Jump to content

Nektet å jakte av foresatte, presedens?


Olesøn

Recommended Posts

Kjenner noen til relle tilfeller der foresatte har nektet 16/17-åring å delta på jakt, selv om vedkommende har (tilgang på) våpen, jegerprøve og storviltprøve, og tilsynsperson som kan og vil være med under selve jaktutøvelsen? 

 

Vi kan godt filosofere og synse, men det eneste som interesserer meg er saker fra virkeligheten, har en diskusjon gående... 

Link to comment
Share on other sites

Det er nok ikke så enkelt. Tipper barnelovens § 31-33 kan og bør brukes. Disse går på rett til å bli hørt og medbestemmelsesrett. Barnet skal også gis større sjølråderett frem mot fylte 18 år. Disse paragrafene bygger på barnekonvensjonen.

Forøvrig, bla ned til side 5 sånn cirka, angående fritid og rekreasjon :

  https://www.regjeringen.no/contentassets/1376fac2fe2a427389f9f94b52acdefc/crc-c-gc-17_en_nor.pdf

 

Personlig synes jeg det vil være ganske trasig hvis h*n må klaske paragrafer i bordet for å få utøve hobby/interesser, men når man begynner å bli såpass voksen så er det jo greit å sette foten ned,å si at dette aksepterer jeg ikke. Spesielt når alt ellers er i orden.

Link to comment
Share on other sites

Man har jo fått lov av staten til å ha sex i en alder av 16 med de konsekvenser det medfører. Er man gammel nok, selv om man i realiteten ikke er det, til å produsere et barn med statens tillatelse så er man gammel nok til å bestemme selv om de vil dra på jakt eller ikke.

Link to comment
Share on other sites

Vil vel tro at de fleste 16 åringer som har seks ikke har det å lage barn som mål. Men heller ser på det som trening og rekreasjon.

Synes nå hele saken virker noe søkt. Om det ikke krever verges samtykke for å drive jekt for en 16 åring kan vel neppe foreldrene nekte vedkommende å delta. Skal han anskaffe våpen eller bruke våpen som verge har underskrevet på våpensøknad for blir det vel en annen sak da er jo verge ansvarlig for dette og kan således styre bruken.

Link to comment
Share on other sites

Det finnes vel knapt noe fasitsvar på dette. Foreldreansvaret gir foresatte rett til å bestemme i viktige saker. Der er grensen ikke dratt opp, men risikoaktiviteter som fallskjermhopping og hangliding er nevnt som aktiviteter foresatte kan nekte.Fra man er 16 kan man selv bestemme i spørsmål om abort og kjønnsskifte. Deltakelse i jakt kan vel vanskelig være en aktivitet som vil kunne ansees som spesielt risikofylt eller skadelig, og derved ikke rammes av foreldres rett til å bestemme. Hva som er smart, kan være en annen sak.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...