Jump to content

Villsvinene kommer i store horder


DoctoRoy

Recommended Posts

Sitat

Villsvinpopulasjonen i Norge vil sannsynligvis vokse og spre seg til nye områder i løpet av få år, dersom det ikke settes inn drastiske tiltak

Det sa de for 20 år siden også. Når jeg tenker etter, så har de sagt det så lenge jeg kan huske.

 

K

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

1 time siden, msteiro skrev:

Lurer på om fruen merker det hvis det dukker opp et lite jakttårn i hjørnet av hagen...

 

Hekt en klessnor på det og kall det et tørkestativ. Eller skru på ei sklie og kall det lekeapparat. Eller begge deler. :-)

  • Like 1
  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

11 minutter siden, Mix skrev:

De hører like mye til her som oppdrettsulven de verner idag.

 

Pøøh, berikelser er det. Tenk så flott å kunne sitte på et kjøpesenter i byen og drikke koffeinfri økologisk fairtrad kaffe og føle på gleden av at vi har ulv og vilsvin i skogen.

  • Like 3
  • Haha 2
Link to comment
Share on other sites

1 time siden, Chiefen.v-2 skrev:

Tenk så flott å kunne sitte på et kjøpesenter i byen og drikke koffeinfri økologisk fairtrad kaffe og føle på gleden av at vi har ulv og vilsvin i skogen.

 

1 time siden, Mix skrev:

Det værste er at de derfra drar videre til MD på jobb.

 

Jeg antar at "de" viser tilbake til ulv og villsvin? Det forklarer kanskje noen av vedtakene fra MD?

Man kan vel, i så tilfelle, ikke anklage dem for å bruke juksepels? Svinepels, derimot - .

Link to comment
Share on other sites

Jeg startet en tråd i riktig forum med utgangspunkt i det som var trådtemaet her også. Greit nok at den ble stengt pga. dobbelt post, men da burde faktisk denne flyttes til riktig forum.

 

Jeg sitter både på kjøpesentre og går rundt i grisgrente strøk (og resten av tiden et sted mellom de to ytterpunktene), alt etter hvor jeg er og hva jeg bedriver, og jeg setter pris på at det finnes både ulv, bjørn, jerv og villsvin ihvertfall i små deler av norsk fauna. Både de som bare sitter på kafé og de som aldri er i nærheten av en kafé er nøyaktig like lite kompetente til å uttale seg om rovdyrpolitikk. Selv er jeg kun i stand til å peke på hvorfor de aller, aller fleste av de som mener mye og sterkt om saken ikke vet på langt nær så mye som de selv tror.

 

Men det var villsvinjakt, og muligheter til denne både med tanke på nytte og godt kjøtt, som var _mitt_ utgangspunkt for spørsmålet. Ikke fjas og tøv om verken MD, MDG eller FrP.

 

Ang. hvorvidt det har blitt snakket om en kraftig økning av villsvin i kortere eller lengre tid, så er det vel en del tall som taler ganske utvetydig for seg:

 

(Fra WikiPedia)

Den svenske villsvinstammen talte trolig omkring 80 000 dyr i 2006, da det ble felt over 25 000 dyr der.[8] I 2012 ble bestanden regnet å være på minst 150 000 dyr, hvorav cirka 60 000 blir skutt årlig.[9] Bestandsestimatene for den svenske bestanden er imidlertid svært varierende. Noen hevder den er på cirka 200 000 dyr, andre at populasjonen er på omkring 500 000 dyr.[10]

 

For 12 år siden var altså bestanden 80000 dyr i Sverige. Selv de mest konservative estimatene viser en to-og-en-halv-dobling på bestanden på tolv år. De mest frivole viser mer enn en seksdobling. Det er ikke så fryktelig relevant hva de sa for 20 år siden da. Eller for 30 eller 40, for den saks skyld. Eller: For sveriges del så har de jo fått rett; Det er hevet over enhver tvil at vi snakker om en betydelig økning her, og det er også rimelig åpenbart at hvis vi ikke håndterer dette før det eskalerer her også så vil det være mye vanskeligere å håndtere fremover i tid.

Edited by frankhovin
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Det er frykten for svinepest som jager igang fokuset denne gangen. Hvordan det forholder seg med å spise svinepestbesmittet kjøtt vet jeg ikke. 

Ellers må vi jo regne med at fjollene som er her på forumet nytter sjansen til å speile seg i sine egne useriøse plattheter når anledningen byr seg:lol:

  • Dont like 1
Link to comment
Share on other sites

Greit nok. Det er et velkjent vitenskapelig faktum at jo mer man vet om et emne jo mindre skråsikker og påståelig er man :-)

 

Men svinepest er jo et godt argument og potensielle kjepper i hjulene for kjøttargumentet/utgangspunktet. Men da er det jo desto mer viktig å gjøre noe med bestanden. Og hvis det er snakk om en nedslakting eller kraftig redusering med initiativ fra myndighetenes side så kommer vel ikke grunneiernes meninger inn i bildet?

 

Er det forøvrig ikke noe offentlig utmark hvor man kan jakte villsvin? Seriøst spørsmål, altså - jeg er helt fersk i gamet.

Link to comment
Share on other sites

Kan ikke sammenligne Sverige og Norge.De områdene i Sverige som har gris har ett mildere klima,og bedre bonitet enn vi har i Norge.Den villsvin eksplosjonen denne forskeren snakker om kommer aldri til å hende i Norge fordi vi har for dårlige leveområder og for kaldt klima.Det er noen områder i Østfold og Vestfold ,og kanskje Jæren som har klima og leveområder som er egnet for gris.Men de områdene er såpass små,så bestanden er lett og kontrollere.Det vi har sett her i grenseområdene i Marker og Aremark er at Villsvin sprer seg svært sakte.Og Fra Nøssemark og nordover på svensk side er det ingen grisebestand som vil velte inn over Norge.Den svenske villsvin bestanden stopper stort sett ved en linje fra Strømstad til Gavle,eller  det som heter Norrlandsgrensen.Nord for denne linjen begynner de store barskogene,og det finnes minimalt med edelløvskog, som er vintermaten til villsvin.Her er det bare små spredte bestander som kommer fra utsatte dyr.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Tja. Vitenskapskommiteen for mat og miljø (VKM) har kommet med en rapport som antyder mulighet for en sterk økning, basert på dagens klima. Og tar man potensielle klimandringer med i betrakntningen så blir det ihvertfall ikke kaldere i Norge med det aller første. Villsvin er vel heller ikke spesielt kresne når det gjelder mat, og tilpasser seg vel relativt bra.

 

Det sies også at det ikke er noen umiddelbar fare. Men basert på hva fagfolk sier kjøper jeg ikke helt en total avvisning av at situasjonen kan endre og utvikle seg.

Link to comment
Share on other sites

12 timer siden, frankhovin skrev:

Er det forøvrig ikke noe offentlig utmark hvor man kan jakte villsvin? Seriøst spørsmål, altså - jeg er helt fersk i gamet.

Da må du ta kontakt med Statskog. Mulig de har noen eiendommer på østlandet mot svenskegrensen der det er villsvin.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Svenske myndigheter ønsket også å skyte ned villsvinet den gangen det kom.En av grunnene til at de spredde seg så raskt i Sverige var at de fikk "hjelp". Jegere som ville ha jakt på sine hjemtrakter hentet kull med unggris og satte dem ut på ønsket sted.

Leste også en artikkel om en stor privat skogeier som fredet villsvina på sin eiendom de første årene, klart de formerte seg raskt da. Kan være han matet dem litt også.

 

Tilsvarende om noen hentet noen kull over til Vestfold/Telemark (helt ulovlig, fy, fy !) og Løwenskjold og Fritzøe fredet dem i sine private skoger i noen år, og kanskje matet litt og tok vare på dem på vinterstid.  

 

Og vinter og vinter............ med de klimaendringene som har vært siste 50 år, er det nesten ikke for vinter å regne lenger i Vestfold i hvert fall. (Bortsett fra sist vinter)

Det er til og med rådyr i Tana i Finnmark, der er det perioder med -30 vinterstid. Så et villsvin skal vel alltids klare seg i Vestfold. Tror nå jeg.

 

Edited by Mikko
La til noen setninger.
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

De tåler kulde greit, det er snødybde som stopper de påstår svenskene.

 

Utrolig interressant å lese at myndighetene er bekymret for at jegere skal flytte svin (noe som garantert skjer/vill skje😞), når det er snakk om en annen art som kommer over fra Sverige er det konspirasjonsteorier å lure på om dyrene har fått bilskyss....

  • Like 6
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Dersom nokon skulle komme seg ut vil dyra straks komme heim igjen til foringstrauet og villsvin vil ikkje klare å overleve ein Finnmarksvinter ute i det fri, seier Johansen og Jensen.

 

klippet fra samme artikkel

Link to comment
Share on other sites

9 timer siden, JEEB skrev:

vil dyra straks komme heim igjen til foringstrauet

 

Dette minner meg om e sambygding, i lakseoppdrettets barndom. Han hadde mærer uten hoppenett, og vi så at det rømte laks fra mæren (-e? Hadde vel bare en) hans.

 

"Sett opp nett", sa jeg. "De' trøngs itj", svarte den fagkyndige, "når æ fori, så håppi dæm innj igjæn, sju!".

  • Like 1
  • Haha 2
Link to comment
Share on other sites

Jeg skulle nå uansett ønske at det var mulig å jakte villsvin uten å betale 1500,- pr. dag for å få jakte, i tillegg til 50,-- pr. kilo dyr. For den prisen ville jeg forventet at grunneieren slaktet, parterte og vakumpakket dyret. Må være en helvetes god business for disse grunneierne; Tjene penger på at folk kommer og jakter dyr som ikke skulle vært der til å begynne med. Det blir litt rart når dette behandles på samme måte som elgjakt, når det er snakk om fjerning av skadedyr.

Edited by frankhovin
Link to comment
Share on other sites

57 minutter siden, frankhovin skrev:

Jeg skulle nå uansett ønske at det var mulig å jakte villsvin uten å betale 1500,- pr. dag for å få jakte, i tillegg til 50,-- pr. kilo dyr.

 

Villgrisene er "svartelistet", og da synes hvertfall jeg at slike priser er godt i overkant. Og med et slikt prisnivå trenger man ikke være "klarsynt" for å "se" at jakttrykket neppe blir så stort at ikke bestanden vil øke kraftig. De av oss som ikke er blitt "svine-holikere" allerede, kan bare vente og se om ikke noen grunneiere setter ned prisen, når jordene begynner å bli svarte.

 

Vi diskuterer for øvrig også grisejakta i en annen tråd, der et forslag fra Senterpartiet er utgangspunktet:

 

https://www.kammeret.no/topic/82968-senterpartiet-vil-ha-organisert-jakt-på-villsvin/

 

Som "grunneierparti" bør kanskje senterpartistene ha noen tanker om hvordan jakta, inkludert prisnivået, bør være, ut over det uklare begrepet "organisert jakt"?

Link to comment
Share on other sites

2 timer siden, frankhovin skrev:

Jeg skulle nå uansett ønske at det var mulig å jakte villsvin uten å betale 1500,- pr. dag for å få jakte, i tillegg til 50,-- pr. kilo dyr. For den prisen ville jeg forventet at grunneieren slaktet, parterte og vakumpakket dyret. Må være en helvetes god business for disse grunneierne; Tjene penger på at folk kommer og jakter dyr som ikke skulle vært der til å begynne med. Det blir litt rart når dette behandles på samme måte som elgjakt, når det er snakk om fjerning av skadedyr.

 

Innlegget ditt oser av misunnelse....du har 0 respekt for eiendomsretten...akkurat som du argumenterer for at hvite landeiere uten spörsmål skal fratas sine eiendommer i Sör Afrika...eiendommer enkelte har eid siden 1650 tallet..

 

Det er faktisk ikke kriminelt og tjene penger Frank....er du marxist..eller hva er problemet ditt??

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...