilken av nevnte ammo som er mest dødelig?🤷🏻‍♀️ Om man til eks. skal skyte rev, som er mer «seigskutt» enn mindre vilt😊

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...