Jump to content
Sign in to follow this  
FredrikW

Bjørnen tilpasser seg jaktreglene

Recommended Posts

Som jeg allerede har kommentert i "Store Rovdyr"-tråden - http://www.kammeret.no/topic/21114-store-rovdyr/?do=findComment&comment=1231461 - dette er elementær biologi.

 

Forskerens bastante (i følge journalistene, hvertfall) påstand om at "tidligere beholdt bjørnebinna ungene sine i halvannet år", stemmer ikke med det jeg lærte under "store rovdyr"-kurset. Her i Midt-Norden var det da, i følge andre forskere, ikke uvanlig at binna trakk seg unna til isolerte steder, med 1 1/2-års-ungene. Og det var ikke fordi den hadde lest fellingstillatelsene fra MD, men for å holde ungene unna hannbjørnene. 

 

Hannbjørner dreper bjørneunger, for å få binna tidligere i brunst, og fordi det er liten sannsynlighet for at det er deres egne unger de tar knekken på. Mulighetene til å spre sine egne gener, øker hvis de i stedet får binna i brunst.

 

Binner får jo flere unger, hvis de brunster annethvert år, men på den andre siden øker altså overlevelsen av bjørneungene, ved å passe dem et år til, og slik kommer de kanskje omtrent likt ut, genetisk, enten de brunster hvert andre eller tredje år.

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Det er vel sannsynligvis journalistene som forenkler litt for mye, evt at forskerne har dummet det ned litt vel mye for at ikke journalistene skal kødde det mer til på egenhånd :-)

 

Det er jo slik naturen fungerer, i en hver populasjon vil en finne variasjoner i genetikk og adferd. Endret seleksjons-press vil endre fordelingen, noen ganger kan responsen være ganske rask. Eksempelet med skyhet er typisk, økt jaktpress vil medføre en mer menneske-sky bestand. Dette er en av grunnene til at man bør ha en rovdyrstamme som tåler jakt, på sikt kan en redusere konflikter mer enn om man holder den på et absolutt minimum.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...