Jump to content

Transperson.


war45

Recommended Posts

Dette er jo spennende tema. Og jeg har ingen svar. Heller et ekstra spørsmål.

 

Vi har jo:

Hankjønn

Hunkjønn

Og det nye "HEN" disse er jo ikke "gutter" eller "jenter"

 

Hvilke klasse vi de kunne skyte i skytesporter som skiller "han" og "hun"? Får de ikke skyte eller får de da en egen klasse?

 

Link to comment
Share on other sites

7 timer siden, ironni skrev:

Dette har eg ikkje tenkt over, men eg har tenkt på kvifor i alle dagar dei skiller på kjønn? Ingen ting i skytesporten som skulde favorisere det eine eller det andre (eller tredje) kjønnet. Kan dei ikkje konkurrere i lag?

 

En transperson som er født som mann og er nå kvinne har jo en medfødt fordel av å være fysisk sterkere en de som er født som kvinne, noe som vil være en fordel i noen skytegrener. Skyting er kanskje en av de få sportene hvor menn og kvinner er likestilte så i den forstand så er det jo ikke problematisk, men så lenge man har egne kvinneklasser så vil det jo være et område noen må ta stilling til.

Link to comment
Share on other sites

Det er forskjeller i intelligens/kognitive evner for menn og kvinner, avhengig av hvilke kriterier man måler på: https://en.wikipedia.org/wiki/Sex_differences_in_intelligence

Samtidig er det stor forskjell på hvor stor forskjell det er på kvinner og menn i skyting avhengig av hvilke typer mentale og fysiske evner skytingen krever. I dynamisk skyting som krever eksplosiv fysikk og styrke f.eks så vil det være en forskjell som er så stor at å blande kjønnene ville resultert i at kvinner stort sett aldri vant noen ting. I DFS som har andre krav til fysiske egenskaper ser vi at det er mer utjevnet.

Link to comment
Share on other sites

fun fact. Det ble forbudt for kvinner å delta i olympisk skeet etter OL i 1992, da en zhang cheng, en kvinne, vant gull. Det var fram til da ingen kvinneklasse og skeet ble skutt mixed. Kvinneklasse i skeet kom først i 2000. kvinner fikk ikke delta på 8 år mao.

Mistenker at det er et gubbevelde uten like i mange tradisjonelle skytesporter.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

"Despite contrary belief the ISSF had decided prior to the 1992 Olympics that this would be the last occasion that women would be given the “token” gesture of competing with the men and as of 1996 there would be no female trap or skeet shooters at all. Zhang’s result no doubt caused the ISSF and the IOC much embarrassment. "

 

http://shooting.by/im/results/The_Top_20_of_the_Worlds_Greatest_Competitive_Shotgunners.pdf

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...