Jump to content

Hvordan få kniven skarp igjen?


9x19mm

Recommended Posts

Huset er fullt av sløve kniver og jeg lurer på hvordan man enklest mulig får dem skarpe igjen?

 

Når det kommer til kniver er jeg helt amatør. Har alltid hatt et «bruk til det er sløvt, og deretter let etter en annen kniv» forhold. 

Har søkt litt rundt på nettet, men dette virker som rene heksekunsten. Det kan også være min manglende interesse for dette feltet som gjør at ting virker vanskelig.

Jeg har en sjelden gang tatt noen drag over over en v-formet karbid/keramisk sak til 50kr, men det er ikke bra nok til at kniven blir skarp igjen. Prøvde meg såvidt på en brynestein men tror jeg nesten gjorde mere skade enn kvessing. 

 

Har kikket litt på Spyderco Sharpmaker og WorkSharp. 

 

Hva trenger jeg av utstyr for å kvesse alt fra kjøkkenkniver til Swingblade, samekniv, turkniv osv?

Edited by Silhuettskytteren
Link to comment
Share on other sites

Jeg bruker stort sett bare en brynestein av tradisjonell type. Den funker godt. Det er ingen heksekunst . Ved kjøkkenspringen som oftest , og da tar jeg gjerne ett par kniver i slengen . Nær du har funnet vinkelen , er det i grunn bare å slipe i vei. En ting du skal huske er at når du holder på å søle med vann og fingrene er våte, kjennes ikke eggen noe særlig skarp ut når tester. Når fingrene er tørre kjenner du hvor kvass du har greid å slipe den.

Link to comment
Share on other sites

Jeg bruker Worksharp KenOrion edt med/uten Blade Grinder. Du får konveks egg med denne og den er veldig enkel å bruke.

https://www.worksharptools.com/ken-onion-edition-knife-tool-sharpener.html

https://www.worksharptools.com/blade-grinding-attachment-ken-onion-edition.html

 

Har også en TSProf for de finere knivene. Man kan vel kalle det en Lansky på steroider. Har til nå kun brukt Russernes egne slipesteiner men den kan ta det meste.

https://tsprof.com/en/

 

Kunne tenkt med en Tormek også:

https://www.tormek.com/

Mener å ha sett T-4 på Clas Olson / Jula.

 

Tror jeg ville tatt en ekstra titt på sistnevnte om jeg var deg. Perfekt for kjøkken-/bruksknivene i hvert fall. Prisen er i grunn ikke så ille da den medfølgende slipesteinen varer lenge.

 

Edited by bback
Link to comment
Share on other sites

Har også WorkSharp Ken Onion og anbefaler den virkelig.

Buker slipestein til noen kniver, men merker at det blir mindre brukt da jeg på ganske kort tid kan få alle knivene i skuffen barberbladskarpe på kort tid.

Synes den funker veldig bra på kniver med buet blad, da disse er litt mer tricky med slipestein, og ikke minst greit bare for å fikse på Victorinox fruktkniver o.l. som ellers er litt bruk og kast.

Link to comment
Share on other sites

En Sharpmaker holder til det meste av knivstål opp til VG-10 tenker jeg. Skal du bruke knivene til finere trearbeid, ville jeg kjøpt "ultra fine" steiner i tillegg.

 

Steinene som følger med Sharpmaker kan selvfølgelig også brukes på frihånd.

 

De tilsvarende sliperne som Lansky har, fungerer bare til kjøkken kniver, slipjoint kniver og kanskje filetkniv. Dette pga eggvinklene. Men steinene kan også brukes på frihånd da. Sistnevnte sliper kan ikke brukes til serraterte kniver.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...