Jump to content

Ny jaktkniv


AsgeirK

Recommended Posts

Skal ha meg en ny jaktkniv, har eka swingblade fra før men synst den blir så fort sløv, vil ha meg en som er litt mer robust 

 

Har sett på disse

https://kniveksperten.no/helle-jegermester.html

 

https://kniveksperten.no/muela-kodiak-combo-micarta-4886.html

 

https://www.beverensport.no/products/fllknivenf1l

 

https://www.beverensport.no/products/hrkila-glomma-jaktkniv

 

Noen som har erfaring med noen av de ? 

 

Har helle lappland og den er meget skarp selv om jeg har misbrukt den til å kløyve ved noen ganger :) er det samme stålet i jegermester kniven ?

Link to comment
Share on other sites

Hva bruker du swingblade`en til? Flår du med den? Bruk isåfall swingblade`en til å ta ut av dyret og en flåkniv som er lett å sette opp til å flå. F.eks denne:

BEF7459A-6B71-44D0-BDA9-9A075ADDA462.jpeg

Hvis du syntes det var et dårlig råd, kan du jo f.eks se på en kniv med rwl-34 stål. De holder seg skarpe lenge hvis du ikke skjærer i bein.

Edited by Cruiser
Link to comment
Share on other sites

1 time siden, AsgeirK skrev:

Bruker swingblade på hele flåinga :)

blir ikke den litt stor på hjort og rådyr da ?

 

 

Da syntes jeg rådet mitt er bra. Kjøp en dedikert flåkniv og bruk swingblade til utvomming. Rwl-34 holder skarpheten lenge, men knivene er dyre. Jeg flår bare i nødstilfeller med swingblade. Bruker stort sett alltid flåkniven jeg linket til, eller variant av denne. Er ikke for stor til å flå hjort og rådyr 🙂

Link to comment
Share on other sites

16 timer siden, Gillen skrev:

Eka har visstnok det beste knivstålet..

Beste knivstålet til hva da?

 

EKA bruker vel stort sett Sandvik 12C27, som jeg har inntrykk av at er et greit knivstål, men vet ikke om det er best...

Skal kniven brukes på og langs bein, så vil en ha et seigt stål, men seige stål (lavt karboninnhold) vil ofte bli raskere sløv av mye kutting i kjøtt, skinn og hinner (myke materialer).

Skal en ha en kniv som skal holde lenge på kutting av myke materialer så må karboninnholdet opp, og da blir kniven sprøere som gjør at eggen lettere knekker når den brukes på hardere materialer som bein og tre. 

 

Så er det jo dette med herding. Jeg vet ikke om EKA er spesielt flinke på å herde 12C27 slik at de får mye ut av det knivstålet eller ikke. Det kan jo tenkes at EKA får mer ut av 12C27 enn andre knivprodusenter fordi de har god kontroll på herdingen og har skjønt noe ikke andre har skjønt der.

 

Link to comment
Share on other sites

Jeg tipper kommentaren om at EKA har det beste knivstålet, baserer seg på en sammnenligning med stålet som Outdoor Edge(?) bruker i sin Swingblade. Husker i farten ikke hva de bruker. Og at det sånn sett ikke menes at EKA bruker det beste knivstålet av alle.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Outdoor Edge bruker i sin Swingblaze (varianten som EKA lagde under lisens fra Outdoor og til slutt ble til EKA Swingblade)   Aichi AUS-8 Stainless; så kan en diskutere lenge om hvilken egenskaper som er best men begge er rimelig, «start av skalaen» stål. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...