Jump to content

Beste riflepakke til rundt 15k?


Recommended Posts

Heisann. 

 

Jeg sendte inn våpensøknad på .308 og 6.5x55 i går, og håper på å finne en god rifle med kikkertsikte og demper til helst rundt 15k, absolutt maksimalt 20k om det er en veldig god pakke. 

 

Jeg ser etter en .308 rifle som kan brukes til alt. Jeg er opptatt av byggekvalitet, ønsker ikke en rifle med knirkete, billig stokk og er viktig at sluttstykker glir godt. Testet en Weatherby Vanguard S2 i butikk, synes ikke "actionen" var særlig god der. 
Jeg er i prat med selger på denne, virker som en alright pakke: https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=154413790

 

Denne virker også fin, men dårligere tilbehør: https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=157513299

 

Noen tanker rundt den pakken, og andre forslag? 

Edited by Grønnskollingen
Link to post
Share on other sites

Dette ser ut til å være gromme greier! Det finnes selvfølgelig bedre og mer lyssterke kikkerter med større zoom-område når du går for 50 mm objektiv, men om du ikke primært skal drive bø-/nattjakt etter rev og hjort duger denne lenge. Jeg er (som du kanskje har sett fra andre innlegg?) Browning-fan, så hvis du finner en pent brukt A- eller X-bolt med høvelig kikkert kan det være et godt alternativ.

 

Edit: Hvis du ikke er opptatt av å bruke homogene kuler blir .308W og 6,5x55 omtrent hipp som happ.

Edited by Sølvrev
Link to post
Share on other sites

Tja, sikkert grei den også. I og med at Rafdal har klådd på den er det sikkert gjort forbedringer av avtrekket også, selv om ikke det framgår av beskrivelsen? Tror ikke demperen er noe "dårligere", og kikkerten er kurant. Men, som selger skriver, dette er først og fremst en langholdsrigg. 16x forstørrelse kan være kjekt å ha til småviltjakt, men jeg tenker at dersom rifla skal brukes til "alt" er det like viktig med lavere forstørrelse enn 4x. Dette pga. synsfelt ved trange poster og korte hold.

Link to post
Share on other sites
På ‎19‎.‎09‎.‎2019 den 14.00, Grønnskollingen skrev:

Du tror altså at første pakka med 3x zoom istedenfor 4x kan være merkbart mer allsidig?

Ja, jeg tror det. Idéelt sett lavere enn 3x også. Men det er mange andre ringrever her inne, så nå har vel jeg sagt nok?

(Lykke til med jakten på en Browning, forresten!) ;)

 

Edit: Ikke zoom-område, men minste førstørrelse.

Edited by Sølvrev
Link to post
Share on other sites

Jeg tror Mauseren er et bedre kjøp til ditt bruksområde! Kikkerten kan du ta av og selge på Finn hvis du etter en tid finner ut at du vil ha noe mer lyssterkt med større zoom-område, f. eks. noe europeisk fra Tyskland eller Østerrike (gode bruktkjøp der også). Jeg mener det viktigste er å komme i gang med skytingen og vinne litt erfaring. Lykke til!

 

ps.

Ringrevene er alltid her inne, men det er ikke alltid de kommer på lokk!

Edited by Sølvrev
Link to post
Share on other sites

Av de to, gå for mauseren. Om du leter litt på finn finner du mye bra. Ofte kan du spare litt på å kjøpe kikkert og våpen hver for seg da vi nordmenn er så late at vi gjerne velger å betale noen kroner ekstra for en pakke som er ferdig oppsatt og innskutt. På kikkert har merker som Kahles, Minox, Zeiss, Schmidt & Bender gode innstegsmodeller som ikke koster skjorta. 
Billigste løsning:

Howa 1500/Weatherby Vanguard. Disse får du ny fra 12-17k med kikkert i forskjellige utførelser, jeg kjøpte selv en 1500 med GRS Berserkstokk og Vector kikkert på 3-18x50 med ffp retikkel. Kostet 16990 ny og fungerer bra. Brukt finnes disse ned mot 10k med billigoptikk, fungerer som en start, men kvalitetsoptikk koster så dette kan kjøpes i senere runde. Vectorkikkerten som står på min er helt grei mtp prisen og er overraskende nok fornøyd med den. FFP retikkelet er også veldig kjekt da jeg jakter en del sel hvor holdene fort kan bli lange.

+ Trepunkts sikring som lar deg låse bolt og avtrekk i bakre stilling, og kun avtrekk i midtposisjon slik at du kan tømme våpenet uten å avsikre. 

+ Mye rifle for pengene, god presisjon

+ Mange stokker/chassi å velge mellom

+ GRS Berserkstokk er et fantastisk redskap å skyte med

- Hevearmsløft er høyt og sluttstykkegang gir ikke samme godfølelsen som i dyrere våpen.

- Avtrekk er ikke blant de beste på markedet

- Ikke løst magasin original (Fins ettermarkedsdeler med løse magasin)

 

Midt på budsjettet: 

Tikka T3. Disse er det solgt lustusner av og er godt utbredt på bruktmarkedet. Alt fra i overkant av 10k til 20k avhengig av optikk på børsa. Nypris fra 14-15k med billigoptikk.

+ Lavt hevearmsløft

+ Originalt løst magasin

+ Litt traust, men riflens svar på volvo v70. Fungerer til alt og er driftssikker.

+ Greit avtrekk

- Noe myke stokker og plastfølelse på tidlige modeller

- Mange rifler på bruktmarkedet uten gjenging for lyddemper. 

 

 I toppsjiktet av budsjettet: 
Browning X-bolt. Veldig bra middelklassevåpen som gir mye rifle for pengene, finnes også i mange forskjellige varianter. Disse ligger fra i underkant av 20k med diverse optikk på og oppover. Et relativt perfekt kompromiss mellom kvalitet og pris her er en x-bolt stainless med rimelig kikkert av type middelklasse (Minox, Zeiss, Leupold) Dette bør være mulig å få til for 20k om man leter på finn etter brukte våpen. Dette blir min Go to når havesyken på ny rifle blir for stor ☺️

+ Meget lavt hevearmsløft på 60 grader. 

+ Veldig bra originalavtrekk

+ Ferdig gjenget fra fabrikk

+ Sikring på kolbehals som på O/U hagler

+ God presisjon

+ Lavtbyggende 5-sk trommelmagasin

- Noe dyrere enn konkurrentene

- Ikke all verden av ettermarkedsdeler 

 

Som det ellers nevnes og konkluderes i lignende tråder, til normalt jaktbruk fungerer stort sett alt av rifler som selges idag godt nok da skytter i hovedsak er det sviktende ledd når det kommer til presisjon. Kvalitetsoptikk koster, og er tilnærmet en regel uten unntak. Det kan dermed være lurt å bruke majoriteten av budsjettet ditt på en brukt kvalitetskikkert, også oppgradere riflen i en senere runde. Den største forskjellen på billigrifler og dyrere våpen er som regel ergonomiske finesser og mer kostbare byggematerialer (Slik som smørglatt sluttstykkegange som du nevner som et av kravene).  
Lykke til i søken etter ny ildstaur 😄

 

Edit: Ser i siste nyhetsavis fra XXL at du får Vanguard S2 med Zeiss Conquest V4 3-12x44 og lyddemper montert for 9999,- kr. Om du kan leve med sluttstykkegangen er dette veldig mye for pengene. 

Edited by Forfjording
  • Like 2
Link to post
Share on other sites
1 hour ago, Forfjording said:

 

Takk for langt og utdypende svar! Dette er til stor hjelp. 

 

Angående Weatherby Vanguard, testet som nevnt denne i butikk, og likte ikke sluttstykkegangen eller generelt feelinga av den. Testa den også med GRS stokk, men synes den da ble ganske tung, som jeg antar er forventet? Har inntrykk av at ikke så mange som bruker slike stokker til jakt, men heller de som er mye på banen. Men ikke vet jeg. 

 

Tikka T3 er definitivt noe jeg kunne tenkt meg. Har skutt en T3 før, likte den godt. Ligger egenerelt til høyere pris på Finn og med dårligere utstyr inkludert, men er jo en bedre rifle og kanskje. Må innrømme at jeg blir litt forvirret av den enorme mengden T3/T3X  variantene, og hva som er bra eller dårlig med de ulike variantene. 

 

Browning X-Bolt har jeg også kikket litt på. Som du sier, fort litt opp i prisklasse. 

 

 

Overall, ville du anbefalt den Mauser M18 pakka? Ser ut som en god deal basert på alt jeg har funnet på Finn, sammenlignet med blandt annet de riflene du nevnte over. Men om du mener jeg gjør meg selv en tjeneste ved å kjøpe en dyrere/annen pakke, kanskje jeg bør vurdere det. Og hvorfor stock Mauser M18 over Remington 700 fra børsemaker? 

Link to post
Share on other sites

Det er mange alternativ som har vært oppe her, og jeg tror du kommer i gang med de fleste av dem. 

Men hvis du først vurdere Tikka så syns jeg du bør vurdere Mauser M12 også.

Jaktdepotet selger M12 Extreme til 12990,- og de lager sikkert en pakke til deg hvis du ønsker. (+ er MYE bedre stokk, 3-punkts sikring/ - litt tung)

Hagemo har en utstillingsmodell til 12990,- det sikkert kan prutes på med referanse til Jaktdepotet sin pris. 

Sauer 100 bør også vurderes, koster 10 972 hos Landrø. (Kjenner ikke dette våpenet noe særlig, men mange som er fornøyde)

 

Det bunner og grunner vel i hva du føler passer deg best og hva du tror du blir fornøyd med, men snakk med butikkene og be om et godt tilbud.

 

Har selv hatt Tikka, men solgte den etter 2 år da jeg avsikret den mot beltekanten flere ganger under aktiv jakt. (Reinsjakt, snikjakt, etc)

Sikringen er kun 2-punkts og låser ikke bolten. Både Mauser, Sauer og Weatherby har 3-punkts sikring med midtposisjon hvor våpenet er sikert og bolten kan tas ut uten å avsikre mekanismen. 
X-bolt har 2-punkts, men denne ligger midt oppå stokken slik som på en hagle og har ikke opplevd at det har skjedd med de jeg har lånt. 

 

 

Link to post
Share on other sites
55 minutes ago, Reinlykke said:

 

 

 

Takk for forslag. Mauser M12 virker definitivt interessant, men ikke sett så mye på bruktmarkedet, og nærmer seg fort da 20k brukt med utstyr. Samme med Sauer 100. Finnet til litt lavere priser enn det, men da med dårligere optikk etc. 

 

Aller beste hadde vært få få en komplett, bra pakke til 15k eller mindre, så mulig jeg bare bør gå får Mauseren på Finn nå i utgangspunktet, og eventuelt selge optikken og bytte den ut i noe annet senere. Såvidt jeg forstår det dropper ikke en allerede brukt rifle så skrekkelig mye ned i pris senere om den allerede er kjøpt brukt, så kan eventuelt bare selge Mauseren igjen om jeg finner ut av at jeg vil ha noe annet. 

 

Takk for alle tips! 

Link to post
Share on other sites
6 minutter siden, Grønnskollingen skrev:

Takk for langt og utdypende svar! Dette er til stor hjelp. 

 

Angående Weatherby Vanguard, testet som nevnt denne i butikk, og likte ikke sluttstykkegangen eller generelt feelinga av den. Testa den også med GRS stokk, men synes den da ble ganske tung, som jeg antar er forventet? Har inntrykk av at ikke så mange som bruker slike stokker til jakt, men heller de som er mye på banen. Men ikke vet jeg. 

 

Tikka T3 er definitivt noe jeg kunne tenkt meg. Har skutt en T3 før, likte den godt. Ligger egenerelt til høyere pris på Finn og med dårligere utstyr inkludert, men er jo en bedre rifle og kanskje. Må innrømme at jeg blir litt forvirret av den enorme mengden T3/T3X  variantene, og hva som er bra eller dårlig med de ulike variantene. 

 

Browning X-Bolt har jeg også kikket litt på. Som du sier, fort litt opp i prisklasse. 

 

 

Overall, ville du anbefalt den Mauser M18 pakka? Ser ut som en god deal basert på alt jeg har funnet på Finn, sammenlignet med blandt annet de riflene du nevnte over. Men om du mener jeg gjør meg selv en tjeneste ved å kjøpe en dyrere/annen pakke, kanskje jeg bør vurdere det. Og hvorfor stock Mauser M18 over Remington 700 fra børsemaker? 

 

Sluttstykket på Weatherby'en vil gå seg noe til når du skyter noen skudd med den og får oljet opp mekanismen. Regner med den i butikken er tørrpusset og vil muligens ikke være helt representativt for "endelig" gange. Riktig at GRS stokken bringer med seg noe ekstra vekt, men jeg har ingenting imot de ekstra grammene den bringer med seg. Jeg er ikke så grusomt opptatt av at alt utstyret mitt skal være lettest mulig, men er mer opptatt av at jeg opplever riggen som behagelig og stabil å skyte med. Tror det er relativt mange som jakter med GRS stokkene, men er nok også mange som bruker riflene i kombinasjon med skyting på noe lengre hold. Jeg bruker i all hovedsak min rifle til jakt og synes ikke den er for tung med sine 5,2kg med kikkert og A-Tec Megahertz + demper ☺️

 

Nå skal jeg også ærlig innrømme at jeg ikke har 100% kustus på modellene til Tikka, men jeg mener T3X er arvtageren til T3. Denne finnes vel i den standard Lite varianten (Blånert låsekasse/løp og standard løp), lite stainless, en hunterversjon med trestokk også har de vel en varmint/supervarmint med tykkere løp og justerbar kolbekam. Det er meg bekjent samme kasse/action på de så er vel i hovedsak løp og stokk som varierer. Ta dog dette med en klype salt da det er noe skutt fra hofta. 

 

X-bolt lar seg gjøre å finne brukt til 15k ish, og i skrivende stund ligger det vel et par Minox'er til 5k på finn så om budsjettet er på 20k skal det være mulig 😄

 

Nå har ikke jeg all verdens erfaring med M18, har bare skutt i underkant av hundre skudd med en. Jeg likte den godt, spesielt det korte hevearmsløftet på 60 grader som er likt X-bolt sitt. Sluttstykkegangen var bra og presisjonen var ingenting å si på. Stokken føltes også stabil og solid ut og flexet ikke med bruk av tofot. Eneste jeg ikke likte var detaljen med avtagbar rekylkappe da jeg ikke helt ser vitsen med denne, og det er engang slik at desto flere løse deler på våpenet, desto flere ting kan ramle av i skogen eller rotes bort.

Vil tro du blir godt fornøyd med Mauseren som jaktvåpen om du velger å gå for den, og du vil vel ikke direkte savne noe fra dyrere alternativ. 

Nå skal jeg trå forsiktig med å rakke ned på Rem 700 da det tross alt er en av verdens mest solgte rifler, men jeg har ikke så mye til overs for en standard 700 da det meste føles billig ut. Hevearmsløftet er høyt, sluttstykkegangen er noe ruskete, avtrekket er ikke spesielt bra og stokken er så som så. Denne du ser på her er jo gjort mye med, men stort sett alt er rettet mot langhold. Et eksempel her er den "tacticoole-skeleton-hevearmen", på jakt er dette 5 ekstra hull som kan fylles med møkk og hektes fast i saker og ting. Ser kult ut på skytebanen, men har liten hensikt i skogen. Jeg ville kjøpt mauseren, men igjen. Dette er personlig preferanse og gir du disse to riflene til en som klarer å utnytte det fulle potensialet i rifla vil muligens 700'en prestere best av de to, men i vanlige jaktsituasjoner på normale hold er begge mer enn gode nok. Om du mot formodning ikke skulle like mauseren kan du mest sannsynlig selge denne for mer eller mindre det samme som du kjøpte den for, og prøve noe annet istedenfor 😄

Link to post
Share on other sites
16 hours ago, Super XX said:

https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=147286456

 

https://www.finn.no/bap/webstore/ad.html?finnkode=158021368

Topp kvalitet til lav pris. Hadde valgt en av disse "hver dag" fremfor en M18.  Spesielt den siste er jo ett smykke!

 

 

 

Takk for forslag! Hadde egentlig tenkt meg 308, men har sendt inn søknad på både 308 og 6,5, så får vurdere den siste der. Skal dog ha demper på, vet ikke hvor praktisk den siste er, men skal vurderes! 

 

53 minutes ago, torulf said:

Sjekk tilbud hos XXL. Weatherby Vanguard- pakke med god Zeiss-kikkert og lyddemper, førpris vel 18.000 -  nå 9990,-.

 

 

 

Takk for tips, dette har jeg ikke sett. Får gå ned til XXL igjen og se om de har en annen utstillingsmodell, den jeg testet sist hadde en skikkelig kjip sluttstykkegange. 

Link to post
Share on other sites
På 25.9.2019 den 14.17, Grønnskollingen skrev:

 

Takk for forslag. Mauser M12 virker definitivt interessant, men ikke sett så mye på bruktmarkedet, og nærmer seg fort da 20k brukt med utstyr. Samme med Sauer 100. Finnet til litt lavere priser enn det, men da med dårligere optikk etc. 

 

Aller beste hadde vært få få en komplett, bra pakke til 15k eller mindre, så mulig jeg bare bør gå får Mauseren på Finn nå i utgangspunktet, og eventuelt selge optikken og bytte den ut i noe annet senere. Såvidt jeg forstår det dropper ikke en allerede brukt rifle så skrekkelig mye ned i pris senere om den allerede er kjøpt brukt, så kan eventuelt bare selge Mauseren igjen om jeg finner ut av at jeg vil ha noe annet. 

 

Takk for alle tips! 

 

Det er kanskje fordi mange er fornøyde og ikke selger de ;)

Hva trenger du av utstyr? Kikkertsikte og demper? Tofot?

 

Jeg anbefaler deg og legge penge i rifla og kjøpe utstyr til den etterhvert. 

Kjøp en rifle du tror du blir fornøyd med, ikke et kompromi fordi du ville få havlgrei optikk som du kanskje bytter ut uansett?

Mauser M12 pakke:

Rifle 11990,- (Hvis du pruter litt hos Hagemo)

Kikkert 2499, - Hawke 2,5-10x50 

Montasje 750,-  Warne baser og ringer

Lyddemper 3000,- Hausken JD151 ferdig kappet og gjenget på rifle.

 

Totalt: 18200,-

 

Velger du Sauer 100 får du rifla i en pakke for ca 10 000,-

Da blir pakken 15-16 000 kr. 

 

Velger du Sauer 100, Browning X-bolt eller Mauser M12 blir du fornøyd uansett tror jeg!

Mer skeptisk til en M18. 
 

Tofot koster 200 kr på ebay ;)

 

Link to post
Share on other sites
2 hours ago, Reinlykke said:

 

 

 

Jeg var akkurat hos Intersport Bogstadveien og fikk god ekspedisjon av en real fyr som virkelig kunne "alt".

 

Han kunne tilby meg en Browning X-Bolt 308 med Sabre Ambassador 3-12x56 kikkert samt demper (lurer på om det var Hausken) til 15 500. Kikkerten er jo vesentlig dårligere enn Leopolden med M18 på Finn, men selger mente at det ikke var så stor forskjell fra kikkerten han kunne selge meg som kosta rundt 3-4k, til Leopolden til 8k. Det var først merkbar og betydelig forskjell når man nærmer seg 13k pluss. 

 

Kanskje det er den jeg ender opp med å gå for.

 

Edit: Lurer på om det er akkurat denne pakka: https://www.finn.no/158767633

Edited by Grønnskollingen
Link to post
Share on other sites

Jeg må ærlig innrømme at denne kikkerten, Sabre Ambassador 3-12x56i, har jeg aldri hørt om før nå. Det ser ut til at denne er noe kjeden Jaktia har valgt å satse på, og siden fabrikkmerke er helt ukjent er det antagelig noe Kina-greier. Men for all del, den vil sikkert fungere helt greit til du får lyst på (og råd til) en høykvalitets europeisk kikkert fra Zeiss, Swarovski, Leica el.. Som også påpekt ovenfor er det helt ukomplisert å bytte den ut senere.  Demperen er, etter hva jeg fikk opplyst i sommer, også en "Jaktia Edition" fra A-tec, mer er grei den også. Som startløsning tror jeg du blir godt fornøyd med denne pakken.

Edited by Sølvrev
Link to post
Share on other sites
9 minutes ago, Sølvrev said:

 

Ja det er sant, jeg stusset litt over det selv. Kan det virkelig stemme at jeg tvilsomt vil merke særlig stor forskjell på den og Leopold siktet? 

 

Prismessig får jeg jo mindre for penga her, men du ville fortatt kjøpt det over M18 komboen, selv om den teknisk sett trolig har bedre kikkert for 3-4k mindre?

Link to post
Share on other sites

Nei, jeg kan ikke sette den ene kikkerten foran den andre uten å ha sett i dem og/eller klådd på dem. Jørund Lien har i siste nummer av Jakt gitt Leopold gode skussmål, men en kompis av meg byttet ut sin pga. dårlige skumringsegenskaper. Begge kikkertene kan nok ligge i mellomsegmentet, Sabre i nedre del og Leopold i midtre/øvre. Jeg er som tidligere nevnt Browning-tilhenger, så jeg hadde nok gått for sistnevnte pakke.

Link to post
Share on other sites

Dette sikte er ikke "verdt" noen ting. Så prisen du betaler er for rifle, montasje og lyddemper. Siktet kan nok helt sikkert gjøre jobben, men sannsynligheten for at det går til h.... er mye større enn med etablerte merker. Dessuten så får du ingen ting igjen for det når du vill bytte. Det får du for en VX-R.

Link to post
Share on other sites

Skjønner. Kanskje dette er det beste jeg finner for nå: https://www.finn.no/bap/webstore/ad.html?finnkode=113738614&WT.synd_type=contact-advertiser


Det er også mye bra tilbud her, men blir fort litt mer for rifle med kikkert og demper: https://www.finn.no/bap/webstore/ad.html?finnkode=143339187

Edited by Grønnskollingen
Link to post
Share on other sites

Rent optisk sett er det mulig at du ikke vil oppleve noen merkbar forskjell mellom kinakikkerten og Leupolden, men det er nok ikke tvil om at Leupolden er en bedre kikkert.

Leupold er et større varemerke som stiller garanti på produktene sine, så det stilles nok større krav til både materialkvalitet og aksepterte montasjeavvik. Ofte er disse "kinakikkertene" annensortering fra fabrikkene som produserer kikkerter for større produsenter, men som ikke klarer kvalitetskontrollen til de større merkene. Disse ender dermed på billigsalg til de mindre leverandørene som ikke er avhengig av topp markedspris for å gå i pluss på salget, altså de som ikke stiller noen form for garanti eller har like høye krav til kvaliteten på produktet sitt. Jeg har aldri vært borti merket Sabre før, så akkurat hva det er tør jeg ikke uttale meg om. Jeg ville dog ha spurt selger om litt mer info om kikkerten. Er den gassfylt/vanntett? Har linsene noen form for coating? Er den støt-testet? Dersom svaret er nei, eller vet ikke på de lukter det svidd allerede der. 

 

Du har i tillegg to alternativ om du skulle vurdere den pakken fra jaktia:

1: Gå tilbake til selger og be om et tilbud på den pakken med en annen kikkert. Velg en kikkert som gjør at sluttsummen havner på 1500-2000kr over det du har i budsjett, også prøver du deg på litt god gammaldags pruting. Vil tro du kan få en rimelig Zeiss/Minox/Leupold med på kjøpet der for ikke så grusomt mange ekstra tusenlapper. Det var dette med "Buy once, cry once". Om du kjøper pakken med billigkikkerten betaler du 15k nå, også ender du mest sannsynlig opp med å betale alt fra 10-20k for kikkert igjen til neste år 😅

 

2: Kjøp pakken, få litt erfaring med rifla og kikkerten, og se om du er villig til å punge ut for en europeisk kvalitetskikkert til neste år. Totalt blir nok dette dyrere enn å kjøpe alt i en smell hos en forhandler, spesielt om du kjøper en pakke siden man ofte får litt ekstra avslag da pga salget blir større. 

 

Et annet moment som bør tas til vurdering er kjøpetidspunkt. Nå er vi vel inne i sluttspurten av høysesongen for salg av våpen. Må du ha den til årets sesong, eller skal du jakte først til neste sesong? På lavsesongen er det ofte bedre å være kjøper i markedet og du kan gjøre gode kupp, samt at alle drevne jegere bytter ut våpnene sine utenom sesong om de skal oppgradere ☺️

  • Like 1
Link to post
Share on other sites
10 minutes ago, Forfjording said:

 

Takk for gode tips! Helt sant det du sier, jeg skal kontakte selger igjen og spørre om han kan finne et bedre sikte/gjøre det til en enda bedre deal, om det så koster bittelitt mer. 

 

Hva tenker du dog om Browning-pakken jeg sendte over, altså denne? https://www.finn.no/bap/webstore/ad.html?finnkode=113738614&WT.synd_type=contact-advertiser 

 

Virker som en god pris, men jeg kan ikke finne så mye info om siktet (Zeiss Duralyt 2-8x42), det følger også med valgri Hausken JD demper, usikker på hvilken jeg bør velge for best balanse av vekt og effekt. 

Link to post
Share on other sites

Når forhandlerne skal presse prisen på "riflepakker" er det som regel kikkertsiktet de salderer med for å få ned sluttsummen. Jeg er enig i @Forfjordings betraktninger, men ville nok ikke vært fullt så bekymret for kikkerten. Du kan riktignok pådra deg litt ergrelser om den ikke fungerer de første sesongene, men husk at dette er forhandlerkjøp av et nytt produkt som du kan reklamere på om noe går galt.

Edited by Sølvrev
Link to post
Share on other sites
21 minutter siden, Grønnskollingen skrev:

Takk for gode tips! Helt sant det du sier, jeg skal kontakte selger igjen og spørre om han kan finne et bedre sikte/gjøre det til en enda bedre deal, om det så koster bittelitt mer. 

 

Hva tenker du dog om Browning-pakken jeg sendte over, altså denne? https://www.finn.no/bap/webstore/ad.html?finnkode=113738614&WT.synd_type=contact-advertiser 

Virker som en god pris, men jeg kan ikke finne så mye info om siktet (Zeiss Duralyt 2-8x42), det følger også med valgri Hausken JD demper, usikker på hvilken jeg bør velge for best balanse av vekt og effekt. 

 

Det vil nok la seg gjøre ☺️ 

Ville nok prioritert den siste pakken mtp kikkerten på den til samme prisen som kinakikkerten. Rifla er ikke en comp adj med justerbar kolbekam, men det kan du løse med en bearproof kamforhøyer om du syns den blir lav. Duralyten er av det noe eldre slaget av Zeiss, tror disse kom rundt 2009-2010, men er fortsatt gode kikkerter tho. 

 

Jeg hadde gått for JD 224 med kappet og tilpasset løp slik at du ikke får alt for lang rigg. Vektmessig skiller det vel 80-90 gram mellom 224 og 151, men 224 reduserer 31 dB mot 151's 23 dB. Lydtrykk halveres for hver 3 dB så det er markant forskjell på disse to demperne i effekt. 

 

Link to post
Share on other sites
1 time siden, Grønnskollingen skrev:

men jeg kan ikke finne så mye info om siktet (Zeiss Duralyt 2-8x42)

Fra våre svenske brødre:

http://forum.robsoft.nu/viewtopic.php?f=31&t=53038

"Duralyt = nya budget serien från Zeiss, som enligt mig aldrig borde fått heta Zeiss. Funkkis sikte som är gravt överprissat och med många missar som tex överjävlig kantoskärpa och ojämn kvalité. Finns med och utan belysning."

Link to post
Share on other sites

Hva er bruksområde for rifle + optikk? Ganske vesentlig for valg av optikk om det er elgjakt på 30 meter i buskaset/hjort/rein/småvilt? kombinasjon av alt? 

 

Duralyt er helt ok kikkerter, det er mellomklasse, den er iallefall 10ggr bedre enn Kina kikkerten som ble nevnt tidligere. 

 

Kjøp rifle med lyddemper ny fra forhandler, du får bedre rifler brukt til samme pris, men da må man vite hva man skal se etter, eller prise inn ett løpsbytte. Det er mange rifler som aldri har sett en pusselapp og har mye rust i løp.  Du må nesten prøve litt forskjellige rifler, hva du liker best. Kjøper du av kjente merker som; Tikka, sako, S&L, Howa, Weatherby, Browning, Sauer, Mauser er det hipp som happ, alt fungerer bra, prinsippet er stort sett det samme, det som skiller er plassering av sikring, magasinløsning, 60gr, eller 90 gr boltløft osv..  a-tec eller Hausken demper er safe.  

 

Når det gjelder optikk så kjøper du brukt. Du får topp klasse optikk til kina pris. F.eks Zeiss sin victory serie - optisk har det skjedd lite siden 95-00` Det er stort sett en lysprikk og design som har kommet. 

 

Classic serien: Riktig pris er rundt 5000kr for denne. God optikk. Gode serier fra Zeiss har T* coating, bla: Diavari V, classic, og victory. 

https://www.finn.no/bap/webstore/ad.html?finnkode=155602817  

 

Swaro: 

https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=157952091 

https://www.finn.no/bap/webstore/ad.html?finnkode=157888245 

 

S&B 

https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=158108493 

https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=158623791 

 

 

 

Link to post
Share on other sites
1 hour ago, Forfjording said:

Jeg hadde gått for JD 224 med kappet og tilpasset løp slik at du ikke får alt for lang rigg. Vektmessig skiller det vel 80-90 gram mellom 224 og 151, men 224 reduserer 31 dB mot 151's 23 dB. Lydtrykk halveres for hver 3 dB så det er markant forskjell på disse to demperne i effekt. 

 

 

Ja om det virkelig er så merkbar forskjell på 23 og 31 db redusering, er det vel verdt det. Vil helst minimere sannsynlighet for hørselskader både for meg, andre og hund og med så mye bedre redusering slipper jeg kanskje å bruke de heftigste hørselvern ute i skogen. 

 

10 minutes ago, ladebenken said:

Hva er bruksområde for rifle + optikk? Ganske vesentlig for valg av optikk om det er elgjakt på 30 meter i buskaset/hjort/rein/småvilt? kombinasjon av alt? 

 

Duralyt er helt ok kikkerter, det er mellomklasse, den er iallefall 10ggr bedre enn Kina kikkerten som ble nevnt tidligere. 

 

Stemmer, målet er å ha en rifle og optikk som funker til det meste. Som ny jeger har jeg ikke noe favorittjakt ennå eller egne jaktterreng, så fordel å ha et allsidig setup. Godt å høre at du mener det hvertfall er OK, selv om svenskene ikke digger det. Ja, vil jo tro at det er bedre enn den fra Intersport. Eneste kjipe med å kjøpe fra "Jaktcompagniet" er at jeg neppe får like god service som jeg hadde fått hos Intersport ved eventuelle problemer med rifla senere. 

 

Takk for tips på sikter, om jeg ender opp med å kjøpe rifle og demper uten sikte skal jeg vurdere disse. Antar det er greit med lav minimumsforstørrelse på grunn av det varierende bruksområde, samt det at jeg er i farta med å skaffe meg en jakthund/laika. 

Link to post
Share on other sites

Ja det er stor forskjell på 151 og 224, jeg har begge. På jakt er det 151 som blir med. Den demper lyden til ett nivå hvor det blir "ok" å skyte 15-20 jaktskudd gjennom en høst uten hørselvern, husk at før jaktet alle uten demper, gikk nå stort sett greit det også. HÆ?!? 🤣

 

 Rifla blir lang og uhåndterlig med 224.  

 

 

Link to post
Share on other sites
2 hours ago, ladebenken said:

Når det gjelder optikk så kjøper du brukt. Du får topp klasse optikk til kina pris.

Dette er et skikkelig kjemperåd, ihvertfall til en førstegangskjøper. Fin optikk, kanhende med et lite bruksmerke eller to, som du kan bruke og misbruke med god samvittighet, samtidig som det er milevis likere enn økonomiløsningene du får på de fleste pakkene.

Jeg kjøpte en Swarovski Habicht 2,5-10 som du linker til for stort sett samme prisen, og den funker som snus. Treffer med den gjør jeg, og grei å se gjennom er den òg, ingenting å utsette på den hvis ikke du mener at du må ha lys i kikkerten.

  • Like 1
Link to post
Share on other sites

Takk for alle forslag og kommentarer. Er som alltid mye delte meninger, men antar det også betyr at det er mye jeg kan velge som blir passe bra uansett. Virker som om generelt den beste samlepakken jeg finner vil være Browning X-Bolten med demper, og da kanskje 184mm modellen, som en happy medium mellom 151 og 224 mtp størrelse og effekt? Samt Zeiss Duralyt siktet, som kanskje ikke er det beste, men bedre enn kinakikkerten. Jeg kunne godt kjøpt demper og rifle samtidig, og kikkertsikte senere, men fra det jeg kan se er det sjeldent man finner gode tilbud på bare rifle og demper sammen, og det å kjøpe alt separat, også brukt, blir fort litt dyrere? Mulig jeg ikke har kikket godt nok. Så lenge det ikke er noen skader eller mangler, gjør det meg ingenting å kjøpe brukt. 

Link to post
Share on other sites

Etter en uke med trasking i våt myr etter elgen ville jeg tenkt litt på vekt. Jakter du elg i godt dagslys er behovet for superkikkert mindre. Jakter du i skumring etter vanskelig hjort ville jeg kjøpt det beste jeg hadde hatt råd til. En kilo eller to merkes godt når dagene blir lange, og spesielt når elgen ikke viser seg blir våpenet enda tyngre. Leupold har noen lette fine 2-7 x33 og en tikka t3 lite med plastskjefte og du har en svært lett rigg. 

Tore

Link to post
Share on other sites

Update:

 

Det endte opp med en Browning X-Bolt .308, med Zeiss Duralyt 2-8x42 og Talley montasje, samt Hausken JD184 for totalt 15k. Tror dette blir bra!  Tenker å bytte ut kikkert og kanskje montasje senere, men tror dette vil holde for nå. Så da er det å få tak i en billig og god hagle neste prosjekt. 

 

Takk for alle svar og hjelp!

 

  • Like 5
Link to post
Share on other sites
15 minutes ago, Lillefix said:

 

 

Hva er vekta på denne pakken, er det Nordic light børsa?

 

Det er Composite-børsa. Såvidt jeg vet er hovedforskjellen at Nordig Light Black har flutet løp, noe man eventuelt kan få tilpasset på Composite senere. 

 

Dette er sånn ca vekt, fra litt rask googling: 

 

Optikk: 0.47 kg

Rifle: 2.850 kg

Demper: 0.270 kg

Montering: 0.068 kg

 

Totalt: Ca 3.65 kg uten ammunisjon. 

Link to post
Share on other sites

Dette blir bra! Browning leverer gode våpen og zeiss blir aldri feil. Lav vekt er bonus men likevel greit å ha med. En god rifle sekk blir neste. Har brukt eberlestock x1 på jakt siste 10 år. Da har du begge hendene fri og kan ta deg for om uhellet er ute. 

Tore

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...