Jump to content

Optimalt med vindtårn på høyre eller venstre side av kikkerten?


Midt-I

Recommended Posts

Det er vanligst å ha vindjusteringen på høyre side, men jeg la merke til at Kahles selger både høyre- og venstrevariant, og mener standarden burde være motsatt:

 

«Ergonomically the windage is perfectly placed on the left side for right-handed shooters and on the right side for left-hand shooters.»

 

 

 

 

Windage right

Windage right

All scopes of the K-series have the parallax wheel integrated in the elevation. Corresponding to the standard the windage is on the right side of the tube. The illumination turret is on the left side of the tube.

 

 
Windage left

Windage left

All scopes of the K-series have the parallax wheel integrated in the elevation. For right-hand shooters the ergonomically ideal position is on the left side of the tube. The illumination turret is on the right side of the tube.

 

Enig?

Edited by Midt-I
Link to comment
Share on other sites

Det tradisjonelle er å ha ratt for vindjustering på høyre side, og evt. ratt for parallaksejustering på venstre side (hvis man har slikt). US Optics laget en stund kikkerter hvor disse var plassert omvendt.

 

La oss nå anta at den som skyter er høyreskytter.

 

Hvilken hånd foretrekkes til justeringer?

Skyter du med reim er venstrehånda litt låst, og bare høyrehånda fri. Da er det fordel at de nødvendige justeringsrattene på kikkerten er lett tilgjengelige fra høyre side samt toppen av kikkerten. Man kan selvsagt nå justeringsratt på venstre siden også, men må da strekke seg litt mer. Konklusjon for skyting med reim er at det blir enklest for en høyreskytter å ha justeringsrattene på toppen og høyre siden av kikkerten. Litt det samme vil kanskje gjelde om man skyter uten støtte (både liggende, knestående eller stående), da venstre hånd vil være opptatt med å holde på forskjefte.

 

Hvis man skyter med støtte som sekk, tofot eller magasinstøtte blir det litt mer valgfrihet, for da står man friere til å velge hvilken hånd man bruker til å justere siktet. Noen foretrekker å beholde høyrehånden på pistolgrepet og bruke venstrehånden ("støttehånden") til å gjøre justeringer på siktet. Kahles påstår også at en høyreskytter vil foretrekke dette. Men siden riflen er godt støttet og begge hender er relativt fri har en egentlig litt valgfrihet, og kan likesågodt bruke støttehånden til å holde en god stilling, og istedet bruke høyrehånden til alt annet som å justere kikkerten, lading osv.

 

Plassering av de ulike rattene

Nå kommer et par argumenter som går på synlighet og tilgjengelighet. Vi har diskutert hvilke hender som er optimal å bruke, nå kan vi diskutere hvor de forskjellige justeringsrattene bør være. Når kikkertprodusenten skal plassere parallakse- og vindratttene blir dette ofte på motsatte sider (selv om det vel i teorien skulle gått an å ha begge på samme side). Kahles sin patent med parallaksejustering integrert i høyderattet på toppen av kikkerten er forøvrig fin, men.. patentert. Den jevne kikkertprodusenten får nå et valg mellom det tradisjonelle oppsettet med vindjustering på høyre side og parallaksejustering på venstre, eller å komme på "noe smart".

 

Tilgjengelighet

Vindjustering og parallakse, hvilken er viktigst å ha lett tilgang til? Og hva blir mest brukt? Uansett, for skyting med reim er som sagt topp eller høyre side foretrukket, mens for skyting med tofot er høyre vs. venstre side mindre viktig.

 

Synlighet

For en høyreskytter vil øyet man ikke sikter med ha god sikt mot rattet på venstre side av kikkerten. Hvis du ikke har lås på vindrattet eller er en av de som skrur for vind er det jo viktig å ha kontroll på denne instillingen, ihvertfall er det greit å ha god sikt mot rattet når du skal begynne å skru. Dette kan dermed gi en fordel til det utradisjonelle oppsettet med vindtårn på venstre side. Det er også vanlig å uansett drite i hva som står på parallaksehjulet, og heller se inn i kikkerten og skru til bildet blir klart. Spørsmålet er da om det er noen big deal å ha vindjusteringen på venstre side. De fleste skrur gjerne ikke på vindjusteringen uansett, bortsett fra når man skyter inn. En del kikkerterer har dessuten kun kulebanekompensator for høyden. Å skru for vind er kanskje noe man bare gjør i enkelte situasjoner som sterk vind eller ekstrem-langhold, mens det ellers kanskje er mer vanlig å holde for vind? Det er ofte ikke så mye holding som trengs, og vinden kan skifte fort. Så ja, å ha vindtårn på venstre side er kanskje en liten fordel når man skyter med tofot, men vindtårnet blir uansett sjelden brukt. Det er dessuten bare å vri riflen litt til siden eller vri hodet littegrann for å sjekke rattet på høyresiden.

 

Synsfelt

Store sidetårn kan blokkere sikten rundt kikkerten, dette gjelder mest med ting som stikker ut på venstre siden. Det fører til at man mister synsfelt som for eksempel kan være kjedelig på jakt. En høyreskytter vil derfor foretrekke å ha mest mulig fri sikt for øyet som ikke ser gjennom kikkerten. Her er det fint med det tradisjonelle oppsettet hvor vindjusteringen er til høyre, og jaktkikkerter har dessuten ofte ikke hjul for parallakse på venstre side. Stort hjul på høyresiden kan imidlertid også blokkere litt og være plagsomt dersom man har montert et 45 graders rødpunktsikte i tillegg til kikkerten. Noen kikkerter har forøvrig batteriluker som stikker ut og tar omtrent like mye plass i synsfeltet som et vindrattet.

 

 

I praksis har kanskje ikke noe av dette allverden å si, men det er interessant å tenke over hvorfor standarden er sånn som den er, og hvorfor enkelte produsenter har prøvd andre ting.

 

Edited by Midt-I
Link to comment
Share on other sites

Tanken bak "side justerings tårn"  på venstre side er at de er tenkt brukt sammen med en halv/helautomatisk rifle ala AR15 der en i motsetning til en boltrifle slipper å manipulere bolten for hvert skudd.. på en boltrifle så må en ta ladegrep med høyre hånd for hvert skudd og det er derfor helt uproblematisk å måtte justere for sideveis treffpunkt i samme slengen, på en halv/helautomatisk rifle så holdes hånden på pistolgrepet og venstre hånd blir brukt til alle andre operasjoner..

Edited by Sunnmøring
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...