Jump to content

To vald på samme eiendom.??


Johs81

Recommended Posts

25 minutter siden, Johs81 skrev:

 - Men et annet jaktlag i etterkant søker -

 

Det er den enkelte grunneier som har jaktrettENE, til henholdsvis rådyr og hjort. Før noen kan søke på noe som helst, må de ha fått jaktrett på den/de aktuelle arten/-e fra grunneierne.

 

Det er ingenting i veien for at noen kan ha fått jaktretten på rådyr, på en del eiendommer, og at andre kan ha fått jaktretten til hjort, på delvis de samme eiendommene. Dette krever selvfølgelig tilpasninger under jaktutøvelsen, ikke minst sikkerhetsmessig. Det er absolutt mest praktisk at forvaltinga av jakta omfatter de samme eiendommene, uansett art, og at det forvaltes av samme organ, grunneierlag/bestandsplanlag.

 

Merk for øvrig at betegnelsen VALD betyr den enheten som har fått tildelt dyr fra kommunen (tilsv.). Områdene for evt. to eller flere jaktlag innenfor valdet kalles jaktfelt.

 

Edited by Jegermeistern
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Men?.... Hvem hadde hjortejakta før dette «nye hjortejaktlaget» søkte? Det har vel vært hjortejakt tidligere i disse områdene?

 

Det er helt vanlig at Elg/hjort jaktes av ett jaktlag - mens rådyr jaktes av andre jegere på de samme områdene. Da er det vanlig at rådyrjegerene må ta en pause i de 2 første ukene av elg/hjorte-jakt. Og så er det «sam-jakt» etter dette (slik som for småviltjegerne).

Link to comment
Share on other sites

1 time siden, Johs81 skrev:

Kan en eiendom inngå i to forskjellige jaktvald?

En ikke uvanlig løsning er at Elg/hjort forvaltes av ett større grunneierlag/vald - mens rådyrløyvene blir fordelt på enkelte grunneiere (eller flere små grunneiere slått sammen). Da blir det slik som du beskriver.

Link to comment
Share on other sites

Takker for svar. 

17 minutter siden, 32-40 Win. skrev:

Men?.... Hvem hadde hjortejakta før dette «nye hjortejaktlaget» søkte? Det har vel vært hjortejakt tidligere i disse områdene?

 

Det har aldri vert jaktet hjort før nei. Hjorten er relativt ny i området. Og det har kun vert aktuelt med rådyrjakt. Takker for svar. 

Link to comment
Share on other sites

1 time siden, Johs81 skrev:

Ja, hvordan det løses rent praktisk er en ting, spørsmålet var om det var mulig. Men om grunneiger er positiv, vil de som har "kjøpt" rådyrjakta kunne ha innsigelser på dette?? takk for svar. 

Det kan avstedkomme en del ubehageligheter og innsigelser dersom det kommer etter at rådyrlaget har kjøpt jakten. Hvis man har solgt jakt i hele terrenget så er det jo avgjort. Kommer man i ettertid til at det skal jaktes hjort i samme terrenget så må jo det avklares med de som har kjøpt jakt på rådyr i terrenget. Hvis det er en skriftlig avtale så er saken helt klar. Er det en mer uformell sak så står grunneier noe friere.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ja og nei er vel svaret her.

Det er normalt eit storvald som har fellingsløyver for storvilt utdelt av kommunen for eit område. Så er det vanlig at storvaldet blir delt opp i ulike jaktlag. Der eg jakter så følger alle løyver jaktlaga sine områder inkludert rådyr, men vi har internt delt rådyrjakt opp til grunneiers rett og ikkje til jaktlagets. 

Kva som gjeld hos deg må du nesten spørre kommunen/storvaldet ditt om.

 

Link to comment
Share on other sites

Spørsmålsstillinga her er vel egentlig om en eiendom kan inngå i ett jaktfelt gjeldende for hjort og et annet jaktfelt gjeldende for rådyr. Svaret er helt enkelt: Ja. Grunneier kan velge å leie ut jakta samla eller delt, etter eget forgodtbefinnende. Hva som er mest praktisk og formålstjenlig, vil variere. For jegernes del er det åpenbart en viss fordel med å leie all jakt "samfengt". 

 

For å svare @DoctoRoy spesifikt, så kan et storvald ha ulik jaktfeltsstruktur på hjort, elg og rådyr. 

Her i området er det vanligst med like grenser på hjort og elg, men det er en del som har "holdt unna" rådyra, slik at eiendommen i praksis er eget jaktfelt kun for rådyr. 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...