Jump to content

Lengde på losen og hundens alder og erfaring, sammenheng?


Recommended Posts

Hei, har en beagle på 1 1/2 år. Vi var mye ute i vinter og har jaktet en til to dager i uken denne høsten, mest rådyr, og det er skutt ett dyr for han. Han har hatt hareloser også, men ikke skutt dyr for han. 

Det kunne vært skutt flere rådyr for ham, for han har fått dyrene på beina, men rustne postjegere og (meg selv inkludert) som ikke har skutt gjør at det ikke har vært felt flere for ham. 

 

Men over til spørsmålet. 

I går hadde vi en super jakt der han hadde fire loser på rådyr. I typisk rådyrterreng med store jorder og små avgrensa skog teiger. Det jeg imidlertid opplever er at han tar ut dyr, følger på disse, men går de ut av skogen og ut på jordet gir han seg alltid etter ca 400 meter ut på jordet. Losen går ofte ca. 1 km totalt. Det er for såvidt fint at han ikke forfølger de over til nabo skogen og fortsetter der, Men opplevde i går at han tok ut dyret på ene siden av en rund skog, fulgte på rundt kollen, men slapp/mistet de der. Rett før dyrene hadde nådd postrekka. 

Han fortsetter da å forsøke å finne sporene, men ofte så kommer han da tilbake til utgangspunktet og gjør slik jeg forstår det et omjag før han på nytt forsøker å finne ut av  tapet. Han fungerer jo som jakt hund, men tenker han kanskje skulle vært litt mer på holden og hattt ennå lengre loser i skogen. Er jo forsåvidt veldig fornøyd med at han gir seg når dyret går rett ut av terrenget.  

 

Er det slik at han vil utvikle seg på sikt dersom han bare får fortsette og jakte og trene, eller er det noe jeg bør gjøre mer/mindre av? 

 

Noen som har erfaring med dette? 

 

 

 

 

Edited by Trasop
Link to post
Share on other sites

Ser ofte at hundene "formes" etter vilttetthet, terreng og innjaging. Å jage inn en unghund på rådyr i disse dager, når vi i praksis har en rådyrboom, vil normalt føre til en hund med mindre påhengelighet og dårligere søk. Hunden trenger ikke lete så langt etter et rådyr, og om den begynner å plages er det enklere å droppe det dyret og lete etter et nytt. Har også et inntrykk av at hundene merker når dyra har fått opp farta (f.eks når de er støkt), har hatt rådyrhunder som har gitt seg etter kort tid på støkte rådyr, og likeledes når dyra har passert vei. Egentlig, som du sier, ganske praktisk. Blir effektiv jakt av det. Stort sett, i allefall.  

 

Tror jeg ville anbefalt deg å oppsøke litt andre terreng enn de du beskriver, om du vil få bedre påhengelighet og søk på hunden. Større, sammenhengende terreng der losen kan ture uforstyrra. Jeg ville i tillegg ha droppa postene ifb med innjaging. Synes heller losen skal få gå uforstyrra, mindre sjans for at dyra blir støkt, og felling blir eventuelt en bonus. Og mange anbefaler å jakte mye hare med unghundene, da dette er mer krevende og man gjerne får en hund som er mer spornøye. 

 

Du jager inn hunden i terreng som egentlig er best egna til en kortjager, og kan vel forsåvidt også ende opp med nettopp det. 

 

Link to post
Share on other sites

Tusen takk for raskt svar. Jeg har et annet terreng også. Der er det noe mindre dyr. Søket er selvsagt noe større der. Men synes fortsatt han gir seg litt tidlig. Men han er en litt stor beagle. Så mulig han fort setter litt mye fart på dyra. Men tror du han med alder og erfaring vil kunne bli mer påholden? 

Link to post
Share on other sites

Min erfaring med beagle er at de gjerne jager noe raskt, og har litt ujevn losføring. Kombinasjonen ser ut til å gi litt mer skvetne losdyr, som oftere går ut. Sier ikke at dette gjelder alle hunder i rasen, men dette er det inntrykket jeg har fått med de beaglene jeg har vært på jakt med. Hvis en hund med disse egenskapene lærer seg til å henge på, kan det fort bli lange loser ut av hørehold, som det hette så fint før vi fikk tracker. Men ja, absolutt - alder og erfaring er absolutt noe som hjelper. Første rådyrbikkja mi fungerte ikke bra før han var 4 år, men derfra og ut hadde jeg 9 gode jaktsesonger og 100+ rådyrfall, så det var verdt å vente på... 

 

Noen sier det hjelper å gå på samme dyret på nytt, hvis hunden gir seg. Dvs merke seg hvor hunden avsluttet, vente til den kommer inn, ta den i bånd og gå dit han sluttet, og slippe på nytt. Ikke en metode jeg har måttet bruke selv.

 

 

Link to post
Share on other sites

Så fint å høre at de stadig kan utvikle seg. Han har hatt rask progresjon i høst. Så da får jeg ha tålmodighet. Hunden er jo da bare 1 1/2 år og han har Jo faktisk fått dyrene frem til post flere ganger i år, og hadde alle på postene vært litt flinkere så hadde det  falt flere dyr for ham.

Jeg pleide å ta ham med til tapet tidligere men har sluttet med det. Skal vurdere å gjøre det på nytt igjen. 

 

 

Link to post
Share on other sites
1 time siden, Trasop skrev:

Jeg pleide å ta ham med til tapet tidligere men har sluttet med det. 

Hvorfor det? Gir du ikke lenger  hunden en påskjønnelse etter vellykket jakt? 

 

Skal ikke han, som faktisk gjør jobben, få delta på «avslutningsfesten»?

Link to post
Share on other sites
7 timer siden, Trasop skrev:

Hunden er jo da bare 1 1/2 år og han har Jo faktisk fått dyrene frem til post flere ganger i år, og hadde alle på postene vært litt flinkere så hadde det  falt flere dyr for ham.

 

Ikke stress med å få fellinger for hunden, eller at hunden får dyra frem på postene. Som du sier så har det allerede blitt ett dyr, og da vet han hva gamet går ut på. Prøv som sagt heller å la hunden jage i uforstyrra terreng, med så få poster som mulig og så lite forstyrrelse som mulig. Og pålegg gjerne deg selv restriksjon på hvor lang los du kan felle etter, f.eks minimum 15 min. 

 

Hvor god hunden er kan ikke måles i antall fellinger... 

 

Edited by Jibrag
Link to post
Share on other sites

Interessant å høre andre sine erfaringer med beagle på rådyr! Min beagle-hann er nå 4,5 år, og vi jakter som regel i kulturlandskap med store jorder og små tette skoger. Jeg har egentlig motsatt problem av trådstarter: min beagle henger på til han stuper! Noen ganger turer det fint runde på runde, andre ganger går det ut av terrenget og videre til andre skogholt. På grunn av at enkelte retninger medfører risiko for farlig vei kryssing så har jeg ofte hentet han inn midt i drevet, selvsagt uheldig siden han da har forstått at far før eller senere kommer og henter uansett.

 

Jeg har kanskje sett en tendens til at han har roet seg litt nå i høst, i sin fjerde sesong... har hørt fra flere andre med hunder som har blitt litt mindre jaktidioter med årene, men kanskje ikke alltid tilfelle? 

 

Problemet med å jage inn på hare er å finne terreng med grei bestand av hare, som ikke har rådyr... slike terreng finnes ikke der hvor jeg bor. Så min beagle jager fint hare, men kommer han over ferske rådyrspor så skifter han rett over!

Link to post
Share on other sites
3 timer siden, SteinarBM skrev:

Problemet med å jage inn på hare er å finne terreng med grei bestand av hare, som ikke har rådyr... slike terreng finnes ikke der hvor jeg bor. Så min beagle jager fint hare, men kommer han over ferske rådyrspor så skifter han rett over!

 

De lærde strides om hva som er fornuftig... Greit med allroundere, men fy flate så greit det er å slippe hareloser når en skal på rådyrjakt. Og min erfaring er at når hunden har hareinteresse, så er denne interessen så intens at det er som å dingle en minkskrott foran en tyskterrier. Den haren er tydeligvis kjempemorsom å løpe etter... Så jeg foretrekker absolutt rådyrhund uten hareinteresse.  

 

Jeg starta med min første rådyrhund i 1993 som ble 13 år gammel, jaga primært rådyr, sekundært hare, rev og evt hjort (kun streifdyr her). Prioriterte rådyr, jagde rimelig dårlig på hare, merkbar endring i losmål om det var rev. Kun noen få hjorteloser så det har jeg ingen minner om. Normal lostid 1-1.5 time, lengste losen var 3 timer.  Nr 2 fikk jeg tak i i 2003, hun ble 9 år og jaga også primært rådyr men kunne slå over på hare. Jævlig irriterende, spesielt når man var invitert med som hundefører. Skjøt en del hare for henne, mest for å få stopp på losen. Jagde kanskje litt lenger om hun fikk sjansen, rundt et par timer. Hadde ei drittbikkje et år som jeg ikke teller med (jagde ikke, ubrukelig eksemplar) og fikk tak i nr 3 i 2014 (tok over som unghund), og hun jager kun rådyr og hjort. Men er ei knotbikkje som jeg ikke blir klok for. Jager greit vanligvis, men roter mye både i søk og uforklarlige tap. Skyter mye dyr for den bikkja lell. Henger på en del mer enn de første to, men jager såpass seint og har såpass til losføring at dyra stort sett turer godt, så det er sjelden det blir langtur. 

 

Alt dette er forøvrig drevere, uten at vi trenger å ta noen rasediskusjon (for der har i allefall jeg funnet ut hva som funker for meg over tid... ) 

 

Når det er sagt: Spornøye hunder jager seinere, og ettersom beagle gjerne jager en del raskere, kan det være et poeng å jage inn på hare for å få senka farta noe... 

 

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...

Hei, en liten oppdatering, rett før jul begynte hunden å henge på litt lenger. Kan nå henge på gjennom et par små skogteiger og et par jorder. Stopper ikke foran en hver vei heller. Så nå er jeg egentlig fornøyd. Lengre enn han går nå trenger jeg egentlig sjeldent. Synes det er fint at han slipper når han er et stykke utenfor terrenget. Så får vi se om han henger på lengre på haren i vintrr, for den går jo ikke så langt som regel. 

Link to post
Share on other sites
  • 11 months later...

Hei, da kan jeg vel egentlig svare på spørsmålet selv. Hunden Spike (beagle) ble 2 år i mai. Så var rett over 2 år da jakten startet opp i år. Prøvde først noen dager på fjellet etter hare. Men han slet med å få harene ut av sete. Samt at han var litt skopusser. 

Videre ble det Rådyrjakt i lavlandet etter dette. Han begynte med korte loser som i fjor, og ett søk på noen hundre meter. Slapp han til slutt på en kolle jeg visste det pleide å stå rådyr og hadde en kamerat som posterte der rådyra pleier gå. Ble en kort los før dyret lå i bakken. Hunden har tidligere vært litt lite interessert i rådyrskanker så jeg kallte opp min kamerat og sa at han fikk la hunden buste lit på dyret til jeg var fremme. Fikk da beskjed om at hunden kom til å nappe av all pelsen om jeg ikke kom snart. Slapp hunden påfølgende helg med nytt fall for ham, men da i ett annet terreng. Det kom frem 3 dyr på posten til jaktlederen. Det ene ble felt , og etter en kort runde med busting sendte jaktlederen hunden avgårde etter de to dyrene som ikke var blitt skutt. Etter dette siste fallet har hunden blitt mer eller mindre jakt idiot. Sender ham ut på søk, han finner rådyr, men når disse går ut av terrenget så henger han gjerne på et par timer før han kommer til meg som hundefører. Jeg lurer på om han kan bli flinkere med alderen til å forstå når slaget er tapt? For nå er støkka rådyr like gøy som de rolige i terrenget. 

 

  • Like 2
Link to post
Share on other sites

@Trasop: Du har en hund som nettopp er blitt voksen, og som har gått fra å være lite påhengende i fjor til å henge godt på i slutten av årets sesong. Jeg vil ikke karakterisere en hund som loser rådyr i et par timer som jaktidiot, og jeg tror kanskje du forventer for mye av beagelen, særlig ut fra ut fra alderen.

 

Hunden er som nevnt blitt voksen (i kroppen) og har skjønt hva det dreier seg om. Da vil den gjerne jage "til tanken er tom". Hunder oppfatter ikke tid som oss. Du kan heller ikke forvente at din hund skiller mellom støkte dyr som drar ut av terrenget, rolige dyr innen terrengets grenser, og hvor grensene går.

 

Hvis du jakter mye i det samme terrenget vil kanskje hunden, når den har fått mer erfaring, skjønne at hvis losdyrene drar ut over et bestemt kjennemerke er løpet kjørt og dermed legge av. Men ellers synes jeg los av varighet opp til et par timer er ønskelig. Det kan være dyr som tar en lang runde eller dyr som bukter trangt uten at det har blitt skuddsjanse.

 

Jeg tror det nå er viktig at du bygger tillitt og trygghet hos hunden, og er raus med ros og belønning når den kommer tilbake til deg, uavhengig av losens lengde. Kan du eller noen av postskytterne i tillegg rope/blåse den inn fra los, har du vunnet jackpoten. Begynner hunden å jage i dagevis har du tapt! 

Link to post
Share on other sites

Hei, takk for svar. Skal ikke klage over hunden, har jo fått skutt flere dyr for han denne sesongen, og flere kunne det vært om jeg hadde vært mer erfaren og kjent terrenget ennå bedre. Men begynte å få sving på det i slutten av sesongen. Har nå blitt litt usikker på om jeg skal fortsette å jage han inn på hare. Er plutselig blitt litt engstelig for at han skal foretrekke hare fremfor rådyr. Ser for meg at det er kjedelig med postskyttere og lagsjakt. Så begynner hunden og jakte hare. Innspill og erfaringer tas i mot.

Link to post
Share on other sites
21 minutter siden, Trasop skrev:

Er plutselig blitt litt engstelig for at han skal foretrekke hare fremfor rådyr. Ser for meg at det er kjedelig med postskyttere og lagsjakt.

Min erfaring er at et ferskt rådyrspor som hovedregel "vinner" over et ditto harespor, bl.a. pga. sterkere vitring. Nå når dere har skutt flere rådyr for hunden og den har fått lov å buste litt tror jeg rådyr vil ha prioritet 1. Men klart, støkker bikkja ut en hare fra dagleiet og det er synskontakt, må du nok regne med full harelos. En stund, i hvert fall. Jeg ville ikke bevisst satt hunden på fersk harefot med mindre jeg ønsket en allsidig "kombidriver".

Link to post
Share on other sites

Det er det som er litt vanskelig å ta stilling til. For vil jo gjerne kunne jakte hare på høsten oppe på fjellet med han. Og jakte hare på senvinteren. Men er som sagt redd han vil miste interessen for rådyr. Liker godt å få være hundefører på rådyrjakt og vil som sagt ikke miste den muligheten.

 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...