Jump to content

22LR til orrfugl


bassetjeger

Recommended Posts

Det går mange diskusjoner rundt lovlighet/ulovlighet ifb jakt med 22, blant annet på orrfugl (som er aktuelt for min del). Jeg har i dag fått mail fra Mlljødirektoratet (tidligere DN) etter en forespørsel om orrfugljakt med kaliberet. Gjengir svaret: (sitat)

"Det er nå opp til den enkelte jeger innenfor gjeldende regelverk å vurdere humaniteten ved felling av småvilt med rifle. Vi har tidligere sagt at de eldre bestemmelsene om anslagsenergikrav ved småviltjakt skulle være veiledende. Der var det satt et krav til orrfugl som var noe høyere enn det en får ved bruk av cal. 22 long rifle.

 

En kan ikke forvente at folk skal finne frem disse i dag. Cal 22long rifle har tilstrekkelig anslagsenergi til å felle en orrfugl på nærme holde og brukt slik vil den være lovlig.

Det vil selvfølgelig være et problem å komme tilstrekkelig nærme til å kunne foreta en sikker og human avliving på orrfugl. Dette vil være den enkelte jegers ansvar." heter det i svaret, der det også påpekes at man utviser god jegeretikk og moral.

 

Etter dette gjelder da fremdeles det som har vært nedfelt i årevis, at man kan jakte vilt opp til en hares størrelse, men ikke til hare osv., samt begrensningen for antall patroner i kammer/magasin på en halvauto rifle, 2 i magasin og ett i kammer. Men for vilt under "hares størrelse", må det være opp til jegeren å vurdere.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

5 minutter siden, Ei tohi varjata skrev:

Det er ganske snålt at de selv legger opp til synsing. Det burde vært mye klarere definert.

 

Då vil jo dei sjølve få meir ansvar, og gjere det mykje vanskelegare å herje med folk.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Dette er et skrivebordproblem og ikke et problem i praksis.

En normal hare veier mellom 2,5 og 5kg. Skal man jakte noe på denne størrelsen eller større så kan man ikke bruke 22lr.

Topp at myndighetene har såpas tiltro til vurderingsevnen til den norske jegeren! 

Finnes det 1 eksempel på at noen har blitt herja med for å bruke 22lr på orrfugl eller annet småvilt som er mindre enn en normal harepus?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Chiefen.v-2 said:

De burde revidere og liste akkurat hva som er lov å skyte med 22lr istedet for det surret. Burde være fin oppgave for njff å spille inn.

 

De burde også sørge for at de som skal gi skriftlige svar til offentligheten har skrivekunnskaper over barneskolenivå, men det er jo mulig de bruker vikarer nå i ferien som faktisk ikke er mye over barneskolealder :P

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Inget problem att komma tillräckligt nära fågel om man jagar med en bra trädskällare. Skjutit flera orrar iår på under 10m håll. För övrigt bör naturligtvis all skogsfågeljakt ske med trädskällare, det blir mindre att städa i skogen efter som stökkjagar eller går med pekhund. Många "bomskudd" ute i skogen som bär på hagelgevär och kallar sig jägare... 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...